694 gram

694 Gram. Zoveel schelen het boek (858 gram) en de e-reader (164 gram) in gewicht.

DSC_0197

Het boek had ik al een hele tijd in huis en lag in mijn nog-te-lezen-boeken-lade maar ja, sinds de e-reader wordt die lade eigenlijk nog amper geopend (en dat terwijl er nog een stuk of 7 gloednieuwe boeken om liggen te wachten). Maar toch, boeken van Tom Clancy die vrágen er om op een gegeven moment toch gelezen te worden. Gezien het verschil in gewicht kies ik dan toch voor de e-reader. Al is het erg jammer dat de versie die ik digitaal heb totaal ontdaan is van enige layout waardoor je van de ene in de andere situatie beland zonder dat je dat ‘layout-technisch’ gezien in de gaten hebt.

Een lijvig boek is ‘Uur van de waarheid‘ met z’n 822 pagina’s (729 op de e-reader) en het gaat over de schimmige wereld van de terrorismebestrijding. Dat aantal bladzijden had wel wat minder gekund want Clancy valt wel regelmatig wat in herhaling (en 10 keer over een training lezen wordt ook wat saai op den duur).

Ex-marinier John Clark, het duistere alter ego van Jack Ryan, en zijn schoonzoon Domingo ‘Ding’ Chavez hebben de CIA verlaten om een nieuwe organisatie met de codenaam Rainbow op te richten. Rainbow is een eliteteam van Amerikaanse, Engelse, Israëlische, Franse en Duitse agenten dat in geval van internationaal terrorisme onmiddellijk in actie zal komen. En Rainbow bestaat nog maar net of het geweld barst op verschillende plaatsen los: een gijzeling in een Zwitserse bank, de ontvoering van een zakenman in Duitsland, een bloedige aanslag op een pretpark in Spanje. Gaandeweg dringt het tot Clark door dat hij oog in oog staat met het grootste gevaar uit zijn hele carrière: een groep terroristen die zijn weerga niet kent. Een groep mannen en vrouwen die zonder mededogen extreem harde operaties uitvoert…

The bad guys zijn uiteraard uitermate bad in dit boek en de good guys uiteraard uitermate goed. Alhoewel dat ook wel een beetje discutabel is. Want mensen zonder vorm van enig proces een kogel door het hoofd jagen is natuurlijk niet zo heel erg goed (hoe slecht die mensen ook zijn). Het boek bevat meerdere verhaallijnen die gaandeweg samenkomen in de spannende ontknoping.

Het thema van overbevolking en wat de mens de aarde allemaal aandoet vond ik mooi uitgewerkt en de organisatie die dat wil veranderen bestaat dan wel uit fanatici, maar ergens hebben ze natuurlijk wel een punt. We maken er gewoon een zooitje van. Een actueel thema dus wat volgens mij veel meer aandacht moet krijgen.

Ik houd echt van dit soort thrillers en ook dit was een boek waarin je eigenlijk gewoon wilt blijven lezen. Clancy overleed in oktober vorig jaar en het is erg jammer dat er van zijn hand geen nieuwe boeken meer zullen verschijnen.

12 gedachten over “694 gram

 1. Ik ben tegenwoordig een beetje IN detectives. Maar niet op papier. De DVD’s van Frost en Wallander en zo.
  Clancy’s boeken ken ik niet. Ik heb wel gelezen dat hij is overleden. Jammer voor de fans.
  Ik ben benieuwd wat voor E-reader je hebt. En is volgens jou een E-reader aan te bevelen boven de readfuctie van een tablet?

  • Ik heb er een van sony. En een e-reader s absoluut aan te bevelen boven een tablet (lichter en ookbuiten leesbaar)

 2. Ik heb ook een e-reader en zeker in bed en om mee te nemen als je met vakantie gaat is een e-reader ideaal!
  In een boek van Clancy ben ik jaren geleden eens begonnen maar heb het boek niet uitgelezen.

 3. Ik heb nog nooit van deze schrijver gehoord, maar ik ga ‘m onthouden. ‘k Hou wel van boeken over actuele onderwerpen met wat spanning erin. En voorlopig hou ik het bij de ouderwetse papieren boeken, alhoewel met zo’n dik boek een e-reader wel handig is ;-)

 4. Clancy is ook een favoriet van mij, ik heb ook een aantal luisterboeken van hem, heerlijk om ‘s avonds op bed te luisteren

 5. Thrillers…ik smul ervan. Op papier!
  Maar mijn dochter zwéért bij haar e-reader. Als ze maar wel alle boeken die ze goed vindt, ook op papier mag kopen. Snap jij het nog??
  liefs Kakel

 6. Nou volgens mij is er wel een nieuwe “baas”te vinden voor de nieuwe boeken die je zowel op de reader als op papier hebt, nog lang niet iedereen is over op de reader!

 7. Het is lang geleden dat ik iets van Clancy gelezen heb. Ik heb dit boek wel digitaal dus bedankt voor de tip, ik ben weer even wakker geschud wat Clancy betreft ;-). Ga ik zeker binnenkort aan beginnen!

 8. Tja, papieren boeken.. ik heb er een kast vol van. Ik sta er wel eens voor en draai me dan om. Niet naar de boeken op een ereader, maar naar luisterboeken. de boeken van Tom Clancy ken ik, heb ik ook naar proberen te luisteren. Maar bij luisterboeken speelt heel erg de hoeveelheid gebeurtenissen, en namen. je kunt niet even snel terugkijken.
  Oja, het heeft een reden dat ik geen gewone boeken meer kan lezen en aangewezen ben op audio. Dat is hopelijk duidelijk. want ik mis het boek in mijn handen, ondanks de zwaarte….

 9. Zonde van die papieren boeken. Ik heb nog nooit zelfs maar een e-reader in mijn handen gehad.

Reacties zijn gesloten.