Slakken

Als ik iets ieuw en ieks vind dan zijn het wel (naakt)slakken. Ooit ben ik ’s nachts op zo’n bloot exemplaar gaan staan en dat gevoel en geluid herinner ik me nog. Gelukkig had ik toen wel schoenen aan!

Nou hebben slakken heus wel nut (zegt men) omdat ze rottend afval en dood blad oppeuzelen en zijn ze in de voedselketen voor een aantal andere soorten weer een lekker hapje, maar ik vraag me dan toch vooral af waarom ze dan ook nog aan (met name) mijn hosta’s knabbelen!

Op internet las ik dat slakken van bier houden dus bedachten we dat we maar potjes met bier moesten begraven. Ha, een succes! En wat een prachtige dood. Dat vond een spitsmuisje ook, want die vonden wij, liederlijk verdronken, ook terug in een potje. Maar goed, heel erg consequent zijn wij dan ook weer niet. Zo’n potje bier moet je leegmaken en weer vullen en dat vergeten we en zo komt er van de slakkenbestrijding niet veel terecht.

Wat wel een enorme doorn in mijn oog is, is dat de hosta’s er werkelijk waar niet uitzien! Van de eens zo mooie planten waren deze zomer nog maar zielige exemplaren met nauwelijks bloemen over en ik vond dat we daar iets aan moesten doen. Nou, dat pakten we radicaal aan. Mr. T. verwijderde de hosta’s (in het eerste plantenvak) en we planten binnenkort op die plek wat nieuwe bodembedekkers. Hopelijk slaan die aan en ziet het er komende lente/zomer weer veel beter uit. Nu moet ik alleen nog wel uitzoeken welke bodembedekkers door slakken absoluut niet ‘geliket’ worden.

12 gedachten over “Slakken

 1. Herkenbaar – ik heb de hosta’s ook opgegeven. Heb helaas geen goede tip voor een andere mooie plant die slakken heel vies vinden (kom veel te weinig aan de tuin toe).

 2. Die ellende met hosta’s en slakken is bekend. Slakken schijnen er dol op te zijn. Bij mij waren de hosta’s ook steeds kaalgevreten en er leek niets aan te doen – als ik 2 slakken verwijderde kreeg ik 10 terug. De oplossing was inderdaad: potten. Sinds de hosta’s in potten staan gaat het goed!

 3. Mrs T. ik heb ook last van naaktslakken. Ze komen door het kattenluik. Ik weet niet precies wat daar tegen te doen dus ik heb maar wat zou gestrooid.
  Eigenlijk is dat wreed en ik heb er dan ook geen vrede mee.
  Van Marika heb ik ooit geleerd dat cacaodoppen goed tegen onkruid en slakken zijn. Ze kunnen niet tegen de scherpe punten. Met één grote zak kom je al een heel eind en duur is het niet.

 4. Engerds zijn het en vernielers dus ook. Hoop dat je tuin er volgend jaar beter uitziet.
  Mijn dochter zag ze toen ze een jaar of 3 was voor het eerst. Ik vertelde dat het naaktslakken waren en dat ze zo genoemd werden omdat ze geen huisje hadden.
  De volgende dag zag ze ‘s morgens weer een paar exemplaren op het terras lopen en naar binnen rennend vertelde ze dat ze weer ‘blootjes’ had gezien.
  Zo noemen we ze in de familie dus nog steeds 😉

 5. Pachysandra vind ik heel mooi en dat blijft ook netjes ( mits op een bescahduwde plaats). Ziet er niet uit he, als er overal hapjes uit zijn….

 6. Scherpe, droge voorwerpen kunnen de slakken kwetsen en ze zullen hier dan ook niet overheen willen kruipen. Met deze materialen kun je dan ook gemakkelijk een barrière aanleggen rond de planten of de zaaibedden die je wil beschermen. Handig: schelpengrit of fijn gemaakte eierschalen!

  Of planten in de tuin zetten die slakken door hun sterke geur op afstand houden(afweerplanten): Salie en Tijm. Of teentjes knoflook rondom je planten leggen, daar houden slakken ook niet van. Succes!

 7. De hosta in een pot i.p.v. in de aarde, maakt al een groot verschil.
  Misschien is dat ook een optie?

Reacties zijn gesloten.