Gastlogje van Kier: familie en buren

Wat voor ons heel vanzelfsprekend is, is dat misschien niet voor iedereen.
Toen wij gingen trouwen kochten we samen met mijn ouders een twee-onder-een-kapper en we hebben er heerlijk gewoond zo dicht bij (o)pa en (o)ma.

Na een aantal jaren kocht mijn jongste broer het huis van mijn ouders en nu wonen we al 40 jaar naast hem en mijn schoonzus. We voelen ons bevoorrecht met lieve vertrouwde mensen naast ons en hebben in al die 40 jaar nog niet één keer ruzie gehad.

Achter in de tuin hebben we een verbindingsdeur en elke keer als die opengaat denk ik: ‘Ha, m’n broertje (of schoonzus)’.
Toen de kinderen klein waren pasten we op voor elkaar en nu die allemaal het huis uit zijn hebben we nog altijd veel gezelligheid samen. Een paar keer per week lunchen we samen en bijna elke dag drinken we even koffie.

Ooit hebben we overwogen om een ander huis met grotere tuin te kopen, maar toen onze moeder is gestorven liepen we zo vaak als we wilden even bij elkaar binnen om over haar te praten en elkaar te troosten. Sinds die tijd weet ik het zeker: Wat we hier hebben willen we echt niet kwijt, want wat moet je naast “vreemden”als het hier zo thuis en vertrouwd is?

Misschien klinkt dit voor veel mensen benauwend maar terwijl we aan een kant veel samen doen voelt het nooit als een verplichtening. Zo lopen we niet bij elkaar binnen als er visite is en gaan we door totaal andere interesse ook niet samen op vakantie. Maar als we op reis zijn geweest, is het behalve dat we kinderen en kleinkinderen weer zien, heerlijk thuis komen naast broer en schoonzus.

In de 40 jaar die we naast elkaar wonen is er natuurlijk ook verdriet geweest in onze gezinnen en gelukkig we hebben elkaar daarin kunnen steunen en helpen en zo is onze band allen maar sterker geworden.Dit is echt onze dierbare plek en we zijn er dankbaar voor!

Heeft u ook een hechte band met familie en/of buren en zou u het willen, naaste familie als buren?

9 gedachten over “Gastlogje van Kier: familie en buren

 1. het klinkt geweldig zo, maar zelf kan ik me er toch minder bij voorstellen.. zou wel graag dichterbij de familie wonen (of nog liever, zij dichterbij ons), maar pal naast elkaar? in hetzelfde dorp zou ik wel heel fijn vinden! ^^

 2. Ik kan me uiteraard niet anders herinneren dan dat oom en tante naast ons wonen. Van opa en oma herinner ik het me niet meer. Wel dat zij in de bejaardenwoningen woonden. Gelukkig waren die ook nog dichtbij. Wat ik nog wel weet is het fijne gevoel van de vanzelfsprekendheid van lieve buren naast je.
  Met onze huidige buren heb ik niets. Daarvoor moet je echt bij PJ zijn. ;-)

 3. Wat fijn dat jullie al zoveel jaar met plezier naast elkaar wonen. In onze cultuur is dat iets bijzonders, in andere culturen (en vroegah) niet meer dan normaal. het lijkt mij heel gezellig.

 4. goh, wat bijzonder. Heerlijk dat iedereen daarvan kan genieten.
  Ik moet er persoonlijk niet aan denken, ben erg op mijn vrijheid gesteld, ondanks mijn lieve zus.

 5. Nee, het klinkt niet benauwend. Ik zou dolgraag iets als dit willen hebben. Helaas heb ik weinig contact met mijn familie. Met mijn schoonfamilie is er wel een goede band, maar de meeste wonen een aardig stukje weg. We kunnen trouwens prima opschieten met de buren, maar we gaan niet of eigenlijk zelden bij elkaar op de koffie. Dat komt doordat we totaal andere types zijn.

 6. Ik kan hier zo jaloers op worden, ik gun het u van harte daar niet van , maar ik zou zo graag eens leuke buren willen hebben!
  Wij hebben vreselijke buren, die alleen maar aan auto”s klussen en aan de andere kant woont een hele bazige man met een vrouw die amper hallo tegen ons durft te zeggen.

 7. Met de buren hebben we een fijne relatie. De tuinhekjes tussen onze tuinen staan altijd open (hier geen schuttingen, maar kleine lage hekjes) zodat hond, katten en mensen van de ene tuin naar de andere kunnen lopen.
  Mijn ouders of zus je zou ik niet naast me willen hebben, maar wél mijn oma en een groot deel van mijn ooms en tantes.

  Dank u wel, lieve Kier voor dit logje. Mooi om te lezen. En wat fijn dat het zo goed klikt.

 8. Heel bijzonder. Wij hebben goed contact met familie en buren, maar niet op jullie manier. We hebben daar ook geen behoefte aan.

 9. Zolang er inderdaad maar die doorgangsdeur is….die kán dus dicht…. lijkt het me meer voor- dan nadelen hebben.
  Aan de andere kant kun je dus ook heel goed met “vreemde buren” een goede band hebben. Wij hebben in ons piepkleine straatje met álle buren een goed contact al komen we bij niemand op de koffie. Maar iedereen is er voor elkaar wanneer dat nodig !

Reacties zijn gesloten.