De eetclub & Debet

Ik had ‘De eetclub‘ nog nooit gelezen en toen bleek dat ‘Debet’ daar een vervolg op was, moest dat er toch maar ‘ns van komen. Waar gaat ‘De eetclub’ over?

Evert Struyk komt bij een brand om het leven. Zijn vrouw en hun vriendenclub, ‘de eetclub’, zijn geschokt. Dan wordt duidelijk dat bepaalde mensen belang bij Everts dood hebben.

De eetclub is een groepje van vier welgestelde echtparen die in hetzelfde dorp luxe villa’s bewonen en oppervlakkig gezien volkomen gelukkig zijn met zichzelf en met elkaar. Maar dan komt een van de leden om bij een brand in zijn huis; zijn vrouw en kinderen ontkomen ternauwernood. Terwijl de overige leden de schijn van vriendschap ophouden, blijkt steeds meer wat voor beerput er is opengegaan. Achter de uiterlijke schijn gaat een wereld schuil van overspel, bedrog, financiële malversaties en uiteindelijk zelfs moord. De schrijfster heeft deze schijnwereld overtuigend neergezet. Wijn, sigaretten, feestjes, etentjes, tennis, dure strandvakanties en P.C. Hoofttractoren: de ultieme leegte van het bestaan, de lifestylebladen tot in de details nageleefd.

Ik vond het een prima boek voor tussendoor. Een vlotte schrijfstijl en best spannend op z’n tijd, maar verder niet heel veel bijzonders. Maar goed, omdat ik nu toch bezig was las ik ‘Debet‘ er maar meteen achteraan. Waar gaat dat boek dan over?

Op een koude winternacht verongelukt Michel Brouwers, tvproducer. Met dit ongeluk komt er een einde aan alles waarin Karen, zijn echtgenote, geloofde. Het perfecte plaatje dat haar leven lijkt, blijkt een gruwelijke leugen wanneer alle spoken uit het verleden zich een voor een aandienen.  Tussen het rouwen en het opvoeden van haar twee puberdochters door probeert ze de waarheid boven tafel te krijgen. Daarvoor moet ze terugkeren naar de plek waar het allemaal begon: Bergen. Het dorp verkeert in de greep van de economische crisis, evenals Karen en de vriendengroep van toen, de eetclub. Onder aanvoering van Simon, haar ex-minnaar, en zijn vrouw Patricia gaat de strijd om macht, geld en genot onverminderd door. Stap voor stap ontrafelt Karen eindelijk het ware geheim van de eetclub, met gevaar voor eigen leven.

Ook dit boek leest supersnel en gemakkelijk weg. En verder weet ik er eerlijk gezegd niet heel veel meer van al meen ik me wel te herinneren dat ik het af en toe best ongeloofwaardig vond allemaal.

Het feit dat ik dit logje pas minstens twee maanden na het lezen van de boeken schrijf (ik uploadde (loadde up?) de foto’s al begin december in een conceptlogje, maar vergat vervolgens de resencie te schrijven) zegt wat dat betreft voldoende. Beide boeken zijn dus duidelijk niet echt blijven hangen. :-s

de d

16 gedachten over “De eetclub & Debet

 1. Mja, ik heb De Eetclub heel lang geleden gelezen en ben nu wel nieuwsgierig naar Debet. Maar heb er idd niet superrr hoge verwachtingen van.

 2. Ik heb Debet ook pas gelezen en de Eetclub al in 2007. Saskia Noort schrijft goed, het leest snel, maar heel eerlijk gezegd was ik ook alweer heel veel van de Eetclub kwijt toen ik aan het vervolg begon.
  Maar tegenwoordig lees ik nog maar weinig boeken die me zo raken dat ik er later nog veel over vertellen kan! Dat komt denk ik ook omdat ze elkaar snel opvolgen. Als je een paar boeken per jaar leest is dat minder moeilijk denk ik, maar niet met het aantal dat ik lees en zeker niet met de aantallen boeken die jij leest denk ik.

 3. De eetclub heb ik nog maar pas gelezen, omdat Roos ‘m wilde lezen voor haar lijst. Meestal lees ik met haar mee, om te helpen met haar boekbespreking. Het is een boek wat snel weg leest, maar ik was er niet van onder de indruk.

 4. Ik wist niet dat er een vervolg was. Misschien leuk voor deze zomer, als we in het Giethoornse zitten. De eetclub vond ik ook wel aardig voor ertussendoor, niets bijzonders.

 5. Ha bedankt voor de recensie. Ik lees alleen op vakantie. Spaar alles op en lees dan ook rustig een boek of 3, 4 weg .. Veelal in ePup vorm op mijn iPad mini!

 6. Debet staat nog op mijn lijstje maar net als met De Eetclub verwacht ik er niet al teveel van, leuk voor tussendoor maar geen hoogvliegers…

 7. Boeken die met veel tamtam op de markt gebracht worden hebben sowieso altijd mijn wantrouwen, goede wijn behoeft immers geen krans?
  Maar evengoed is er niets mis met een boek lezen dat géén sporen in je ziel achter laat, het mag ook gerust alleen verstrooiing bieden, voor alles is een tijd en een plaats!

 8. Ik had dus precies hetzelfde… ‘makkelijk’ te lezen, niet blijven hangen, en dus handig voor periodes waarin je concentratie het soms even ‘laat afweten’ :-). Ga vanmiddag je andere recensies even doorspitten, dank je wel alvast :-)

 9. Ik moet Debet nog lezen, maar wist niet dat het een vervolg op de eetclub was. Hoe dan ook: Debet stond al op mijn lijstje. Af en toe is het wel lekker, zo’n boek voor tussendoor.

 10. Dit soort thema’s spreken mij niet aan. niet gelezen dus. Stoner ligt nu op me te wachten. daar hoor ik veel goeds over. zijn tweede boek schijnt nog beter te zijn. grappig is wel, dat ik Stoner eerst niet wilde lezen, omdat er zoveel reclame voor werd gemaakt. zal wel net zoiets zijn als ‘vijftig tinten etc’ dacht ik. mooi mis dus.

Reacties zijn gesloten.