Kerst 2013

Zoals al heel veel jaren hiervoor hebben we Kerst op dezelfde manier doorgebracht. Vroeger was ik wel ‘ns opstandig en dacht ik ‘ik wil helemaal niet wéér Kerst met de familie van Mr. T. doorbrengen’, maar dat soort gedachten heb ik al lang niet meer. Ik ben eigenlijk, hoe ouder en milder ;-) ik word, steeds blijer dat we de Kerst juist nog met de mensen van wie we houden door kunnen en mogen brengen.

Kerstavond was weer gereserveerd voor de ‘eenzame’ mensen. Of beter: die brengen we door met vrienden en kennissen, waarvan de basis vroeger bestond uit singles (behalve Mr. T. en ik dan). De groepsgrootte fluctueert, maar de harde kern is nog steeds dat groepje van toen. We eten samen en doen spelletjes en het is ieder jaar opnieuw weer ontzettend gezellig. We kunnen Kerstavond trouwens op die manier vieren omdat mijn ouders steeds weer bereid zijn om voor Grote en Kleine Zus te zorgen, maar ik weet niet precies hoe lang met name Grote Zus het nog leuk vindt dat we weg zijn. Tot op heden gunt ze ons echter nog steeds dit pleziertje. ;-)

Eerste Kerstdag is traditioneel voor de familie van Mr. T.. De neven van Grote en Kleine Zus zijn allemaal al groot en het is altijd weer spannend of er wel of geen vriendinnen bij zijn. Dit jaar zijn ze echter weer (op één na) vriendinloos en die ene vriendin die er wel is, is er niet bij omdat ze op vakantie is. Maar grote neven hebben is natuurlijk heel interessant, vooral voor Kleine Zus, en zij heeft altijd gruwelijk veel pret met hen. Grote Zus heeft natuurlijk een puber-reputatie op te houden, dus zij zit waarschijnlijk veel te chillen. Eettechnisch gezien verzorgen we allemaal een deel en wij zorgen, traditiegetrouw, voor het toetje. Daar zijn we namelijk heel erg goed in. Ahum.

Gisterenavond zijn Mr. T. en ik wezen ‘kezen’ bij mijn neef en zijn vriendin en wat hebben we toch een lol met dat spel. Heerlijk gewoon. Zoek je een leuk spel? Kezen it is! En oh ja, minder leuk en zeker niet des kerstgedachtes: gisterenavond ook nog een flinke ruzie gehad met Grote Zus. Die meestal een vrij relaxte puber is, maar dat gisteren even was vergeten. Gelukkig is alles weer afgekust. ;-)

Vandaag is het dan al weer Tweede Kerstdag en komen mijn ouders hier gourmetten. Dat deden we ook al op pakjesavond, maar toen was Grote Zus niet fit, dus die wilde heel erg graag nog één keer gourmetten. En omdat we op 31 december een 50-jarige verjaardag hebben zou het er dan ook niet van komen. Nou, dan doen we het toch vandaag? Maar dat gourmetten is pas rond 18.00 uur. Afhankelijk van het weer gaan we overdag hopelijk in ieder geval nog een lange wandeling maken.

Wat heb jij deze kerst gedaan of ga je vandaag nog doen?

14 gedachten over “Kerst 2013

 1. Ik herken dat wel ja. Dat had ik ook vroeger. Ik vond kerst vroeger altijd een feest van ‘verplicht opzitten en verkrampt glimlachen’. Dat is de laatste jaren wel wat minder geworden en nu sta ik er, net als jij, meer bij stil dat het fijn is als je het mag vieren met de mensen die belangrijk voor je zijn.

 2. Die opstandigheid en verzet tegen de Kerst kan ik wel begrijpen. Maar ook het neerleggen bij de situatie, omdat het ook heel erg gezellig is om het fijn te hebben met de mensen die je het meest na staan.
  1e kerstdag van dit jaar zal altijd bijzonder blijven: mijn moeder is gevallen, brak haar heup en ligt in het ziekenhuis. Ze is al geopereerd en de operatie is geslaagd. Dus we blijven lachen ;-)
  Liefs Kakel

 3. 24e kerstavond zijn de kinderen en de grotere kleinkinderen geweest en hebben we zoals elk jaar het dobbelspel gespeeld en lekker indisch-chinees gegeten.
  Het werd een gezellig avondje.
  Eerste kerstdag was ik alleen, al vroeg eind met de hondjes gelopen in de, toen nog, zonnige ochtend ,daarna op de laptop en ‘savonds lekker restant chinees opgegeten, roomijs met veel slagroom na.
  Vanmorgen de kinderen op bezoek, vanmiddag eind gelopen en nu ga ik voor mezelf sesambroodje gevuld met Heks’n kaas, cherrytomaatjes, plakje cheddar, uitje. Klaaaaaaaaaar.
  Groetjes, Ria

 4. Wij hebben tot nu toe heerlijke dagen. 1ste Kerstdag overdag visite, manlief is natuurlijk jarig. En rond 16 uur kwamen de meiden met vriend. Cadeautjes onder de boom, iets drinken en op naar het restaurant. Daar heerlijk bij gekletst en rond 20 uur naar huis. Kacheltje aan, drankjes erbij en cadeautjes uitpakken, gedichten voorlezen. Grote lol. Ondertussen buik gevoeld ( die beweegt nu goed ) van oudste dochter en verder de avond spelletjes gedaan. Party & Co en Triviant :0 Heerlijk !
  Eigenlijk zou het iedere dag Kerst moeten zijn !

 5. Eerste kerstdag zijn we bij zoon en schoon geweest en gingen we steengrillen. Vandaag op tweede kerstdag moet manlief werken. Het draadjesvlees staat te pruttelen en zijn we vanaf vanmiddag lekker saampjes, heerlijk met de Top 2000. Dat is voor ons genieten.

 6. Wat leuk om te lezen. Ik hou van kersttradities en heb er soms wel moeite mee dat het bij ons tegenwoordig niet meer gevierd wordt. Vroeger aten we met mijn gezin altijd kip en het was enorm gezellig, maar nu er 7 kleine kinderen rondlopen (of kruipen) is het gewoon te druk.
  Mijn moeder is op 24 december jarig dus nu zien we elkaar altijd de dag voor kerst. Dan eten we vaak samen en ‘s avonds komt er visite.
  Gisteren (Eerste Kerstdag) vierden we Kerst bij mijn vriends familie. Ik maakte ook een toetje (en het beviel gelukkig erg goed).
  En vandaag eten mijn vriend en ik bij mij thuis en eten we ouderwets kip! Aangezien dit de laatste keer is dat ik thuis woon met Kerst.

 7. Hihi, jij vraagt aan mij, anti-kersttraditie-mammalien, wat ik gedaan heb? Nou, eerst even op de koffie bij mijn ouders (stukje appeltaart en bruine boterham) en daarna thuis de bank ververst, zie blog. We aten restjes tortellini en ‘s avonds een pasteitje. In bad gelegen, bordspelletje gedaan met kleuter en gefiets met dochter (want die heeft een (2ehands) nieuwe fiets)

 8. Wij hebben geen échte tradities en omdat het gezin van onze zoon maar héél zelden in december in Nederland is hebben we vrijwel nóóit “alles bij elkaar”. Eerste kerstdag was dit jaar een beetje rustdag met een bezoekje aan een vriendin en wat voorbereiden voor tweede Kerstdag. Bowl en stoofpeertjes maken voor dochterlief waar we vandaag, met alle hier wonende kleinkinderen , gezellig samen zijn!
  Hoewel we nooit afdwingen dat we elkaar móeten zien kruisen onze paden altijd wel érgens tijdens de kerstdagen.

  En tja, pubers zijn natuurlijk óók tijdens de kerst gewoon pubers!

 9. Wij waren gisteren bij jongste zoon en zijn dochter in Tilburg. Vanmiddag komen oudste zoon met vrouw en baby logeren. Ze blijven tot zondag. Op zaterdag komen de jongste twee en onze dochter en zijn we helemaal compleet. Dat wordt ons echte feestje dus.

 10. Gisteren was een familiedag, met lieve mensen om ons heen en ook heel druk. Vandaag zijn we met zijn tweetjes. De kinderen logeren bij mijn ouders en gaan naar het openluchtmuseum. Wij doen vandaag heel rustig aan. Eindje wandelen en verder genieten van de rust.

 11. Ik vind het maar commerciële hangdagen. Ben bij mijn ouders gaan eten en verder niets.
  Blij als het morgen weer normaal is.

 12. Hier zijn ook geen tradities.
  Gisteren deden wij lekker lui; lekker op de bank, filmpje kijken en een boek lezen.
  ‘s Avonds gekookt en nog maar een film gekeken.

  Ik had geluk dat ik vrij was, want hier in China wordt kerst niet gevierd. Vandaag ben ik dan ook gewoon aan het werk :)

 13. Wij hebben geen kersttradities. En daar ben ik blij om.
  Mijn zus en zwager kwamen bij ons, nadat ze bij mijn vader op bezoek waren geweest, om 22.00 uur gingen ze weer naar huis. Het was erg gezellig.
  Onze jongste dochter vroeg of we daar vanmiddag willen komen. En of we ons gourmetstel willen meenemen! Vorige week wisten we nog niet hoe we kerst zouden vieren!
  Fijn dat jullie kerst is, zoals je er van kunt genieten!

Reacties zijn gesloten.