Borgen en Hemelvaart

Ik ben fan van ‘Borgen‘. Ik vind het een prachtige serie en kijk er met erg veel plezier naar. Toen ik laatst dan ook vernam dat er ook een boek over de serie verschenen was wilde ik dat graag lezen. Borgen gaat over Birgitte Nyborg, een Deense politica die redelijk onverwachts minister-president wordt en de gevolgen die dat voor haar (en haar gezin) heeft. Het is prachtige tv. En nu was er dan het boek.

Ook het boek heb ik met veel plezier gelezen omdat de karakters wat meer uitgediept worden, al heeft de serie toch mijn voorkeur. Wat ik wel erg fijn vind aan het boek is dat je sommige dingen nog terug kunt lezen. Dingen waar ik het van harte mee eens ben. Zaken ook die de spindoctor van Birgitte in zijn toespraken verweeft en tja, dat zal wel een gevalletje beroepsdeformatie zijn. Zoals dit fragment:

Velen hebben de wens van het kabinet om de ontwikkelingsgelden te verdubbelen bekritiseerd. Ze hadden het geld liever voor onszelf gebruikt. Misschien mag ik het met een simpele rekensom uitleggen? zelfs midden in deze financiële crisis behoort Denemarken nog steeds tot de tien rijkste landen van de wereld. Wat wil dat zeggen? We kunnen eens gaan rekenen in kinderen in plaats van in geld. Als er in Denemarken duizend kinderen worden geboren, overlijden er vijf. In Afghanistan overlijden er 257. Het is een ongelijkheid die mensen wanhopig maakt, die oorlogen veroorzaakt en die een voedingsbodem voor terrorisme vormt. 

Of dit fragment:

We kunnen elkaar steunen. We kunnen voor elkaar klaarstaan. We zijn dat alleen vergeten, omdat iedereen recht heeft op een mooie keuken, een leuk gezin, een nieuwe auto, een boot. We hebben lang in een wereld geleefd waarin iedereen te allen tijde zijn eigen geluk kon najagen en waarin we ons onheus bejegend voelden als dat niet lukte. Misschien wordt het tijd dat we onder ogen zien dat je niet alles kunt hebben.

Een tweede boek dat ik laatst las was ‘Hemelvaart‘ van Judith Koelemeijer. Waar gaat dit boek over?

Zomer 1985. Zes meisjes vieren vakantie op de Griekse eilanden. Ze hebben net eindexamen gedaan en het leven lijkt één grote belofte. Totdat er de laatste nacht een ongeluk gebeurt. Met vijf meiden, zes rugzakken en een doodskist keren ze naar huis terug. Judith Koelemeijer was één van hen. In haar eerste autobiografische boek ontrafelt ze dit dramatische verhaal uit haar jeugd. Hoe kon ze haar vriendin Annette zo plotseling verliezen? De zoektocht voert haar terug naar Paros, naar de ouders van Annette, de vriendinnen van vroeger en de Duitse jongens die bij het ongeluk betrokken waren. Wat deed de dood van Annette met hún leven? En waarom lopen hun herinneringen aan die fatale nacht zo uiteen? Hemelvaart is een aangrijpend verhaal over vriendschap, schuld en de pijn van het volwassen worden.

Ik vond het, ondanks het feit dat het over een heel tragische geschiedenis gaat, geen sterk boek. Maar wat me vooral van dit boek bijblijft is het feit dat een gebeurtenis op zoveel verschillende manieren is ‘gezien’. Dat zoveel mensen hun eigen versie van de waarheid hadden. Dat Koelemeijer uiteindelijk het boek heeft geschreven begrijp ik, een dergelijke gebeurtenis heeft immers een immense impact op je verdere leven en ik begrijp dat je daarmee zo goed mogelijk in het reine wilt komen.
b hv
Naar welk boek zou jouw voorkeur uitgaan?

14 gedachten over “Borgen en Hemelvaart

 1. Borgen is de enige serie sinds lange tijd waar ik voor wakker blijf! Dus zou dat boek m,n voorkeur hebben. Sinds jij aan de e-reader bent kan ik de nieuwste boeken niet meer van je lenen dus ik denk dat ik Sinterklaas maar eens vriendelijk aan ga kijken.

 2. Ik heb Borgen tot mijn schande nog steeds niet gezien maar ik las laatst een interview met Judith Koelemeijer en dacht toen: ‘dat boek wil ik lezen.’ Ik zou dus voor Judith gaan. Zeker weten.

 3. Ik zou voor beiden gaan, Borgen omdat het me qua verhaal enorm aanspreekt en ik ook graag de serie nog zou willen zien maar series en mij gaan meestal slecht samen en Hemelvaart omdat ik wel nieuwsgierig ben hoe het inderdaad mogelijk is dat zo’n gebeurtenis zo verschillend ervaren kan worden…

 4. Ik ken beide boeken niet. Ik geloof dat ik voor Judith zou kiezen. Ze komt uit de Zaanstreek en schreef al eerder een goede debuutroman over haar oma (het zwijgen van…).

 5. Absoluut Borgen! Heb zo van de eerste twee series genoten.
  Ben so-wie-so fan van Scandinavische series. Ze hebben iets extra’s. Het lijkt wel of er iets van de noordelijke ziel zichtbaar wordt in deze films.
  Het andere boek trekt me eigenlijk niet, ik kan niet goed verklaren waarom niet.

 6. Over Borgen hoor ik veel goeds. De serie ligt al lang klaar om bekeken te worden. Wat heb je mooie fragmenten uitgezocht, om het boek te typeren. Dank! Geeft. Me nog meer spirit om eindelijk tijd te maken om te kijken.

 7. Ik heb Hemelvaart net uit. Ik vond het een heel goed uitgewerkt verhaal, maar omdat het geen roman is mist het soms iets…veel personages worden ook niet echt uitgewerkt.

 8. Ik ga voor Borgen. Heb ooit een aflevering gezien. Vond het goed maar ben helemaal geen tv-mens, m.a.w. Ik blijf niet ‘op’ om te kijken. Een dvd van de serie(s) zou voor mij wel een goed plan zijn, dan kan ik kijken wanneer en zolang als ik wil. Als het me lukt om tv en dvd-recorder aan te zetten tenminste …..

 9. Weet je dat er al een dvd is met Borgen 3?
  Ik vind Borgen ook geweldig, van lezen komt bij mij heel weinig. Ik zou er het boek niet van hoeven te lezen, maar Hemelvaart zou ik wel willen lezen.

Reacties zijn gesloten.