Schade

Vandaag wordt Bessie* opgelapt. Al weer ruim een maand geleden werd ze wreed van achteren aangereden en dat leverde een flinke schade op.

Nou vind ik een auto niet zo heel erg belangrijk. Een nieuwe auto hoeft al helemaal niet en merken zeggen mij ook al niets. Ik vind het belangrijk dat een auto betrouwbaar is en niet te veel kost. Mr. T. en ik denken daar gelukkig allebei hetzelfde over. We kopen vaak auto’s die al een jaar of 6 of 7 oud zijn en rijden er dan een jaar of 4 of 5 in. Geloof ik. Zie je, zo slecht ben ik op de hoogte. Het schijnt dat we op die manier vrij goedkoop rijden. Maar ook dat interesseert me niet heel veel. Zo rijden we al sinds onze vakantie in Maastricht rond met maar een half citroën-teken in de grill. Boeien!

Wat onze huidige auto betreft: hij is blauw, het is een Citroën en ik vind het leuk dat het nummerbord eigenlijk wel heel toepasselijk is. Het nummer is mijn geboortedag, de twee letters daarna zitten midden in de naam van Kleine Zus en de twee letters daarna zijn de eerste letters van de voornamen van Grote Zus en mezelf. En wat ik ook heel leuk vind is dat het geluid van het knipperlicht zo mooi klinkt. Dat was in onze vorige auto, een Opel geloof ik (je ziet, we zijn ook niet merkvast), wel anders.

Bessie zag het levenslicht in 2002 en kwam bij ons in september 2009. Dat betekent dat we haar al 4 jaar hebben en ze bevalt prima. We hebben dus absoluut nog geen plannen om haar in te ruilen.

Die botsing echter had overigens nog best vervelend uit kunnen pakken. Nu begrijp ik niet zoveel van total loss en zo, maar omdat Bessie al 11 jaar is is haar dagwaarde niet al te hoog meer zo begreep ik. En dan zou de schade dermate hoog geschat kunnen worden dat die boven de dagwaarde zou komen en dan zou ze total loss zijn en dan zou het niet slim zijn om haar te maken. Geloof ik. Je begrijpt, ook dit vind ik niet heel interessant allemaal. Gelukkig is Mr. T. van dit soort zaken.

Maar goed, lang verhaal kort: de expert schatte de schade en het is nog net acceptabel dat ze gerepareerd wordt. Dat repareren gaat vandaag dus gebeuren en dan rijden we binnenkort dus weer rond met een mooi strak kontje!

schade (5)

Wat voor auto heb jij? Merk, kleur, leeftijd? Wat vind je belangrijk aan een auto?

* We waren zo blij dat onze auto ons helemaal naar Frankrijk kon brengen nadat ze gebotst was dat we haar een naam gaven: Bessie. 

22 gedachten over “Schade

 1. Wij hebben ‘n zwarte Peugeot 307 sw uit, naar ik meen,2005. Dat sw staat geloof ik voor station wagon. Tja, wat vind ik ervan? Ik heb net zoiets als jij: ‘n auto moet betrouwbaar zijn. Of deze dat is… tja… hij moet binnenkort ‘s uitgelijnd worden want ‘t stuur schudt nogal als je op de snelweg lekker doorrijdt. En hij trekt ‘n beetje naar rechts en da’s bij lange stukken best irritant. 2 Jaar geleden zijn we ws ergens overheen gereden en toen is de bodemplaat losgelaten. Hij is er toen helemaal onderuit gehaald en zo zijn we verder gegaan. Geloof niet dat ‘t heel veel uitmaakt hoor. Verder heb ik er zélf nog nooit schade mee gereden maar E wel… 2x in één jaar zelfs. En aangezien hij op mijn naam staat, is mijn no-claim daarmee gezakt. Daar baal ik wel van.
  Wat ik wel erg prettig vind, is dat er airco inzit. Dat had die vorige niet waardoor het zomers bloed geslagen heet werd. Ohja,en hij heeft ‘n glazen dak. Da’s wel grappig. Kan helaas niet open dus ‘t doet op zich niet zo heel veel, behalve dat je er doorheen naar de lucht kan kijken (als je niet rijdt, tenminste 😉 )
  Ik ben niet erg merkvast maar heb tot nu toe wel allemaal franse auto’s gehad, al is dat meer toeval. Ze zijn nou eenmaal goedkoper dan Toyota’s enzo.
  Als ik de keuze zou hebben, zou ik graag ‘n auto op gas of electra willen. Zodat je van die dure benzine af bent. En dan ‘t liefst zo’n grote SUV/ MPV (ken ‘t verschil eigenlijk niet) zoals ‘n Peugeot 5008 of ‘n Citroën C8 (die ken ik toevallig en die vind ik mooi) of anders ‘n mooie oldtimer zoals ‘n Volvo Amazon, de énige auto die ik mooi vind in ‘t rood… en dan met ‘n ivoren dak!
  Verder heb ik technisch gezien absoluut de ballen verstand van auto’s. Weet nog nét waar de ruitensproeiervloeistof én de benzine moet en dán houdt ‘t ook op! 😀

 2. Ik rijd een zwarte Ford Fusion uit januari 2007 geloof ik. Maar kan ook 2008 zijn. Zo erg is het dus dat ik dat zo niet weet uit mijn hoofd. Een auto moet voor mij betrouwbaar zijn en niet te groot. En zuinig. Ik heb deze auto nieuw gekocht en ga hem gewoon op rijden. Voor kleine auto’s is dat juist vaak voordeliger dan tweedehands kopen.

 3. Haha, die vragen zijn niet aan mij besteed, want ik rij een fiets. En als het over auto’s gaat, vraag ik altijd: “Wat voor kleur auto is het?” Verder kom ik meestal niet, want ik heb gewoon niets met auto’s. Naja, we hebben wel een auto natuurlijk een Ford… eh… wacht, wat was het nou, o ja, Ford Mondeo. Ik moest echt nadenken. De kleur is zwart 🙂

 4. Jij rijdt ook in een meisje, begrijp ik 😀 Ik rijd in een aftands model en voel me er hartstikke gelukkig bij. Ze rijdt van A naar B en meer wensen heb ik niet. Fijn dat je auto nog effies meekan!
  LIefs kakel

 5. Ik rij nu zo’n 6 jaar rond in een blauwe Ford Ka, toentertijd nieuw gekocht, niet omdat ik met alle geweld een nieuwe auto wilde rijden maar omdat ik een super goed bod voor mijn oude zwarte Ka kreeg waardoor het wel uit kon om een nieuwe te kopen. Nu zit ik ook weer te denken aan een andere auto, puur omdat de mijne wel genoeg kilometers heeft staan maar buiten dat kan het me eigenlijk helemaal niet boeien. De kans is wel groot trouwens dat het weer een Ford Ka wordt…

 6. Herkenbaar hoor, ik geef ook niet veel om auto’s. Als ie maar niet te groot is en gewoon rijdt, haha. Ik zie wel vaak heel leuke, mooie nieuwe autootjes, maar ik zou nooit zo veel geld kunnen uitgeven aan een auto. Ik heb zelf een oude Micra die het nog prima doet, vriendlief heeft een grotere lease-auto met tankpas. Dat is heel fijn, maar daardoor staat mijn Micra best vaak stil. Zou ‘m eigenlijk vaker moeten gebruiken…

 7. Heb begin dit jaar voor de eerste keer m’n rijbewijs moeten verlengen maar rijden doe ik niet heel veel. Heb namelijk zelf geen auto. Heeft niet zoveel nut in de grote stad, heb daar meer aan m’n fiets!

  Fijn dat Bessie nog wel gemaakt kon worden!

 8. Beterschap voor Bessie! Leuke naam, leuk logje. Wij hebben geen auto, alleen een mand met oude speelgoedautootjes. En ja, een paar van die auto`s kregen ooit ook een naam.

 9. Auto’s? Ik haalde in 2004 (geloof ik) mijn rijbewijs. Ik had stiekem lessen genomen en niemand die er van wist.
  Autorijden deed ik alleen als ik bij mijn ouders was, in hun Toyota. Zelf had ik geen auto nodig.
  Een paar jaar later mocht ik de auto van mijn broer een maandje lenen; hij had een gebroken enkel, kon niet rijden en zo kon ik wat kilometers maken.
  De laatste keer dat ik in een auto gereden heb was in 2011…

 10. Klopt ,dat is een extra handycap met oudere auto’s., zegt de verzekering dat het hij véél minder waar dis dan hij jou waard is. en daar is ni;et tegen te verzekeren.
  Extra zuur als dan een ander jouw”liefje” naar z’n malle exit rijdt.
  Vroeger deden we vrijwel hetzelfde als jullie doen maar de laatste 20 jaar genieten we toch wel van steeds “nieuw rijden” en proberen we zo om de 3 á 4 jaar weer voor nieuw in te ruilen. Blijf je precies uit de kosten voor allerlei onderhoud .
  We rijden nu ruim 3 jaar met onze Suus, een zilvergrijze Susuki Splash waaraan we het fijnst vinden dat het een hoge auto is én een automaat. We hópen dit daar nog in te kunnen ruilen voor een nieuwe Suus ,temeer daar onze oude Suus met niet teveel km op de teller best gewild is.

 11. Mijn fiestaatje is een paar jaar oud, mij boeit het ook niks. Meestal fiets ik. Lief heeft net een splinternieuwe BMW besteld.

 12. Haha, wij zijn duidelijk niet de enigen die onze auto’s namen geven. Mij interesereert het geen biet maar de Echtgenerd is compleet hoteldebotel Benz-fanaat…. en omdat hij van de auto’s is…. juist ja, rijd ook ik Mercedes Benz. Mijne is een A-tje uit ’99 genaamd Bibi en de zijne een W115 uit ’75 met de slagschip-waardige naam Bismarck.

 13. Auto’s, we hebben er heel wat gehad. Meestal nieuw want bij ons moet een auto het gewoon doen en ons van A naar B brengen en onze ervaring met oudere auto’s was niet zo best, dus vandaar. Om de 2-3 jaar ruilden we ze in. Maar nooit grote auto’s. Lekker betaalbaar. Ik heb in Nederland een Fiat Panda die rijdt 1:20, van nu 5 jaar, voor ons doen dus oud. Maar ja, we rijden er maar een half jaartje mee of zo per jaar.
  Op GC hebben we een Citroën Berlingo van bijna 9 jaar, die wordt eind van het jaar ingeruild voor een andere, nieuwe auto. De nieuwe auto’s zijn daar namelijk zeker een 3e goedkoper of nog meer in aanschaf en 2e hands auto’s zijn in verhouding juist weer duur. En dan hebben we nog de trots van manlief… de 37-jarige Ford Capri :-).
  Het beste met jullie trouwe Bessie!

 14. Merk: Suzuki
  Model :Jimny
  Kleur :Zwart (maar ik moet hem eens poetsen want dat zie je niet meer)
  Leeftijd: Hij is van april 2007, dus al ruim 6 jaar .. Hij mag nog even blijven

 15. Wij hebben vrijdag onze ‘Bessie’ op laten knappen, nadat een Fransman het nodig vond hem in de prak te rijden en door te rijden

 16. Wij rijden sinds 2008 rond in een rode VW passat van destijds 10 jaar oud. Dus hij gaat al even mee. Hij roest aan de achterkant en het interesseert me niet genoeg om het voor veel geld te laten repareren. Het is een fijne auto, brengt ons waar we moeten zijn en is ruim. Hij is alleen niet zo zuinig.

 17. Ik geef niet zoveel om auto’s als hij maar rijdt 🙂
  Wij rijden sinds 2002 in een volkswagen transporter uit 1994. Gelukkig heb ik een hele handige man die al het onderhoud voor zijn rekening neemt. We zijn inmiddels wel op het punt aangekomen dat we kijken naar een andere en dat voornamelijk om de diesel inname en de wegenbelasting.

 18. Mrs. T. Ik wens Bessie veel beterschap en ik hoop dat ze nog vele jaren meegaat.

  Tja, over de rest kan ik niet meepraten want geen rijbewijs en dus ook geen auto. Dat is erg goedkoop, ik heb nooit zorgen of iemand misschien per ongeluk een krasje op je auto maakt en…. ik trein met 40% korting. Saai he? Als ik auto zou rijden, zou ik het, denk ik, net zoals jullie doen. Zo laagdrempelig mogelijk.

 19. Ik heb dat pasgeleden ook gehad. Bella werd aangereden toen ze voor de deur geparkeerd stond en was net niet total loss. Ze is 10 jaar oud en kan dus nog prima even mee.
  Ik ben overigens wel merkvast. Ik heb nu 16 jaar mijn rijbewijs en heb inmiddels mijn derde Alfa Romeo. Netjes toch?

 20. Wij hebben pt cruiser chrysler, dit was een cadeau van de oom van Meneer Williams voor ons, het is een prachtige auto om te zien, net een jaren 30 taxi alleen lust ie wel heel veel benzine. We zijn nu aan het rondkijken naar een goedkoper exemplaar.

 21. Eerlijk gezegd weet ik dat ook amper. Sinds een week of 3 hebben we een nieuwe (oude, geen idee welk jaar?) Renault Laguna, een witte. Prima auto. Hij rijdt nl 1 op 25 op diesel. Zo was naar Spanje gaan wel heel goedkoop 😉

  Vlam is een man die de hele avond op Auto Trader kan kijken en klikken. Vindt ie leuk. Maar we hebben momenteel geen geld voor een “leuke” auto, dus is het wederom een oudje geworden dat zuinig is. Is belangrijker. En daar kan ie mee leven.

  Ik al helemaal, ik geef geen zak om auto’s…

Reacties zijn gesloten.