Open brief

Gegroet Nederlanders,

Ik schrijf u deze brief omdat me toch iets van het hart moet. Sinds vele jaren kom ik vanuit Spanje naar het mooie Nederland om u het genot te laten smaken van een heerlijk avondje in familie- of vrindenkring. De aanloop naar het hoogtepunt bestaat voor mij en mijn personeel uit hard werken maar vooral ook uit heel veel plezier. De blijdschap, de opwinding, de prachtige tekeningen en knutsels die we ontvangen: het maakt alles de moeite meer dan waard. Het is kortom een voorrecht om dit werk te mogen doen.

Edoch, zoals ieder jaar wordt er opnieuw een smet op deze mooie traditie geworpen. Wederom is er een groep mensen die de huidskleur van mijn personeel meent te moeten bekritiseren. Of beter, deze groep meent juist op te moeten komen voor mijn personeel omdat zij het in hun hoofd haalt dat hun zwarte huidskleur discriminerend is dan wel discriminatie in de hand werkt. Gelooft u mij echter om mijn woord: niets van dat alles.

Mijn personeel is trots op het werk dat ze verrichten, krijgt hier royaal voor betaald en geniet van uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast vindt mijn personeel het een enorm voorrecht dat er geen andere huidskleuren toegelaten worden waardoor de kwaliteit van het personeel hoog blijft.

Weest u er verder meer dan gerust op dat mijn personeel zeer wel in staat is zelf voor zijn/haar (jawel, ik heb zelfs vrouwelijke pietinnen in dienst) belangen op te komen. De Ondernemingsraad komt maandelijks bij elkaar om relevante zaken te bespreken en helaas staat momenteel de ergernis over de betweterigheid van sommigen van uw landgenoten hoog op de agenda. Ik kan u zeggen, dat frustreert ons allen enorm. Laat het sinterklaasfeest blijven zoals het is.

Ik dank u voor uw aandacht.

Mede namens alle Pieten,

Sinterklaas
__________________________________________________________________________

De WE-300 had dit keer als onderwerp: verwennen. De andere WE-300’s ook lezen? Klikkerdeklik!

28 gedachten over “Open brief

 1. Aanvullend: persoonlijk denk ik dat het in de domme grappen zit. Gerda Havertong verzuchtte al jaren geleden tegen Pino dat het niet leuk was om telkens voor ZP uitgemaakt te worden. Dat is het echte probleem en daar moeten we wat mee.

 2. Dank voor het relativeren Sint!

  Ik ben het niet met alle reacties eens. Het sinterklaasfeest moet blijven. Dat staat voorop. Dat komt voort uit onze cultuur. Aan het polariseren van beide kanten heb ik een hekel. elkaar zwart maken levert niets op. Tradities veranderen. Daar moeten we het over hebben. Zonder te zwartepieten.

 3. Ach, ik heb twee keer deze rol mogen vervullen op een school. Jawel, als vrijwilliger! En als ik niet door de schoorsteen naar binnen was gegaan, dan had ieder kind mij herkend! Nu ook, maar dan in mijn functie!

 4. De bokken zijn ook boos dat er koekjes zijn vernoemd naar hun pootjes. Ze starten binnenkort een mediacampagne met de titel “Eet je eigen poot of brood!”
  En hoe vinden de boeren het nou eigenlijk om boerenkool te eten? Afrikaantjes planten in de tuin mag straks misschien ook niet meer.. 🙂

 5. Tja, het is in mijn ogen gewoon “gezeik”. Ik luister er niet meer naar, doe gewoon mijn eigen ding. Ik verheug me op 5 december, mijn zoon speelt dan voor ZWARTE piet en onze adoptiekleinzoon gaat dat vast heel leuk vinden. PUNT!

 6. Leuke WE! Belachelijk dat die discussie weer oplaait, hè? Het zijn geloof ik 12 mensen die een bezwaar hebben ingediend. Dit t.o.v duizenden kinderen die ieder jaar met veel plezier uitkijken naar dit feest. Dat kun je toch niet eens serieus nemen?

 7. Vrouwelijke Pietinnen? Die zijn dan wel héél vrouwelijk zeker.

  Maar ja, ik heb de discussie op DWDD gezien en ik vond het ook allemaal een beetje ver gezocht. Hoewel, de Sint nog maar moet waarmaken dat witte en gele Pieten minder werk zouden leveren dan zwarte. Van mij mag het feest blijven zoals het is. Ik kan me ook nauwelijks voorstellen dat een weldenkend mens het verschil tussen zwarte Piet en een Surinaamse onderwijzer of een Keniaanse buschauffeur niet zou opmerken.

  Sint, goed stuk en leuk dat u eens meedeed aan de WE. Fijn dat Mrs. T. u de gelegenheid gaf. Zelf was ze zeker te moe om er een te schrijven. Ach ja, altijd maar druk, druk, druk, geef haar maar wat in de schoen. Een kikker of zo.

  Prima WE dus. Plato is blij.

 8. Ach, ach toch. Wat hebben we het druk. Laten we de nou Pieten de Pieten blijven; de kerstman mag (gelukkig) lekker dik zijn; der kerstkabouters hier mogen soms kwaadaardig zijn…..”Rør blot ikke ved min gamle Jul” – blijf met je vingers van mijn oude kerst (in NL van de Sint) af.”..zingen ze hier.
  PS: we verbranden ook heksen op midzomernacht 🙂

 9. Pingback: De WE voor oktober 2013 | Platoonline

 10. Lieve Sint, mij maakt het eerlijk gezegd niet zoveel uit. Bruin, wit, geel, rood… Huid is huid! Toch? Waar ik wel nieuwsgierig naar ben is het volgende: kan je als Chinees, Indiaan, Europeaan eigenlijk ook solliciteren naar de functie van Piet? Of is één van de voorwaarden toch de kleur?
  Ik hoop het niet eigenlijk…
  Liefs, Wondelgijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *