Dekmantel & De dag dat ik doodging

Twee interessante boeken las ik vorige week uit. Als eerste was daar ‘Dekmantel‘ van Loes den Hollander. Ik kondigde in juni 2012 al aan dat ik vast nog vaker van haar een boek zou lezen, maar dat duurde uiteindelijk dus dik anderhalf jaar. En wéér leverde Den Hollander een mooi boek af.

Waar gaat ‘Dekmantel’ over?

Als een grootscheeps DNA-onderzoek de dader aanwijst van de moord op Jellemieke Kaagman, veroorzaakt dat een grote schok bij de families van zowel het slachtoffer als de dader. De ouders van Jellemieke raken verstrikt in een onderlinge strijd die zich toespitst op hun uiteenlopende idee:en over wraak en recht op vergelding.
De vrouw van de dader voelt zichzelf steeds verder wegdrijven van alles wat haar relatie leek voor te stellen. Tijdens het proces dat volgt, verdwijnt de jongste dochter van de moordenaar. Aanvankelijk denkt men dat de emoties over de daad van haar vader haar te veel zijn geworden, maar dat verandert als er aanwijzingen komen dat ze niet geheel vrijwillig is weggegaan.
In de beide families nestelt zich achterdocht, verdenking en angst. Wie is kwaad genoeg om de moord op Jellemieke te wreken? En op wie is de woede vooral gericht?
Het antwoord lijkt voor de hand te liggen…

Het boek wordt afwisselend vanuit Maggie (de vrouw van de dader, die brieven aan haar echtgenoot schrijft die ze nooit verstuurt) en Fay (de moeder van Jellemieke) verteld. Het verschil in schrijfstijl tussen die twee sprak mij erg aan. En de dingen die uit heden en verleden verteld worden zijn interessant om te volgen.

Het lijkt mij zo ongeveer onverteerbaar om op een bepaald moment te ontdekken dat je echtgenoot 12 jaar lang rondloopt met het geheim dat hij een jong meisje vermoord heeft. ‘Dekmantel’ lijkt deels gebaseerd te zijn op de moord op Marianne Vaatstra en dat maakt op de een of andere manier alles nog realistischer en pijnlijker. Wat een drama om je kind te moeten missen omdat een of andere gestoorde gek niet met zijn poten van haar af kon blijven.

Op een gegeven moment draait het boek en heel onverwachte kant op. Wat dat betreft is de titel ‘Dekmantel’ fantastisch gekozen.

Ik ben benieuwd of het nu weer anderhalf jaar duurt voor ik aan mijn derde boek van Loes den Hollander begin.

* * *

Na ‘Dekmantel’ was ‘De dag dat ik doodging‘ aan de beurt. Dit autobiografische boek van Tania Bongers gaat over het volgende:

Het aangrijpende relaas van een jonge vrouw die tijdens haar zwangerschap ontdekt dat ze baarmoederhalskanker heeft. De reactie van de artsen is eenduidig: checken of er geen uitzaaiingen zijn, de baby aborteren en de baarmoeder met de tumor verwijderen, alleen dan heeft ze een overlevingskans. Maar Tania denkt er niet over om abortus te plegen. Vσσr alles zal ze proberen het kindje te laten overleven. De dag dat ik doodging is het genadeloos eerlijke verhaal van een moeder die vecht voor haar kind. Een verhaal over kanker, liefde, onmacht, zwangerschap en ethische keuzes.

De schrijfstijl vond ik wat chicklickachtig, maar het boek behandelt natuurlijk wel een zeer heftig thema en het is interessant om te lezen hoe Bongers haar strijd aangaat. Ik denk dat ze wat dat betreft veel mensen kan helpen door haar verhaal op papier te zetten. Het boek leest ook erg gemakkelijk en dat maakt dat je het vrij snel uit hebt. Ik vond het wel jammer dat er niet op z’n minst een foto van haar dochtertje in het boek geplaatst is. Daar deed ze het tenslotte allemaal voor.

dm dddid

Naar welk boek zou jouw voorkeur uitgaan?

13 gedachten over “Dekmantel & De dag dat ik doodging

  1. Dank voor de tips! Ik lees Loes den Hollander heel graag, heb al een paar boeken van haar gelezen. Tania Bongers kende ik niet maar het boek staat nu op mijn lijstje 🙂

  2. Ik ben Dekmantel op dit moment aan het lezen, ben op blz 121, iedere avond een paar blz want concentreren lukt nog niet echt .. maar ik ben wel een echte fan van Loes :). Trouwens heb je wel eens Rene Appel gelezen .. ook steengoed !

    gr Elise

  3. Het tweede boek! Ik ben nieuwsgierig… ga het ook zeker lezen! Thanx!!
    (Ben nu in een boek bezig nav jouw recensie: Het Victoriaanse huis. Af en toe toch wel een rilling over mijn rug, hoor…. )

  4. Ik zou voor het boek van Hollander gaan, gewoon omdat dat het genre is wat ik normaal ook lees en van haar wel al meerdere boeken heb gelezen. Het tweede boek is mij denk ik wat te heftig maar aan de andere kant, het is wel goed om ook dat soort verhalen eens te lezen, het is tenslotte iets wat iedereen kan overkomen…

  5. Ik heb De dag dat ik doodging in 1 avond uitgelezen en ondanks dat de stijl niet helemaal mijn smaak was heeft het me enorm geraakt. Mijn eigen moeder is precies aan deze vorm van kanker overleden dus het maakte veel bij mij los. Je gaat als lezer helemaal mee in die tunnel waar ze in zit en dat vond ik er goed aan. Dekmantel gaat zeker op mijn lijstje, ik ben dol op intelligente thrillers!

  6. Het is voor mij nog veel langer geleden dat ik een boek van Loes den Hollander las (zwanenzang en broeinest)….maar jouw verhaal over dit boek maakt me wel nieuwsgierig!
    Over de dag dat ik doodging heb ik kortgeleden een stukje gelezen en toen dacht ik al: die wil ik lezen! Is er tot nu nog niet van gekomen….ga straks eens kijken of die ook tussen mijn e-readerboeken staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *