Vergeet mij niet & De olifantenjongen

Ik las laatst ‘Vergeet mij niet‘ van Anja Feliers. Dit boek heeft een gruwelijk thema maar ontknoopt zich vervolgens volkomen anders dan verwacht.

Waar gaat dit boek over?

Een snikhete zomer. Als Wim na een lange dag op kantoor weer naar huis wil vertrekken, treft hij zijn zoontje Fenne levenloos aan op de achterbank. De nachtmerrie van elke ouder. Hoe kan Wim zijn vrouw Saskia nog in de ogen kijken? Hoe moet hun dochtertje Bo nu verder? Wim zoekt hulp bij psychologe Kathleen Verlinden, maar zij voelt al snel aan dat er iets niet klopt. Kan je relatie zo’n tragedie overleven? En kun je je partner ooit nog vertrouwen?

Zoals vaak dekt het bovenstaande de lading niet echt. Het eerste deel van het boek wordt vanuit diverse oogpunten geschreven en heeft als rode draad de dood van Fenne en wat dat doet met de hoofdpersonages. Zoiets verschrikkelijks mee te moeten maken is volgens mij amper te dragen. Het tweede deel wordt verteld vanuit Saskia’s oogpunt en gaat terug in de tijd en gaandeweg deel twee wordt steeds duidelijker wat er gebeurd is.

Ik vond het boek geen hoogstandje qua schrijfstijl, maar toch kon ik het niet wegleggen want ik wilde gewoon weten hoe dit af zou gaan lopen en ik vind het razend knap als een auteur dat voor elkaar krijgt. Ik wilde de afloop van het boek weten wat er zou gaan gebeuren en tussendoor lukt het Feliers ook nog even om je (mij in dit geval natuurlijk) op het verkeerde been te zetten door de verhaallijn van de demente moeder van Wim. Kortom: ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen.

Een zin uit dit boek vond ik trouwens een juweeltje: ‘Elk woord woog zwaar, dus werd er veel gezwegen’.

Na ‘Vergeet mij niet’ las ik ‘De Olifantenjongen‘ van Christopher Nicholson. Waar gaat dit boek over?

Een ontroerende roman over de bijzondere band tussen een jongen en een olifant Wanneer de staljongen Tom Page door zijn rijke, excentrieke baas wordt opgezadeld met diens olifant, weet hij nauwelijks iets van deze dieren. Maar nadat Jenny, de olifant, en Tom aan elkaar gewend zijn geraakt, ontstaat een hechte band. Tot Jenny’s baas genoeg van haar heeft en Tom alles op alles moet zetten om haar niet te verliezen…

En ook nu dekt deze omschrijving de lading van het boek totaal niet. Het boek speelt vanaf 1773 (hoera een historische roman) en ik vond het waarlijk een pareltje om te lezen, heel bijzonder en heel mooi geschreven. ‘De geschiedenis van de olifant’ gezien door de ogen van een jongen van eenvoudige komaf in een tijd dat je het, als zo’n eenvoudige jongen, niet echt heel gemakkelijk had. Dit boek is het lezen meer dan waard.
vmn doj
Naar welk boek zou jouw voorkeur uitgaan?

4 gedachten over “Vergeet mij niet & De olifantenjongen

  1. De tweede ga ik onthouden! (ook ik hou van historische romans, dus dat is gelijk een pluspuntje voor dit boek)

Reacties zijn gesloten.