Nimby

Ik had -al weer een hele tijd geleden- op een feestje een flinke discussie met mijn nichtje waarover ik eigenlijk nog steeds een beetje verbaasd ben. Het ging over een restaurant tegenover haar appartement en het feit dat er daardoor regelmatig weinig parkeerplek was (tjongejonge, je moet ‘ns een paar meter lopen), over het feit dat die restauranthouder een keer tijdens een evenement buiten een zanger wilde laten optreden en dat men daartegen succesvol (!) bezwaar had ingediend en het feit dat de dorpszeskamp van laatst voor nogal wat geluidsoverlast gezorgd had.

Ik moet zeggen, ik was oprecht verbaasd over haar in mijn ogen toch wel intolerante houding. Het is toch leuk, dat er af en toe wat te doen is in ons dorp? Dat vonden we zelf toen we jong waren toch ook leuk? En dat vinden haar kinderen nu toch ook? En ja, dat gaat dan vaak gepaard met geluidsoverlast. Dat is niet fijn, maar we moeten elkaar toch wel het een en ander gunnen hoor. Ik vind het zo jammer zoiets. Dat eeuwige gemopper en geklaag op anderen. Probeer nou toch ‘ns gewoon de leuke dingen te zien. Het plezier dat anderen beleven aan dit soort dingen. Gun elkaar dat nou toch gewoon. Heel apart vond ik het en vooral ook zo jammer.

Enfin, een uurtje later vertelt de oudste dochter van mijn nichtje enthousiast over een of ander housefeestje waar ze die avond heen zal gaan. Dat feestje is op een plein en het wordt supergaaf. Dat feestje gaat ongetwijfeld een heleboel overlast geven aan de mensen die aan dat plein wonen lijkt mij. ‘Leuk hé,’ zegt mijn nichtje, ‘dat er zoiets georganiseerd wordt?’. Ik was even flabbergasted maar kon het uiteraard vervolgens niet laten haar te wijzen op onze discussie van een uurtje eerder. Het kwartje viel helaas niet.

Ik vind het wel een beetje exemplarisch voor deze tijd. Alles moet maar mogen en leuk zijn, zolang ‘ik’ er maar geen last van heb. Jammer vind ik dat en voor de enthousiaste mensen die dingen willen regelen en organiseren moet het af en toe verrekte frustrerend werken.

23 gedachten over “Nimby

  1. Ik moest ff zoeken wat “nimby” betekende 😉 maarreh, tja, dat moet idd zwaar irritant zijn voor de organisatoren… sowieso dat hele bureaucratische gepeupel! Geniet nou gewoon ‘s van zo’n evenement!! En ben jij niet de doelgroep, dan komt ‘r vast nog wel ‘s wat nieuws dat wél voor JOUW doelgroep is…

  2. helemaal mee-eens!
    ik hoor ook zo vaak dit soort geluiden: wel leuk hoor, zo’n schaatsbaan, maar al die auto’s in de buurt….
    muziekfeest op het plein? een hele avond herrie aan de kop….
    enz.
    jammer hoor.
    hier maken ze het nog bonter: ‘s nachts mag de trauma-helicopter niet meer vliegen, stel je voor dat je tidens je nachtrust gestoord wordt, omdat een mensen leven gered moet worden

  3. Nimby is van alle tijden en komt overal voor. Zeggen waar je tegen bent is simpel, een goede oplossing niet. De meeste mensen komen helaas niet verder dan het eerste.

  4. Een herkenbaar verhaal. Zelf doe ik mee aan flink wat klankbord- en adviesgroepen. Ik doe dat voor een organisatie en probeer naast ons eigen belang ook het algemeen belang in het oog te houden. Ik verdiep me dan ook in de belangen van anderen. Vaak zijn er ook bewoners of aanwonenden in zo’n groep en zij zijn vooral gefoccussed op hun eigen belang. (Heb ik er last van en gaat de waarde van mijn huis achteruit?) Ik ben daar wel eens jalours op om de wereld zo simpel te zien, maar wordt er af en toe ook een beetje misselijk van.

    Geheel consequente mensen bestaan echter niet. Zelf reageer in op gelijke situaties toch ook niet altijd hetzelfde. Zal in de aard van de mens gebakken zijn. Als iets dichterbij komt wordt het vanzelf belangrijker. Mijn indruk is dat de mensheid over de gehele wereld (het is echt geen Nederlands probleem) weerbaarder is geworden en meer voor zichzelf durven op te komen. Mensen zijn niet meer bang voor de meester, dokter of dominee. Aan de ene kant is dat goed en aan de andere kant is dat Nimby-gedrag naar mijn gevoel een vervelend bijverschijnsel daarvan.

  5. Nou geloof ik eerlijk dat ik best tolerant ben zelf. Al begrijp ik weer niet als een buurman 2 maanden lang aan het klussen / boren etc is in de avonden, dat hij dat niet éven kan doorgeven. Maar ja. Ook dat went 🙂
    Zo toch even lekker klagen! ((maar weer niet tegen degene om wie het gaat))

  6. Je zult maar ergens wonen waar altijd overlast is, lijkt me vreselijk en ik zou er echt niet tegen kunnen. Maar overlast door auto’s voor de deur of een zanger die gaat optreden op het terras ……. Wellicht kunnen ze eigen parkeerplaatsen aanvragen bij de gemeente? Of oordopjes kopen? 🙂

  7. ik snap je helemaal, maar merk dat ik zelf ook wel intoleranter ben dan vroeger! nou hielp het ook niet dat we jaren last hebben gehad van onze benedenburen (alcoholisme, drugs en vooral veeeeeeeeel kabaal en dan bij voorkeur (tot) midden in de nacht) en ja, nu raak ik toch wat sneller geïrriteerd bij overlast. en een paar meter lopen is idd geen probleem, maar ik heb hier wel eens de auto zo ver weg moeten parkeren dat ik wou dat ik de fiets bij me had om alsnog thuis te komen en dat komt dan door toeristen die de auto op een plek zetten die eigenlijk alleen voor bewoners is en ja, daar klaag ik dan ook wel over..

  8. Hmmm nou ja in de eerste plaats denk ik dan ga verhuizen als de overlast te vaak en te veel gebeurt. En nou ja waarom zouden de (wel) omliggende tolerante bewoners niet even worden verrast met een bloemetje achteraf.

  9. Tegenwoordig lijken de mensen steeds egoïstischer te worden en minder tolerant. Zolang ‘jij’ het maar leuk hebt dan is het goed, maar o wee als je er zelf last van hebt… In het geval van het feestje bij dat restaurant; als dat gewoon netjes van tevoren wordt gezegd tegen de omwonenden, dan moet zoiets kunnen. Maar ja, dat is mij bescheiden mening 😉

  10. heel herkenbaar hoor, en mensen erop aan spreken heeft vaak een tegenovergesteld effect, ik heb het iig opgegeven.
    Ik denk maar zo gun ieder wat binnen het normale natuurlijk en de werled ziet er leuker uit?

  11. Mensen leven tegenwoordig helaas alleen voor zichzelf. Het moet goed voor hen zijn, anders komt er gedonder en geklaag. Ik erger me er weleens aan, maar kan het toch niet veranderen. Ik kan alleen maar blijven zoals ik ben en er mensen opblijven wijzen dat het ook anders kan en hopen dat het licht gaat schijnen voor die mensen.

  12. Je hebt helemaal gelijk, waarom toch overal over klagen en zeuren. En zeker dit soort evenementen die misschien 1x per jaar voorkomen, waarom doen mensen daar toch zo moeilijk over. Hier (in het complex op Gran Can) is ook wel een lawaai als er ergens een feestje is. Wij hebben Nederlandse buren die zich overal aan storen maar als ze zelf bezoek hebben nergens rekening mee houden.
    Gewoon hypocriet!

  13. Vreemd hé klagen van er is hier niks te doen (voor de jeugd), klagen als er geluidsoverlast is, als er gevoetbald wordt op straat en óók als er alleen op de bank gehangen wordt. Soms is het heerlijk om niet te veel te horen en vooral om plezier te hebben in het plezier van anderen!

  14. Nou je hebt overlast én overlast. waar wij vroeger woonden was parkeren áltijd ellende. En dan hoef ik niet écht de auto voor de deur maar zodra je iedere dag vanaf je werkt ver moet zoeken voor een parkeerplekje kan ik me de ergernis voorstellen. Voor een enkele keer overlast kan ik wel begrip opbrengen zonder me te ergeren.
    Maar ik verwacht wél dat mensen consequent zijn en mensen die bij festiviteiten klagen over het geluid zouden natúúrlijk dat soort festijnen moeten boycotten ,óók als ze er zélf geen last van hebben.

  15. Zo’n avond housen of een zanger zal best geluidsoverlast geven, en je moet maar van die muziek houden, maar jongens, laten we inderdaad elkaar wat gunnen en blij zijn dat er zoiets georganiseerd wordt! Daarbij wordt het vaak netjes van te voren aangegeven, is het een paar keer per jaar of minder. Ik snap best dat je bezwaar maakt als je elk weekend verblijd wordt met optredens en het daarbij horende (?) volume, maar zo af en toe…….! De houding van je nichtje is inderdaad heel dubbel: in eigen belang wordt er niet gesproken over geluidsoverlast, maar een avond optreden van een artiest kan niet…..! Ennuh….laten we het maar niet hebben over HAAR parkeerplaats vlak voor de deur! Misschien toch eens bij de gemeente vragen of ze die kan kopen!

  16. Tja, als je naast een boer gaat wonen moe’j niet gaan klagen dat z’n koeien loeien of dat je koeienstront ruikt.
    Maar da’s mijn mening en wij wonen naast een spoorlijn,
    groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *