De duivenhoudsters

En ook dit is een boek dat ik in de vakantie gelezen heb, maar wat ik niet in de grote hoop wil laten verdwijnen. ‘De duivenhoudsters‘ is namelijk een prachtig boek. Waar gaat dit boek over?

De levens van vier dappere en opmerkelijke vrouwen kruisen elkaar in het jaar 70 na Christus, in de wanhopige tijd van de belegering van Masada, wanneer de voorraden slinken en de Romeinen oprukken. De vier vrouwen werken in de duivenhokken en alle vier hebben ze geheimen: wie ze zijn, waar ze vandaan komen en van wie ze houden. Het zijn de roodharige Jaël, de dochter van een sluipmoordenaar wier gebroken hart haar door de ontberingen van de woestijn naar haar ware levenspad voert. Rivka, de bakkersvrouw die haar dierbaarste schat ter wereld verliest en toch de kracht vindt om haar familie te beschermen. Aziza, de geliefde van een krijger, die een geheim leven leidt dat zelfs haar naasten niet kunnen vermoeden en Sjira, een wijze, oude vrouw met kennis van kruiden en oude magie, die even loyaal is als gevaarlijk.
Uit hun vindingrijkheid en onderlinge solidariteit putten de vrouwen kracht zich teweer te stellen tegen de vijand die hen wil uitroeien.

Ik kan hier heel kort over zijn: prachtig, prachtig, prachtig. In het begin moest ik even wennen aan de vertelstijl en het taalgebruik, maar eigenlijk is dat taalgebruik pure poëzie. Zulke mooie zinnen, zulke interessante ontwikkelingen en alles past in elkaar. Al duurt het soms even voordat je daar achterkomt. Trouwe lezers weten dat ik een zwak heb voor historische romans en dit is een historische roman om ‘U’ tegen te zeggen waarin de gebeurtenissen in Massada op een indrukwekkende manier worden beschreven.

Dit boek móet je echt lezen. Je zult er geen spijt van krijgen.

ddh 002

7 gedachten over “De duivenhoudsters

  1. Dat lijkt me een heel goed boek, al kan het alleen maar slecht aflopen. Jaren geleden ben ik in of moet ik zeggen op Massada geweest, er kwam net een storm aan en de meeste bezoekers waren al vertrokken. Het licht was alsof iemand geolied papier voor de zon had gespannen en de sfeer was dreigend. Als je dan op zo´n plek bent waar verschrikkelijke dingen zijn gebeurd, dan voel je dat nog beter aan, het leek wel of de geesten rond je hingen om alles te vertellen wat er was gebeurd.
    Heel indrukwekkend .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *