Tapas

Nou schijnt tapas van oorsprong typisch Spaans te zijn en de tapas waar ik het hier over ga hebben in totaal niets op die oorspronkelijke Spaanse hapjes te lijken, maar hé, het heet nu eenmaal zo. Tapas dus. Afgelopen zaterdag aten we met ons ‘maandagavond-kaart-clubje-inclusief-aanhang’ tapas in een gezellig restaurant. Dat het er heet was, daar ga ik het nu maar even niet over hebben, maar pfffft wat wás het daar héét! Of zou dat aan mijn wollen jurkje gelegen hebben en de open haard die op een paar meters van ons gezellig stond te branden?

Inmiddels was het de zoveelste keer dat ik van dat concept (onbeperkt tapas eten, per gang 2 gerechtjes kiezen) mocht genieten en ik moet zeggen, los van het feit dat ik mijn keuzes bijna altijd heerlijk vind, dat ik er ook wel een beetje klaar mee ben. Want: ik eet toch altijd te veel. En dat, dat vind ik eigenlijk dan toch weer niet heel handig. Nou is het zo dat ik best op tijd aan de rem trek, maar ik geloof dat mijn maag en/of darmen daar dan toch uiteindelijk net weer wat anders over denken. Want jemig, wat kan ik, in een mum van tijd, echt enorme buikpijn krijgen. :-( Niet leuk en helemaal niet fijn natuurlijk.

Wat ik eigenlijk steeds meer waardeer aan uit eten is:

 1. het -meestal- goede gezelschap,
 2. het -bij voorkeur-  avondvullend tafelen en
 3. de -bijna altijd- heerlijke rode wijn die geschonken wordt.

Laatst at ik met Mr. T., mijn ouders en mijn broer en zijn partner op een heel bijzondere locatie en aan alle voorwaarden werd voldaan inclusief het feit dat we daar een 4 gangen verrassingsmenu bestelden dat:

 1. ontzettend lekker was én
 2. waarin de porties precies de juiste grootte hadden!

Kortom, wat wil een mens nog meer?

Wat is jouw favoriete soort ‘uit-etentje’, wat heb je het liefste op het menu en wat drink je er dan bij voorkeur bij?

16 gedachten over “Tapas

 1. Afgelopen zaterdag zijn wij, sinds lange tijd, weer ‘s uit eten geweest met zéér dierbare vrienden. Het was ‘n spontane actie. We wilden naar Vrienden van Amstel Live maar dat lukten niet (gelukkig paar dagen later wel) en omdat we tóch al oppas hadden geregeld, besloten we dán maar ergens ‘n hapje te gaan eten. Ondanks dat ‘t heeeeeeel gezellig was (kan niet anders zeggen) was het eten en ‘t gekozen restaurant zéker niet mijn keuze. Pizzeria-met-ook-andere-gerechten was (stiekem al door mij verwacht) niet meer dan ‘n gaarkeuken. Ik zal niet zeggen dat ‘t eten niet lekker was… het was okay. En nogmaals, mede door het supergezellige gezelschap, hadden we ‘n tópavond! Dus in dát opzicht was het zéker mijn favoriete soort etentje: een supergezelschap! Ik ben dól op tapas (notabene bij ‘n restaurant wat daar tegenover zit, maar daar zou mijn beste vriendinnetje deze week al heen gaan dus wilde zij liever ergens anders heen). Het allerliefste ga ik naar mijn favoriete eetcafé “Loetje” in Amsterdam, alwaar ze de meest goddelijke biefstuk-sla-patat serveren. Ik ga graag uit eten en tot mijn spijt gebeurt dat (vanwege de bijkomende financiën) veel te weinig. Ben niet van de superchique gelegenheden. Daar voel ik mij niet thuis. Maar ben wel dol op nieuwe dingen proberen. Ik ben gék op eten (had alleen best heel graag ‘n wederhelft gehad, die dat ook wat meer had gehad!!!)

  • ohja en wat ik daarbij drink? indien mogelijk bij voorkeur droge witte wijn… maar dat geldt niet alleen voor dát soort momenten… dat vind ik sowieso het allerlekkerste!

 2. Sushi… Liefst all you can eat… ;-) dus ik herken het probleem.
  Qua drinken: nooit alcohol wanneer ik buiten de deur eet.. Meestal water, soms cola.

 3. Er zijn 2 dingen die ik niet lust, vis niet en boter op het brood ook niet. Een glas rode of witte zoete wijn gaat er ook wel in maar het mag ook water zijn.
  Groetjes, Ria

 4. Ik eet sushi altijd het liefst onbeperkt, haha.. Niet omdat ik perse te veel eet, maar wel altijd meer dan ‘normaal’, waardoor ik als ik het a la carte moet bestellen altijd erg duur uit ben. Maar ik ben ook echt dol op Italiaans, goeie Spaanse tapas of een vanalles-en-nogwat eetcafé. Als het gezelschap maar goed is en de witte wijn ook! ;)

 5. Niet mijn hobby dat uit eten gaan, het liefst eet ik gewoon thuis. Maar “als het moet moet het” en dan eet ik het liefst zo gewoon mogelijk, soepje vooraf ,bescheiden stukjes vlees met groenten en aardappels en een ijsje toe.
  Té gewoon blijkbaar voor de restaurants want bijna overal liggen “spullen op bedjes van” wordt er “geknoeid met slierten saus” en spaart men de knoflookteen niet!
  Dát je er buikpijn van krijgt bewijst wel dat er teveel “vette zooi” in zit in tappa’s ….Nou ja , je ziet ,ik ben géén liefhebber dus misschien overdrijf ik wat ;-)
  Van wijn houd ik niet zo dus ben ik vrijwillig de BOB en neem ( vaak tot afschuw van de ober) een bitter lemon!

 6. Wij zijn met kerst sushi wezen eten. En dat is mij heel goed bevallen. Vond het erg lekker en drink meestal water, maar begin vaak wel met 1 glas rose of rode wijn.

 7. Ik heb nog nooit tapas gegeten, maar ik wil het nog wel graag eens doen. Ik ben eigenlijk meestal van het eten in een ‘simpel’ restaurantje. Maar uiteindelijk vind ik het gezelschap belangrijker dan waar ik eet. Het toetjes is voor mij overigens het belangrijkste van het menu die avond. ;)

 8. Als we uit eten gaan ben ik ook meestal de BOB, maar sowieso drink ik (bijna) nooit alcohol dus meestal is het water, heel soms een cola of bitter lemon.
  Echt voorkeur heb ik niet, sowieso (af en toe) uit eten gaan vind ik leuk en lekker. Maar als ik het mag zeggen gaat mijn voorkeur uit naar een goed restaurant, waar het eten goed uitgeserveerd wordt en je je echt verwend voelt!

 9. Ik ben eigenlijk overal voor in, behalve wokken. Dat vind ik niet leuk om te doen. Ik ben meestal de bob, dus het blijft vaak bij cola.

 10. Natuurlijk ligt het aan jezelf maar bij tapas eet je altijd teveel. Inderdaad was het uit eten dat we cadeau kregen voor Sinterklaas helemaal goed, wat gezelschap, hoeveelheid en lokatie betrof. We hebben daar echt genoten!

 11. Begin ik met het laatste. Meestal een sapje. Ik drink geen alcohol en ben ik sowieso altijd de Bob
  Wij tafelen graag bij een Thais restaurant oh en Japans en Grieks. Maar heel eerlijk .. ik tafel het liefst thuis. Ik vind nog steeds dat ik lekkerder kook haha

  gr Elise

 12. Ik drink rode wijn, of (bubbeltjes)water meestal. Ben niet zo van de grote stukken vlees, maar verder vind ik veel leuk, beetje afwisseling. Japans, mexicaans, bistro/frans/nederlandse keuken. Geitenkaas met spek :-) En het moet wel gezellig zijn ja, je gaat niet alleen voor het eten, toch?

 13. Ik ga niet graag uit eten, omdat het voor mij altijd veel te veel is. Als het toch eens gebeurt, bestel ik alleen twee voorgerechtjes. Dat is meer dan genoeg. Wijn drink ik nooit, dus zal het water of cola worden.

Reacties zijn gesloten.