Recensies schrijven

Onlangs las ik ergens (twitter, facebook?) dat een uitgeverij recensenten zocht. Nou, daar had ik wel oren naar en ik stuurde een mailtje met een link naar mijn blog zodat de uitgever kon zien wat ik tot nog toe aan ‘recensies’ geschreven had en dat ik ook een vrij hoge leesfrequentie heb.

Een paar dagen later kreeg ik een antwoord terug met daarin de opmerking dat ik wat hen betreft twee keer per maand een (digitaal) boek zou krijgen en dat ik dat dan zou mogen recenseren. Maar … er waren wel wat spelregeltjes aan verbonden.

Ik opende het bijgevoegde word-bestand en pffffft … ik snap best dat er regels zijn, maar dit vond ik niet leuk. Ik ken mezelf en weet dat ik er op die manier helemaal geen zin in zou hebben, ook al krijg je de boeken dan gratisch. Daarom stuurde ik de uitgever een mail terug waarin ik aangaf dat ik heel graag lees, maar dat ik er weinig zin in had volgens zo’n strakke regels stukjes te gaan schrijven. Vervolgens kreeg ik weer een reactie terug waarin men aangaf mijn eerlijkheid te waarderen en op die manier was mijn ‘carrière’ als heuse recensent alweer voorbij voordat ie begonnen was.

Zou jij wel boeken willen recenseren als je dat via bepaalde regels en minstens twee keer per maand zou moeten doen?

29 gedachten over “Recensies schrijven

  1. Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt naar de regels hoor.

    Groot gelijk heb je; een recensie is persoonlijk en moet niet gebonden zijn aan allerlei regels. Richtlijnen prima, maar zo strikt? Dat had ik ook niet gedaan.

  2. Nee.. Ik ben zelfs gestopt met mijn zelf opgelegde lees (en schrijf)uitdaging Ik lees Nederlands vanwege de regels. Ik blog zoals ik blog… en ga dat voor een ander niet aanpassen..

  3. Ben zo benieuwd wat die regels dan waren… anderzijds, als jij ze al dúsdanig erg vindt dat je ervan afziet, moet het toch wel heel streng zijn… Schieten ze dan niet enigszins hun doel voorbij? Ohwell, blijkbaar zijn ‘r mensen die het wél op hun voorwaarden willen doen… maargoed, op die manier kun je je afvragen hoeveel waarde je dan moet hechten aan die recensies! Ik lees die van jou graag en zoals je weet, heb ik al menigmaal ‘n boek aangeschaft n.a.v. jouw verhaal (om cadeau te geven)!

  4. Je hebt gelijk dat je hierin je eigen mening zou willen volgen.
    Ik heb helemaal niets met boeken recenseren of boekverslagen schrijven. Iedereen beleeft volgens mij een boek ook weer anders en dat vind ik het mooie van lezen.

  5. Dat zou ik nooit doen. Ik zou volledig mijn eigen stukje willen schrijven en zo niet, dan gaat het over. Dan heb ik er geen plezier meer in. Ik vind daarom dat je een goede keus hebt gemaakt door je eigen weg te gaan.

  6. Als de recensies niet in de stijl van je blog zouden zijn dan zou ik ze niet geloofwaardig vinden. Ik vermoed dat door de regeltjes jouw stijl de stijl van de uitgever zou moeten zijn en dan zou ik ze niet lezen. Bij andere blogs zie je ook wel recensies die anders geschreven zijn dan de blogs en die recensies lees ik dus niet.

  7. Ik zou op zich best wel recensies willen schrijven maar niet als het volgens een bepaald stramien moet en binnen zo’n tijdbestek, want op die manier wordt lezen een stuk minder leuk en dat is natuurlijk niet de bedoeling! Gewoon lekker blijven recenseren zoals je tot nu toe hebt gedaan! Op die manier heb ik al de nodige tips vergaard en met plezier gelezen!

  8. Zonder die regels te kennen kan ik natuurlijk niet veel zeggen of ik er wél of niet mee zou kunnen werken. Dát er wat regels moeten zijn snap ik , je mag natuurlijk niet téveel van het boek verklappen bijv. maar je moet er wél helemaal je eigen idee over kunnen spuien.

  9. ach ik weet niet wat de regeltjes waren die je deden afhaken, maar in principe lijkt het mij toch wel handig als je het toch een beetje professioneel wil doen iedereen zo’n beetje volgens dezelfde regels schrijft?
    Dus tenzij er stond dat het alleen positief mag zijn, zou ik er geen moeite mee hebben denk ik.

    • Haha, dat stond er niet. Maar het waren 2 A4-tjes vol met instructies en over hoe een recensie opgebouwd moet zijn en waaraan je aandacht moet besteden. En daar houd ik gewoon niet van.

  10. Oh, wat raar… Dat zou ik ook niet doen hoor! Ik krijg soms ook een boek opgestuurd voor mijn Letterhonger-blogs, maar schrijf mijn recensie’tje dan echt op mijn eigen manier!

  11. Nee. Ik wil best recensies schrijven maar dan idd vrij gelaten worden. Ik ken er wel meer hoor die het doen, ook reclame voor hun site promoten maar ik reageer nooit op die reclameblogs .. flauwekul !

    Ik lees de ene maand veel en de andere bijna niks dus verplicht lezen is al helemaal niks voor mij.

    gr Elise

  12. Nee, zo zou ik ook niet willen recenseren. En ik ben altijd heel blij met jou recensies! Hierdoor heb ik al heel wat schrijvers “ontdekt”. Dank je wel!

  13. Ik heb jarenlang voor FOK boeken en films gerecenseerd. Daar hadden we veel vrijheid en dat was wel mijn vereiste… een mening moet niet gekleurd worden door allerlei regeltjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *