Zwarte pieten

Hoe ik over de hele zwarte piet discussie denk heb ik al in een eerder logje laten weten en eigenlijk wilde ik er verder weinig woorden meer aan vuil maken. Maar hé, dat gaat dus echt niet meer lukken. De hele discussie over zwarte piet is volgens mij iedereen boven het hoofd gegroeid en eerlijk gezegd ben ik daar gewoon verdrietig van. Dat zo’n mooi feest in zo’n akelige situatie beland is.

Ik denk echt dat Quinsy Gario en de zijnen er flink naast zitten als ze menen dat de manier waarop momenteel sinterklaas gevierd wordt discriminerend is. Hoezo ‘de openlijke discriminatie leidt tot weerzin’. Waar dan? Welke openlijke discriminatie? Ben ik dan zo dom dat ik dat niet zie?

De meningen over de herkomst van zwarte piet verschillen en zullen wellicht in een ver verleden enige smet gekend hebben, maar noem mij één kind dat door louter het vieren van het sinterklaasfeest een racist is geworden. Noem mij één kind dat denkt ‘oh, die piet is zwart, dat zal wel een minderwaardig mens zijn’. Die zijn er toch niet? Het zijn de volwassenen die op dat soort ingewikkelde manieren denken.

In eerste instantie vond ik het allemaal nog best wel grappig ook, ik heb moeten lachen om de meest treffende plaatjes en teksten die op twitter en facebook langskwamen. Het is toch ook heerlijk dat we ons druk kunnen maken om zoiets ‘futiels’. Maar inmiddels is dat futiele er al lang af. Zelfs de VN bemoeit zich met de kwestie en dat deden ze in mijn ogen niet heel handig.

Weet je wat mij in dit hele gedoe het meeste verdriet doet? De ontzettend harde, ongenuanceerde reacties die sommige voorstanders van zwarte piet menen te moeten gebruiken om hun woorden kracht bij te zetten. Ik begrijp dat niet. Ik vind het suf en stom en dom en beangstigend ook nog, al die agressie in mensen. Kom met goede argumenten waarom je vindt dat iets is zoals het is en schoffeer anderen niet. En als je geen goede argumenten hebt, zwijg dan. Kom niet met ‘blijf met je poten van onze cultuur af’ of ‘rot maar op naar je eigen land’ of om het even welke andere totaal ongenuanceerde, botte of kwetsende opmerking.

Wat mij ook verdriet doet is zeer treffend verwoord in onderstaand plaatje. En daar wil ik het verder even bij laten.
231013

Kleine Zus behoort sinds enige maanden niet meer tot de gelovigen, maar ze krijgt uiteraard wel het een en ander mee van de hele toestand en vraagt dan ook wat er nu precies aan de hand is. Als ik dan uit probeer (het ís toch ook bijna niet uit te leggen aan een kind!) te leggen waarom sommige mensen vinden dat zwarte piet niet meer bij het sinterklaasfeest mag horen, dan begrijpt zij daar werkelijk helemaal niets van. Want: zwarte piet is toch hartstikke lief en grappig en goed en mooi en …

Kleine Zus die, net als 99,9% van haar ‘soortgenoten’ zich totaal niet druk maakt over vermeende discriminatie en racisme heeft het al weken gehad over het trekken van de surpriselootjes. Want ja, surprise dat hoort er bij als je het grote geheim kent, en afgelopen dinsdag hebben we dan eindelijk die lootjes getrokken. We zullen heus wel een gezellige pakjesavond vieren in december, maar er zit dit jaar voor mij wel een behoorlijke smet op. Mijn mooie, pure, óngelovige dochter echter verheugt zich gelukkig gewoon enorm op het komende sinterklaasfeest.

22 gedachten over “Zwarte pieten

 1. Ik ben het helemaal met je eens. Het is een traditie waar geen centje kwaad achter steekt. Ik ken niemand die dit feest viert die ooit iets racistisch heeft geroepen. Ook trouwens niet bij het spelen met zwartepieten kaarten of bij het eten van negerzoenen. Dus argumenteren mag, maar kom dan met steekhoudende argumenten, dat spreekt me wel aan ja.

 2. Tegenwoordig schijnt “iedereen” voor een ander te bepalen wat ie wel en niet leuk moet vinden. Dat laten we ons toch zeker niet aanleunen?!
  Wij doen al jaren niet meer aan Sinterklaas, maar oh boy, ik heb nog nooit zoveel zin gehad als dit jaar 😀

 3. Ik vind het ook zo een gezever, dat ik van de week het debat op 2 uitgezet heb. Zonde van alle energie die iedereen verspilt met deze discussie! Laat de kinderen genieten van zwarte piet!

 4. Erg he, ik heb het idee dat deze discussie bij mensen dingen bloot legt die helemaal niet in deze discussie thuis horen. Een soort beschavingslaagje is er van afgekrabd en nu komt de ware aard naar boven, bij zowel voor als tegenstanders..heel erg jammer.

 5. Je hebt gelezen wat ik er over schreef, verstopt voor Joep (én Madelief, maar die is (nog) wat minder lezerig). Iets soortgelijks dus. Inderdaad.
  Ik vond deze column (met iets breder publiek…) het zeggen zoals ik het dus eigenlijk ook bedoelde: https://decorrespondent.nl/233/wat-we-niet-zien/5971790-4cb6c638
  En als we dan ontwikkelen naar een alternatief voor zwarte piet, mag het dan alsjeblieft een witte piet zijn? En een chinese piet. Enzo. Die kleuren vind ik echt zo’n belachelijk idee. Ik zou dat waarschijnlijk nog discriminerender vinden. Dat onderstreept toch juist dat ‘ie zwart niet goed is, maar andere kleuren wel?
  Of snap ik er nou gewoon weer helemaal niks van?

 6. Las het net ook al bij Serena over en ja, hoewel ik helemaal niks met het hele Sinterklaasgebeuren heb, gaat het me veel te ver dat zelfs de VN zich er nu mee bemoeit. Zijn er geen oorlogen meer, is er niet nog ergens hongersnood of iets dergelijks? Zijn de echte problemen dan nu eindelijk opgelost waardoor ze zich hier op kunnen gaan storten? Dacht het niet!

 7. Niet alleen de voorstanders van Zwarte Piet zijn te fanatiek, maar ook de tegenstanders. Ik vind het echt niet leuk om als racist weggezet te worden en kan oprecht zeggen dat ik de link zwarte pieten en slavernij nooit heb gelegd. En ik denk dat dit voor de meeste Nederlanders zo is. Toch zou ik er zelf niet zo heel erg mee zitten wanneer er kleurpieten toegevoegd worden. Zo wordt niemand nog gekwetst en ik denk niet dat er een kind zal zijn die er wakker van zal liggen. En daar gaat het toch om, om de kinderen? Want dit gedoe, dat zal nu ieder jaar weer terugkomen, ben ik bang.

 8. het is te triest voor woorden…..
  blijkbaar heeft de VN niet zoveel te doen, dat ze zich hierom druk maken.
  Verenigde Nietsnutten?

 9. Amen! Ik heb persoonlijk helemaal niets met het Sinterklaas feest, maar ik word ontzettend moe va die hele discussie.

 10. Jammer dat het zo uit de hand loopt. Ik moet toegeven dat ik probeer er niet teveel van mee te krijgen, want ik vind het allemaal onzin. Zoals je al zegt, geen enkel kind dat hierdoor racist is geworden. Zwarte Piet is leuk, geeft snoepjes, is grappig… De volwassenen maken er een negatief iets van.

 11. Ik dacht hebben ze daar nu werkelijk niks anders te doen dat daar over vergaderen en drukte maken? Niet te geloven….

 12. Wat een gedoe over Zwarte Piet hè. Vind het ook van de zotte dat zelfs de VN zich er nu mee bemoeid. Alsof er geen echte serieuze dingen aan de hand zijn in de wereld. Laten ze zich daar maar mee bezig houden!! Sinterklaas is gewoon een Nederlands feest wat moet blijven. En kleine kinderen denken echt niet aan discriminatie als ze een Zwarte Piet zien. Pffff…

 13. ZWARTE Piet is zwart ,dat lijkt me duidelijk! En inderdaad moeten anderen niet “aan onze cultuur” komen en daar kán geen discussie over zijn! Daar moeten we ons dan ook niet in laten verleiden en het gewoon negeren .

Reacties zijn gesloten.