200

Hoera, we hebben een feestje vandaag. Vandaag 200 jaar geleden immers zette Willem Frederik na een heel lange tijd van ballingschap weer voet op Nederlandse bodem en daarom vieren ‘wij’ vandaag onze 200ste verjaardag. Nou had die Willem Frederik het wel een beetje hoog in zijn bol, in eerste instantie wilde hij de titel Koning niet dragen omdat hij vond dat hij over te weinig land de baas was. Maar in 1815 kregen we van Frankrijk wat lapjes grond (België) erbij en toen was het wel goed en werd hij Koning Willem I.

Die Willemmen I, II en III waren best heel interessante mannen al geloof ik dat nummer II en III vooral ook wel heel rare mannen waren. Willem I schijnt dan wel een verlicht despoot geweest te zijn, hij heeft ook best een boel goede dingen gedaan. Zo gaf hij opdracht tot het graven van een boel kanalen zoals de Zuid-Willemsvaart die hier op amper een kilometer afstand langs stroomt.

Een tijd geleden ging ik met Mr. T. naar een try-out van de oudejaarsconference van Theo Maassen. Uiteraard kijkt Theo ook even terug naar de troonswisseling. Hij heeft het over het feit dat je het Koningschap zonder als meer een SOA kunt beschouwen. Misschien zouden we die in het vervolg ‘de Ziekte van Kroon’ kunnen noemen? Ha, heerlijk humor, maar dit geheel terzijde.

Zelf ben ik wel, en dat zal vaste lezers niet verbazen, van de geschiedenis en de cultuur en ook het Koningshuis draag ik een warm hart toe. Het huidige Koningshuis welteverstaan. Want zo bont als die Willemmen het vroeger maakten, dát kan natuurlijk niet meer. En verder denk ik altijd maar: wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Ook een prinses, een prins, Koning of Koningin zal wel ‘ns wat domme dingen doen. Niets menselijks is ook hen vreemd lijkt mij.

Enfin, het is vandaag feest al geloof ik dat de echte festiviteiten in Scheveningen plaatsvinden en die ga ik dus niet meemaken. Ik neem er geen taartje op, maar zal er vanavond wel een wijntje op drinken. Proost!

Wat heb jij met het Koningshuis?

11 gedachten over “200

  1. niks. ik vind het serieus een achterhaald idee en nergens over gaan, koningen en prinsesjes, toe dan toch, we leven bijna in 2014, maar nog steeds in dat sprookje.
    ik heb niks tegen de mensen zelf, tenminste, niet tegen de meeste hahaha, maar ik vind het hele concept niet meer van deze tijd.

  2. Het koningshuis zit mij niet in de weg. Ze mogen blijven. Een president is ook niet alles tenslotte. Maar verder gaan er wel eens kwartaaltjes over heen dat ik niet aan het koningshuis denk.

  3. Niet zo heel veel eigenlijk. Ja geschiedenis is mooi, daar hou ik sowieso van, niet alleen van ‘t koningshuis. Heb wel m’n kanttekeningen bij ‘t vorstenhuis… bijvoorbeeld de toelagen en ‘t feit dat ze geen belasting hoeven te betalen, vind ik best vreemd
    Jeuj, ik ben weer bij met lezen!!! Leuk!!! 😀

  4. Prima zoals het nu gaat toch? Ik vind WA en M een hartstikke leuk stel en tot zover doen ze het volgens mij hartstikke goed als Koning en Koningin!
    De vorige koninginnen trouwens ook hoor, allemaal op hun eigen manier dus! Van mij mogen ze blijven!

  5. Ik ben niet echt tegen het koningshuis, maar ik ben ook geen groot fan. Ik vind het gewoon niet meer van deze tijd dat je een kroon op krijgt en in een koets mag rijden omdat je toevallig op de juiste plek bent geboren 🙂 Maar ik kan soms ook wel genieten wanneer alles uit de kast wordt getrokken, hoor, zoals bij een bruiloft of zoals laatst bij de kroning. Maar de toegevoegde waarde voor het land? Daar kun je een lange discussie over voeren 😉

  6. Ik denk dat ze een nuttige functie hebben door Nederland naar buiten toe met een “vaste factor” te vertegenwoordigen en de laatste”oranje vertegenwoordigers” deden en doen het goed. Verder zijn het inderdaad ook “gewoon mensen” die ik wel een foutje kan vergeven al ga ik niet voor ze “door het stof” !

  7. Ik heb geen warme band met het Koningshuis, maar vind de nieuwe generatie wel wat hebben. Ik ga in ieder geval wel kijken naar de landing van Willem 1, lijkt me wel leuk om te zien hoe dat vroeger ging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *