Spijt! en Frank

We pikken in de vakantie altijd wel een filmpje mee en gisteren gingen Grote Zus, Kleine Zus en ik naar Spijt! Waar gaat deze film over?

Jochem heeft het niet makkelijk op school. Hij is het mikpunt van getreiter door het clubje van Sanne. Klassenleraar Tino is veel te druk met populair doen voor de tieners en grijpt niet in als Jochem gepest wordt. Klasgenoot David ergert zich hieraan, maar durft er zelf ook niks van te zeggen.

Dan organiseert meester Tino het klassenfeest, waar de band van David, Youssef, Niels en Nienke kan optreden.

David hoopt zo indruk te maken op Vera, het leukste meisje uit zijn klas. Als dat helemaal misgaat heeft David geen oog meer voor Jochem, die te grazen wordt genomen door zijn pestkoppen. De volgende ochtend krijgt de klas van de rector te horen dat Jochem ‘s avonds niet is thuisgekomen …

Grote Zus wilde erg graag naar deze film. Kleine Zus eigenlijk ook. Ik heb daar nog wel even heel goed over na moeten denken. Kijkwijzer adviseert voor deze film immers vanaf 9 jaar. Maar goed, met een meekijkende mama moet dat lukken. Daarbij vind ik het thema van de film wel zo belangrijk dat ook jonge(re) kinderen zich best bewust mogen worden van wat pesten met kinderen kan doen.

Ik moet zeggen dat ik ontroerd was door de film. En ook verdrietig en verontwaardigd. Hoe kan een school het zo ver laten komen? Hoe kunnen kinderen het zo ver laten komen? Al snap ik dat tegelijkertijd ook.

Grote Zus en ik hebben sommige stukken met natte ogen zitten kijken. Kleine Zus is net wat onbevangener al begreep ze de strekking van de film helemaal.

Volgens mij moet Spijt! verplichte kosten worden op elke school. Spijt! is een film die buitengewoon de moeite waard is.

sp

Vanavond ga ik op pad met Mr. T. Onze grote held treedt vanavond namelijk om in het openluchttheater hier in de buurt. Zijn nieuwste CD ‘Liefde en moed’ hebben we al enige maanden in huis en wordt veelvuldig gedraaid. Prachtige pure muziek is het en heel goed verstaanbaar.

Mr. T. en ik gaan in ieder geval genieten vanavond want de weersvoorspellingen zijn ook prima!

12 gedachten over “Spijt! en Frank

 1. wij gaan toch nog maar niet.
  nog.
  las op twitter al hoe vet cool ‘t was bij frank! ^^

 2. Vanmiddag heb ik de film met Brecht gezien. Ik werd er meer door geraakt dan zij, maar net als Kleine Zus, snapte ze de strekking van de film heel goed en was zwaar onder de indruk. Ik vond het behoorlijk realistisch; juist omdat het op deze manier zo ver komt. Sterk vond ik dat alle partijen bij zo’n pestsituatie werden belicht. De ‘hoofdpester’ in de film was niet zo maar een *piep*-wijf; zij had een zwaar leven. Geen excuus, maar het maakt haar wel menselijker. En dat een leerkracht dat heel oppervlakkig weet en daardoor wat meer door de vingers ziet is vreselijk, maar ik denk dat het gebeurt en dat dat vreselijk is voor zo’n leerkracht als blijkt dat hij/zij dus een verkeerde inschatting heeft gemaakt. En zij die aan de zijlijn staan; wat kunnen ze eigenlijk? En hoe moeten ze dat doen? Achteraf is het heel makkelijk.
  Brecht en ik hebben na afloop nog veel gekletst en ik denk dat deze film nog regelmatig zal worden aangehaald.
  En Brecht mag het boek van ons buurmeisje lenen en maakt daar dankbaar gebruik van!

 3. We hebben nog nooit zo’n geweldig concert van Frank Boeijen meegemaakt. Om 21.05 begonnen met spelen en om 0.30 uur afgelopen. Half uurtje pauze. En geweldige nummers gespeeld waaronder De Verzoening en Suzanne. Wauw!!!

 4. Ja, dit soort films zou absoluut verplichte kost moeten worden op school – maak er een apart vak van desnoods. Want wat er zich op scholen afspeelt af en toe is gruwelijk en je moet van goede huize komen om ongeschonden te schooltijd uit te kruipen.

 5. Ik betwijfel of juist de pestkoppen zo’n film gaan zien, maar misschien klassikaal ?
  Veel plezier bij Frank Boeien, hij heeft inderdaad een prettige stem en veel mooie nummers!

 6. Jah het is zeker een idee om zulke films te laten zien en er dan ook wat mee te doen, op scholen. Want pesten komt helaas nog steeds voor.

 7. Pesten blijft vreselijk. Goed dat deze film gemaakt is.
  Veel plezier vanavond, met jullie grote held!

 8. Heel veel plezier vanavond..

  (Over de film heb ik even niets te zeggen, maar zo te lezen zou iedereen hem moeten zien. Ouders, kinderen, scholen etc.)

Reacties zijn gesloten.