Slapen

Ik ben een enorm slechte (in)slaper en dat is niet handig. Ik kan me geen andere tijden heugen trouwens: in mijn herinnering heb ik nog nooit goed geslapen. Rond mijn zestiende kreeg ik de ziekte van Pfeiffer en daar heb ik een chronisch slechte slaap aan over gehouden. Maar goed, ik heb niet het idee dat ik er echt onder lijd, onder dat slechte slapen. Daarnaast probeer ik er (en die vind ik echt heel grappig) niet al te wakker van te liggen.

Meestal lig ik zo rond 23.30-23.45 uur in bed, dan lees ik nog even en dan ga ik liggen. Eerst op mijn linkerzij, maar daar heeft mijn linkerschouder binnen niet al te lange tijd een mening over. Met andere woorden: dat vindt ie niet leuk. Maar ik lig graag op mijn linkerschouder. Daarna ga ik op mijn rechterzij liggen. Iets minder fijn vind ik dat, maar het ligt prima. Het allerliefste zou ik eigenlijk op mijn buik slapen, maar mijn fysiotherapeut heeft ooit gezegd dat slapen op de buik en de draaiing die dat aan je nek geeft niet goed is. En zeker niet in mijn geval met de continue pijn rond de borstkas. Dus ik lig wel even op mijn buik, maar nooit te lang. Als laatste draai ik dan op een gegeven moment op mijn rug.

Ik gebruik alleen een hoofdkussen als ik op mijn zij lig, als ik op mijn rug lig niet. Dat hoofdkussen duw ik dan rechtop tegen het hoofdeind van het bed. Ooit landde het toen op mijn voorhoofd en dat vond ik eigenlijk wel prettig: een beetje gewicht op mijn hoofd en een stukje van de kussensloop op mijn neus. Ik heb, zeker in de winter, immers altijd een koude neus en dat is niet tof. Dat stukje kussensloop zorgt als een klein dekentje voor een minder koude neus, een typisch gevalletje serendipity  dus eigenlijk. 😉 Het zal er ongetwijfeld best komisch uitzien: een liggende dame met een kussen op haar voorhoofd en oordoppen in.

Die oordoppen zijn echt een noodzakelijk kwaad. Zonder doe ik geen oog dicht. Dat komt omdat Mr. T. heel erg veel snurkt. En als hij niet snurkt, dan ademt hij zwaar. Voor iemand die slecht in slaap komt is dat funest. Dus slaap ik met oordoppen.

En dan begint het grote wachten tot de slaap eindelijk arriveert. Ik kan niet zeggen dat ik ergens over tob als ik niet kan slapen (uitzonderingen daargelaten), ik lig maar een beetje te liggen en te soezen. En dan, als ik geluk heb, val ik binnen het uur in slaap. Maar het komt ook vaak voor dat ik het nog ruim na één uur zie worden.

In de periode dat ik er nog wel mee zat dat ik slecht (in)slaap heb ik van alles geprobeerd om maar sneller in slaap te komen. Allemaal zonder resultaat. En dus heb ik me er maar bij neergelegd dat het nu eenmaal zo is. Daarbij functioneer ik prima met het aantal uren slaap dat ik heb.

Hoe zit het met jou? Gemakkelijke slaper? En hoeveel uur per nacht slaap je?

31 gedachten over “Slapen

 1. Ik ga altijd véééél te laat naar m’n bed dus als ik eenmaal lig, duurt ‘t inslapen ook niet meer zo lang 😉 En die enkele keer dat ik wel vroeg / op tijd ga, is dat omdat ik zó moe ben dat ik vanzelf wel omval. 😉

 2. ik val ook niet snel in slaap, hoe moe ik ook ben. geen idee hoe dat komt, nooit pfeiffer gehad 😉
  (irritant al die mensen die hun kussen maar zien of al slapen, zeg!)
  ik slaap zo’n 6-7 uur per nacht, maar lig wel veel langer op bed dus ^^

 3. Ik hoef mijn kussen maar te zien of ik ben al vertrokken! Ik slaap ook vrij vast, krijg totaal niks mee van storm, onweer of andere dingen die buiten gebeuren. Ik moet er wel vaak ‘s nachts uit maar ook daarna slaap ik zo weer verder. Ik denk dat ik ongeveer 5 keer per jaar een keertje wakker lig…

 4. Ik slaap bere snel in, maar helaas ben ik een slechte doorslaper. Met geluk word ik 1 x per nacht wakker maar meestal is het 2 x en soms wel 3 x. Het naar bed gaan doe ik ook op verschillende tijden. Van 22:00 tot 01:00. Wel altijd tussen 7 en 8 wakker. Uitslapen kan ik niet. Ook niet als tiener.

 5. Ik slaap ook vrij licht, moet iedere nacht wel een keer opstaan om te plassen. Echt om gek van te worden!!!
  Ik slaap overigens zonder kussen op mijn buik. In je slaap kun je toch niet controleren hoe je ligt, ik word iedere keer weer op mijn buik wakker.

  Groetjes Serena

 6. Slechte slaper… En als ik slaap is het vaak niet diep genoeg. Dankzij de wietolie val ik tegenwoordig wel wat sneller in slaap…

 7. Inslapen is het punt niet, wel het doorslapen met periodes. Dan zit ik net als jij om 4-5 uur achter de peecee:)

 8. Meestal val ik snel in slaap, zelfs geluid van tv houdt me dan niet wakker, maar oh wee als ik ‘s nachts wakker wordt om te gaan plassen en mijn man ligt te snurken ….. dan kom ik niet meer in slaap. Ik wordt gelukkig niet vaak wakker om te plassen. Verder heb ik minimaal 8 uur slaap nodig per nacht.

 9. En toch is het erg vervelend.
  Ik ben ook een slechte slaper. Duurt negen van de tien keer heel erg lang voordat ik in slaap val. En ik word erg vaak wakker ‘s nachts. Maar ook ik heb mijn weg daarin gevonden.

 10. Hier ook een super slechte inslaper, maar inderdaad ook van jongs af aan. Ik heb er ook niet zo heel veel problemen mee, uitzonderingen daar gelaten lig ik er net als jij ook niet wakker van. Maar ik heb wel veel slaap nodig om een beetje fatsoenlijk te kunnen functioneren en dat maakt dus wel enigszins onhandig. Op werkdagen moet ik rond half 7 uur uit bed, dus voor 10 uur in bed is niet uitzonderlijk om zo te zorgen dat ik lang genoeg kan slapen ondanks het niet makkelijk kunnen inslapen. En dat maakt de avond best kort soms….

 11. Hier bij tijd en wijlen een slechte slaper, een goede slaper…
  Sinds onze verhuizing slaap ik heerlijk eigenlijk. Gek hè?
  Maar sinds mijn hernia slaap ik weer slecht. Oorzaak? Pijn! Eenvoudig… Maar niet leuk dus. Dat moge duidelijk zijn.
  Tegenwoordig eet ik een banaan voor het slapen gaan (moet een stofje in zitten dat slaap bevordert, zegt men) en ik wil die ‘slaap’ drank van dr. Vogel halen! Hoop eigenlijk dat dat werken gaat…
  Ondertussen gaat het met de rug iets beter, maar ik vermoed dat ik nu in de overgang zit. Heeft ook wel wat slechter slapen tot gevolg, ben ik bang…
  *zucht*
  Trusten!

 12. Rot lijkt me dat als je een slechte slaper bent. Maar je hebt je weg er wel in gevonden gelukkig.
  Ik ben een goede slaper, nooit problemen gehad, of er moet iets spelen in ons leven dat je heel erg bezig houdt. Ik probeer rond half 12 mijn mandje op te zoeken. Manlief ligt dan al lang te slapen, zodoende heeft hij geen last van mijn gesnurk… Ik moet zeker 2x naar het toilet, maar slaap meestal weer snel in. Alleen als ik veel vroeger naar bed ben gegaan dan normaal is dat moeilijker. 7-7,5 uur haal ik wel.

 13. Hier een buikslaper. Heerlijk! Ook ‘s zomers, overdag, buiten op de zitzak. Dat is wel weer handig want dan hoef je je nek niet te draaien en kan ie gewoon naar beneden hangen zonder dat je neus er plat van wordt.

  IK slaap direct in, helaas soms tussen 3 en 4 of 3 en 5 wakker tegenwoordig.

 14. Ik ben een enorme piekeraar en slaap altijd slecht in. Wat bij mij bijna altijd werkt is lezen. Ik val dan tijdens het lezen in slaap en word vaak wakker met het licht nog aan een het boek naast me. Lees ik niet dan lig ik makkelijk nog uren te piekeren en slaap ik heel onrustig.

 15. Ik heb weinig slaap nodig (4-5 uur) en ik slaap bijna meteen in, zodra ik me in mijn dekens / kussen nestel.

 16. Ik ben een redelijk makkelijke inslaper al ben ik daar wel altijd even iets te lezen (op mijn telefoon twitter/ebook) voor nodig. Zodra mijn ogen vanzelf dichtvallen gaat de telefoon aan de kant en slaap ik vrijwel meteen. Als ik ‘s nachts een keer naar het toilet moet duurt het soms wel wat langer voor ik slaap ben. Manlief gaat vaak later dan mij naar bed en snurkt alleen als hij heeel erg verkouden is dus daar heb ik nooit last van en nu hij op dit moment in Belgie werkt is hij daar 3 nachten dus lig ik alleen in bed. ‘s Ochtends altijd wel vroeg wakker. Ben tegenwoordig een echt ochtendmens

 17. Ik ben ook een heel slechte slaper en heb me er ook maar bij neergelegd. Niets hielp, zelfs de zwaarste slaappillen hielpen me niet door de nacht. Over het algemeen slaap ik wel in, maar na twee uur ben ik wakker en dan worden het op zijn gunstigst hazenslaapjes. Ik heb ook niet het idee dat ik er onder lijd, dus ik doe het er maar mee.

 18. Ook een slechte inslaper, maar dat komt wel door het piekeren. Alleen als ik heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel moe ben, slaap ik bijna meteen in slaap, maar dan moet ik ook wel superduperzevendagencontinulopeninRome-moe zijn.

 19. Ik ben al jaren en jaren een heel slechte slaper. Vroeger, toen ik nog werkte, was het echt absurd. Sliep ik soms hele nachten niet, of maar één of twee uurtjes. Dat moest natuurlijk niet te vaak achter elkaar gebeuren want dan ben je zó uitgeput. Tegenwoordig heb ik mijn weg er in gevonden (net als jij) en probeer me er niet meer druk over te maken. Nu maakt het ook niet meer uit: als ik weer een halve nacht heb wakker gelegen, slaap ik gerust tot negen uur of half tien uit, als dat zo uitkomt.
  Janny

 20. Slapen is hier ook vaak een probleem.. en Waarom??? Ik de nu mee aan de slaap weken van dr A. Vogel… gewoon wat tips links en rechts over slapen… er zitten waarheden bij, maar ook onmogelijkheden..

  Mijn man snurkt ook.. en zwaar… Lastig maar ik heb dat echter aangepast. In plaats van mij er aan te ergeren heb ik me zelf aangeleerd er in mee te gaan. Op het ritme van zijn snurken val ik dan in slaap. Vervelend is het als hij ineens niet snurkt…..

 21. Vroeger las ik een flutromannetje waarbij ik heel snel in slaap viel en boekje gewoon uit m’n handen viel (vandaar geen écht boek dat á. kapot zou vallen en b. zou boeien)
  Maar sinds de TV in slaapkamer haar intrede deed gaat die op de sluimerstand en ben ik zó vertrokken .In slapen zónder “afleiding” is lastig. Blijft er alleen heel af en toe een nacht over waarin ik na een eerste tuk wakker word en dán tot rond 4 uur bezig ben weer in slaap te vallen. Een uur of 7 á 8 slaap is wel normaal hier!

 22. Ik slaap tegenwoordig eigenlijk goed, slaap vrij snel in en draai dan zo’n 8 a 9 uur, al is dat laatste een uitzondering.

  Maar heb ik stress of zit ik niet lekker in m’n vel dan slaap ik het lastiger.

 23. Ik ben een piekeraar en kom niet in slaap zonder pilletje. Met hulp slaap ik gemiddeld van 12 tot half 8.

 24. Ik slaap de ene nacht meteen in en de volgende lig ik piekerend wakker. Op die laatste nachten lig ik mij te ergeren aan het snurkende geluid naast mij en pak ook de oordoppen of soms zelfs mijn kussen en ga naar de logeerkamer. Maar ik slaap slechter en word vermoeider wakker dan ik ik zou willen. Ik denk zelf dat ik slaapapneu heb maar dat wordt uitgezocht op dit moment, wie weet komt er een oplossing 🙂

  maar slecht slapen is lastig.

 25. Ik raak mijn kussen en ben weg, meteen, soms binnen een halve minuut. Vlam wil altijd nog even praten en ik heb daar zelden nog zin in. Ik ben dan ook altijd echt heel gaar tegen de tijd dat ik naar bed ga (doordeweeks half 11, in het weekend zo’n 12 uur) en het licht gaat dan letterlijk en figuurlijk uit bij me.

 26. Ik ben gelukkig een gemakkelijke slaper. Rond 23.30 naar bed (dat is een streven in ieder geval). Ik slaap binnen 10 minuten ongeveer. Wordt ‘s nachts zelden wakker. Om 6.00 sta ik op. Ik het weekend alles iets later maar dan nog sta ik zaterdag 8.00 op en zondag uiterlijk 9.00.

 27. Oef! Ik zou er flink gefrustreerd van worden. Heel af en toe heb ik zo’n periode, maar eigenlijk val ik als ik moe ben (en dat ben ik nogal makkelijk) echt binnen de twee minuten in slaap. Op de zetel of in mijn bed of in de auto, maakt mij niet uit. Mijn man wordt er gek van hoe snel ik inslaap, want voor hem is het bed de enige plaats waar hij rustig is en dus ook nog even kalm kan liggen kletsen. Tegen zichzelf dan, want ik ben echt direct onder zeil.

Reacties zijn gesloten.