De man van je leven

Van Arthur Japin heb ik inmiddels een boel boeken gelezen en ik moet zeggen, ik vind zijn werk (bijna altijd) erg mooi en het overdenken waard. Dus ‘De man van je leven‘ wilde ik zeker lezen. Waar gaat dit boek over?

‘Te willen beschermen wat je lief is, desnoods voorbij dit leven.’
Dit lijkt Tilly’s drijfveer. Zij is ernstig ziek en zoekt een vervangster voor zichzelf, iemand die straks haar plaats naast haar man kan innemen. De vrouw die zij vindt blijkt echter zo perfect bij hem te passen dat hij haar – zonder dat Tilly dit wist – zelf al had gevonden en in het geheim al een relatie met haar heeft gehad. Door de verrassing die Tilly hun bereidt, verandert haar tragedie in een klucht. Maar wie heeft daarvan eigenlijk de regie? Niets is wat het lijkt.

Ik vond het een zeer aangenaam boek. Vol humor en babylonische spraakverwarringen met toch een zeer ernstige ondertoon. De dood is een van de vertellers van het boek en begint met een prachtige opening door magere Hein:

Leven is een verslaving als alle anderen. Mensen beginnen eraan zonder na te denken over de gevolgen. Hoe het ondanks alle ellende die het met zich meebrengt ooit is aangeslagen, dat moet ik me door een van hen nog maar eens laten uitleggen. De verwoesting die het teweegbrengt, uiterlijk zowel als innerlijk, de hartverscheurende bijverschijnselen, ze zijn algemeen bekend. De voorbeelden zijn, zou je denken, toch voldoende afschrikwekkend. Wat ervan komt is overal in al zijn lelijkheid te zien, maar vrijwel geen sterveling laat zich erdoor weerhouden. Dóór willen ze ermee, koste wat het kost, en het gros is met geen tegenslag of ramp van dat idee meer te genezen. Ze ga

an eraan dood, maar willen er niet vanaf: alsof ademen het hoogste is. Hoe eindeloos de rij ongelukkigen ook is die een mensenkind in de geschiedenis zijn voorgegaan, wie eenmaal met leven is begonnen, wil het zo lang mogelijk rekken en voor geen goud opgeven. Hen er dan van overtuigen dat dit nu toch echt een keer zal moeten, ik geef het je te doen.

Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen. Het leest gemakkelijk en is vermakelijk. Tegelijkertijd zitten er best een aantal stukken in die je aan het denken zetten. Mocht dit boek ooit verwerkt worden tot een toneelstuk, wat ik me zomaar voor kan stellen, dan ga ik zeker kijken.
dmvjl

7 gedachten over “De man van je leven

  1. Klinkt als een boek dat ik graag zou lezen, maar er liggen er nog een paar.. Weet je wat, ik voeg het toe aan mijn wensenlijstje en spoor mijzelf nog wat aan ;-) Fijne zondag!

  2. Wat ik vooral mooi vond aan dit boek is de tegenstelling in Tilly. Uit ‘goedheid’ je man aan een nieuwe vrouw helpen, maar haar drijfveer om deze scene (in één dag) op te zetten, was van heel andere aard.

  3. De woorden van “de dood” zijn me uit het hart gegrepen en ik roep al járen dat ik niet zo nodig 100 hoef te worden, de kwaliteit van leven vind ik véél belangrijker dan de lengte van het leven.

Reacties zijn gesloten.