De verhalenvertelster & Ik ben Malala

Ik houd van de boeken van Jodi Picoult dus een nieuw boek van haar wordt hier met open armen verwelkomd. Dat nieuwe boek van haar heet ‘De verhalenvertelster‘ en volgt twee verhaallijnen, het eerste het heden van Sage en het tweede de dingen die haar oma meemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sage werkt in een bakkerij. Ze raakt bevriend met Josef, een aardige oude man die vaak met zijn hondje door de buurt wandelt. Tot de dag dat hij haar een foto van zichzelf laat zien in SS-uniform, vertelt dat hij wil sterven en haar vraagt hem daarbij te helpen. Sage weigert. Haar grootmoeder, Minka, met wie ze een sterke band heeft, is een overlevende van de Holocaust. Ooit was Minka een vrolijk meisje dat ervan droomde schrijfster te worden. Maar die dromen vielen in duigen toen ze naar Auschwitz werd gedeporteerd.

Ik moet zeggen dat ik het begin van het boek af en toe wat warrig en niet echt relevant vond, maar vanaf pagina 80 lukt het Picoult toch weer om me helemaal in haar greep te krijgen. Het verzoek van Josef, het verhaal van haar oma, het ongeluk dat Sage heeft veroorzaakt en dat zo’n grote weerslag op de rest van haar leven heeft, het valt allemaal met elkaar samen en wordt prachtig, gruwelijk en intens verteld. Uiteindelijk lukt het Picoult ook nog om met een zeer onverwachte ontknoping te komen. Ondanks het wat stroeve begin uiteindelijk dus een boek waarvan je ontzettend baalt dat je het uit hebt.

Een mooi stukje uit dit boek:

De priester zei: ‘Wat hij heeft gedaan was verkeerd,’ vervolgt Maria. ‘Hij verdient jouw liefde niet, maar je moet hem wel vergeven. Doe je dat niet, dan zal hij als onkruid voortwoekeren in je hart tot je erin stikt en jij geen gevoel meer overhebt. De enige die eronder leidt als jij al die haat blijft opkroppen ben jij zelf’. … ‘Ik weet niet wat deze persoon jou heeft aangedaan, en misschien wil ik het ook liever niet weten. Maar iemand vergeven doe je niet voor die ander. Je doet het voor jezelf, zodat je verder kunt met je leven. Het betekent: Jij bent niet zó belangrijk voor mij dat je me in je greep kunt houden. Het betekent: jij zult mij niet verstrikken in het verleden. Ik verdien een toekomst’.

Daarnaast las ik ‘Ik ben Malala‘, een autobiografische roman over het leven van Malala Yousafzai. Iedereen heeft denk ik wel ooit van dit bijzondere meisje gehoord en toen ik een tijdje geleden een aflevering van College Tour zag waarin zij te gast was werd ik oprecht getroffen door het verhaal dat ze vertelde en de welbespraaktheid waarmee ze dat deed.

Het ontroerende en inspirerende verhaal van Malala “Ik kom uit een land dat om middernacht is gesticht. Toen ik de dood in de ogen keek, was het middaguur net aangebroken.”

Wie is Malala? Malala Yousafzai werd in 2012 van zeer dichtbij in het gezicht geschoten door een talibanstrijder. Ze was toen vijftien jaar oud. Al snel werd dit wereldnieuws. Malala is het slachtoffer van een gruwelijke aanslag op haar leven. Dit omdat ze als meisje in Pakistan naar school gaat. Ze overleeft de aanslag en haar verhaal gaat de hele wereld over. Sindsdien is Malala het symbool van de strijd voor onderwijs voor iedereen.

Het boek geeft veel historische informatie over de (korte) geschiedenis van Pakistan, het leven van de ouders van Malala en uiteraard over Malala zelf. Malala vertelt openhartig over haar leven en haar dromen en is af en toe best heel hard voor zichzelf, maar is vooral een jong meisje dat vecht tegen de onverdraagzaamheid van bepaalde regimes. Ik kan niet anders dan met veel bewondering naar haar kijken. Ook al is de schrijfstijl van het boek an sich geen hoogstandje, de inhoud is dat zeker wel en ik denk dat het lezen van dit boek de lezer een stuk wijzer maakt.

En twee mooie quotes uit dit boek:

Mathama Ghandhi: ‘vrijheid is niets waard als je niet de vrijheid hebt om fouten te maken’.

Martin Niemöller: Eerst kwamen ze de communisten halen en ik zweeg omdat ik geen communist was. toen kwamen ze de socialisten halen en ik zweeg omdat ik geen socialist was. Toen kwamen ze de vakbondsleden halen en ik zweeg omdat ik geen vakbondslid was. toen kwamen ze de joden halen en ik zweeg omdat ik geen jood was. En toen kwamen ze mij halen en was er niemand meer die nog voor mij kon opkomen.

dv ibm
Naar welk boek zou jouw voorkeur uitgaan?

6 gedachten over “De verhalenvertelster & Ik ben Malala

  1. Een boek met een moeizaam begin zou ik niet uitlezen dus dat valt sowieso af, een boek waarvan de schrijfstijl slecht is zal het óók niet gaan worden temeer omdat haar verhaal wel bekend is .

  2. Jodi Picoult ben ik ook wel fan van. het zijn geen tussendoor boeken dus ik moet er wel rust voor in mijn hoofd hebben. Effe niet, teveel nu ..

    gr Eiise

  3. Wauw, ik moest echt even kijken toen ik het tabblad naar deze blog opende. Een heel nieuwe lay-out! Leuk! 😀

    Ik zou voor het eerste boek kiezen dan, omdat de historie in het tweede boek mij niet zo trekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *