Camilla Läckberg

Potjeverdorie, hoe heb ik het al die jaren toch kunnen doen zonder de boeken van Camilla Läckberg? Ik heb echt geen idee. Wat schrijft zij fantastische thrillers/romans! En het mooie aan haar boeken is dat er een aantal erg mooie en interessante rode draden door de boeken lopen. Het is dus handig als je de boeken in chronologische volgorde leest.

In de boeken van Läckberg zijn de hoofdrollen weggelegd voor Patrik Hedstrom en Erica Falck. Tot nu toe las ik de eerste drie boeken en in die boeken lost Patrik met zijn team een aantal ingewikkelde moordzaken op. Tegelijkertijd wordt het privéleven van Patrik gevolgd. In het eerste boek krijgt hij een relatie met Erica Falck, in het tweede boek is er een baby op komst en in het derde boek worstelt Erica met haar ingewikkelde gevoelens nu de baby er daadwerkelijk is.

Niets menselijks is de hoofdpersonen van Läckberg vreemd en dat is wat haar boeken zo herkenbaar maakt. Een andere rode draad volgt het zusje van Erica die gevangen zit in een gewelddadige relatie. Daarnaast zijn er nog andere personages die echter door de boeken heen meer dan voldoende uitgediept worden.

De boeken zelf hebben vaak meerdere verhaallijnen en een historische component die uiteindelijk allemaal samenkomen in de ontknoping. De schrijfstijl is plezierig en het is niet moeilijk om je te verplaatsen in de gedachten van de personages.

Drie boeken las ik tot nu toe dus, dat waren ‘IJsprinses‘, ‘Predikant‘ en ‘Steenhouwer‘. Alle drie deze boeken las ik achter elkaar en dat is best bijzonder. Ik ben blij dat er nog een aantal delen volgen want zowel de personages als de schrijfstijl heb ik in mijn hart gesloten!
cl-1 cl-2 cl-3

Omdat logjes vaak een hele tijd in klad klaar staan heb ik, na bovenstaande stuk tekst, inmiddels alle delen van Läckberg met Hedström en Falck in de hoofdrol gelezen. En het bijzondere is dat ik ze allemaal achter elkaar gelezen heb. Van deel 1 tot en met deel 8. Zonder ook maar een ander boek of tijdschrift tussendoor te lezen. Dat is in mijn geval echt wel uniek, zelfs Kurt heeft dat niet bereikt (wat me doet realiseren dat ik al heel lang geen deel uit de Wallander-reeks gelezen heb) want meestal vind ik het niet leuk om veel van hetzelfde achter elkaar te lezen.

In het geval van Läckberg is dat echter niet bepaald een straf en komt het door de fantastische schrijfstijl en de interessante rode draden. Ze schrijft, zoals hierboven ook al gemeld, erg mooi en herkenbaar ook (de huislijke taferelen en gedachtes van de hoofdpersonages zijn zo ‘dat had ik ook zo kunnen doen/vinden’). Echt, mocht je nog nooit van Camilla’s boeken gehoord hebben, breng daar dan heel snel verandering in.

Deel 4 ‘Zusje‘ vond ik het minst van de boeken, maar dat had meer te maken met het hoofdonderwerp van de realitysoap die in Tanumshede neerstrijkt. De uiteindelijke ontknoping is echter toch weer geniaal. Deel 5 ‘Oorlogskind‘ is prachtig, ontroerend en indrukwekkend. Geweldig zoals het heden en verleden gemixt worden. Deel 6 ‘Zeemeermin‘ is ook weer geniaal. Langzaam maar zeker ontrafel je als lezer de waarheid, maar dat gebeurt op een heerlijke manier al moet ik zeggen dat de ontknoping van het ‘thrillerdeel’ wat onwaarschijnlijk is. De ontknoping van het ‘rode draad-deel’ maakte echter dat ik subiet in deel 7 ‘Vuurtorenwachter‘ begon en ach, laat ik deel 8 dan ook meteen doen: ‘Engeleneiland‘. En toen was het dus op en nu wacht ik met smart op een nieuw deel van Läckberg.
cl 04 cl 005 cl 07 cl 010 cl

Ik kan alleen maar zeggen: nog nooit een boek van haar gelezen? Breng daar snel verandering in. Lees ze wel in de juiste volgorde!

14 gedachten over “Camilla Läckberg

 1. Zo’n boekenwurm als jij en dan nu pas Lackberg ontdekt? Je begrijpt, ik heb ze allemaal verslonden en kan niet wachten op het volgende deel!

 2. Nee, nog nooit van gehoord en dus ook niets van gelezen. Maar je maakt me echt berenieuwsgierig, dus er gaat snel verandering in komen!

 3. Tja, die tip hád ik je al jaren geleden kunnen geven, maar nu heb je de schrijfster zelf ontdekt. Ik ben zelf in Fjallbacka geweest, dat maakt het net een tikkeltje specialer :D

  • Ik wil er ook naar toe. Ooit! Gegoogled en prachtige foto’s gezien van het plaatsje en de omgeving.

 4. öeps, ik heb nog nooit van deze schrijfster gehoord, zegt niets hoor, ik lees nog nauwelijks sinds ik log maar ik heb nú in ieder geval van haar gehoord;-)
  Logjes ik klad zetten doe ik nóóit, daar komt niets van terecht .Dan ga ik zóveel zitten schaven en knoeien dat het uiteindelijk zelfs voor mij onleesbaar is , bij mij komt álles recht voor z’n raap in m’n logjes….. tja dat er dan “wel eens”wat foutjes in zitten neem ik dan maar voor lief (gelukkig m’n lezers noodgedwongen meestal óók)

 5. Ja, ik heb vijf delen van haar gelezen. Gelukkig heb ik er dus nog drie te gaan., Je hebt helemaal gelijk: wat heerlijk om te lezen en hoe verslavend zijn ze! Ik vind inderdaad ook de menselijke tafereeltjes en gebeurtenissen tussendoor leuk om te lezen. Dat maakt het een verhaal in een verhaal.
  Goede tip voor je lezers, hoor!
  Janny

 6. Ook toevallig ik ben juist aan de serie begonnen, enkel de volgorde stond op mijn reader verkeerd,ach.maar ik heb nu even de volgorde van je over genomen.
  Tot nu toe vind ik het geweldig om te lezen.

 7. Ja, geweldig, ik baalde echt toen ik het laatste deel uithad. Hoorde laatst dat er een boek van haar wordt verfilmd, of ik dat wil zien weet ik nog niet.

 8. Ah, dit is er een voor mij. Een serie voor mij dus, begrijp ik. Nu nog het eerste deel te pakken zien te krijgen voor ik de rest lees.

Reacties zijn gesloten.