Gevangenismuseum Veenhuizen

Mijn voornaamste reden om een paar dagen naar Dwingeloo te gaan was het feit dat het dichtbij het Gevangenismuseum in Veenhuizen is. En tja, dat museum is toch al snel bijna 2½ uur rijden van hier, dus dan kan je er beter wat nachtjes aan vastplakken. Ik had er al veel over gehoord en gelezen, een hele tijd geleden Het Pauperparadijs gelezen en mijn ouders zijn er ook al ooit geweest en vonden het erg indrukwekkend.

Het Gevangenismuseum is indrukwekkend. Wat was je er aan zeg, als je vroeger een boef was. Zelfs als je onschuldig was, dan bekende je na wat martelingen heus wel. En de straffen waren heftig. Heel heftig.

Ook de hele geschiedenis van Veenhuizen is interessant maar tegelijkertijd heftig. Daarover schreef ik ook al in het logje over Het Pauperparadijs.
vh-col-1

Het museum is in ieder geval zeer de moeite waard. Ook kinderen vanaf een jaartje of 8 kunnen zich er volgens mij prima vermaken. Er is een leuke speurtocht die ze kunnen doen. Meedoen aan de strafzaken is leuk (ik had alle uitslagen goed) en al denken we vaak dat er in Nederland licht gestraft wordt, opgesloten zitten in een cel is niet niks.
vh-col-2

Na het bezoek aan het museum gingen Mr. T. en ik nog met de Boevenbus mee die je een heel eind meeneemt door de omgeving van Veenhuizen en waar door een gids veel wetenswaardigheden verteld worden. En na die rit hebben we nog een wandeling in Veenhuizen gemaakt van zo’n 7 kilometer. Het was een leerzaam en interessante dag en ik kan met recht zeggen: het gevangenismuseum boeit!

13 gedachten over “Gevangenismuseum Veenhuizen

 1. Ben een tijdje geleden begonnen aan het Pauperparadijs, maar het kon me niet echt boeien. Ik ga er later weer eens aan beginnen, ik had duidelijk, door alle drukte denk ik, eerst behoefte aan iets luchtigers ;-).
  Maar dat museum staat ook nog op mijn lijstje!

 2. Leuke laatste zin :-)
  Na het lezen van jouw stukje vind ik Veenhuizen ook wel boeiend.
  En die boevenbus, daar zou ik graag eens in rondtoeren.
  Ik schrijf de trip bij op mijn lijstje.

 3. Ik ben er ooit met school geweest en was toen zeker wel onder de indruk. In die tijd werkten de boeven ook nog in de plantsoenen en ik weet nog dat ik dat heel apart vond, boeven die gewoon buiten aan het werk waren…

 4. In de tijd dat ik Dwingeloo was wist ik niet ven het bestaan van dit museum af anders had ik er zéker ook een kijkje gaan nemen. Ik heb er niet zo’n probleem mee dat (echte) “boeven” het misschien niet zo naar hun zinnen in de gevangenis , hun slachtoffers hebben niets verkeerd gedaan maar hebben vaak levenslang ellende van wat hen is aangedaan.

 5. Wij zijn al weer zes jaar geleden in het gevangenismuseum geweest en vonden het ook een leuk museum, hoe gek dat ook mag klinken. Tijdens de rit van de boevenbus, kwamen we langs het jeugddetentie centrum. Onze jongens waren zwaar onder de indruk dat er kinderen van hun leeftijd al in een ‘gevangenis’ zaten. Dit werd stof voor een heel open gesprek over goede en kwade kanten van al op zo’n jonge leeftijd opgesloten zitten.
  JBR

 6. Ik wil er ook nog heel graag een keer heen. Na het lezen van Het Pauperparadijs, een tijdje geleden, is ook mijn interesse gewekt. Waren jullie er de hele dag zoet mee of…?

  • Als je doet zoals ons, dan ben je er wel een uurtje of 5 zoet mee. Het museum alleen kost je ongeveer een/anderhalf uur. Maar wij gingen ook met de boevenbus mee, we dronken thee in een theetuin en wandelden daarna nog een flinke wandeling.

 7. Wij zijn er een jaar of 8 geleden geweest, ik vond het erg leuk toen. De tweeling was toen 5 en die vonden het ook leuk weet ik nog wel, vooral de rit met de boevenbus ;-)

Reacties zijn gesloten.