Kurt

Het was al weer een hele tijd geleden dat ik met Kurt naar bed ging. De hoogste tijd dus voor deel 5 en 6 uit de prachtige serie van Henning Mankell met Kurt Wallander in de hoofrol. Het vijfde boek heet ‘Dwaalsporen‘.

Zomer 1994, de heetste zomer van de eeuw. De Zweden zitten aan hun televisie gekluisterd voor de wereldkampioenschappen voetbal. Zo niet inspecteur Kurt Wallander. Terwijl hij verlangend uitkijkt naar een rustige zomervakantie, slaat in het idyllische Zuid-Zweedse landschap een landbouwer alarm. In zijn bloeiende koolzaadakker heeft zich al enkele dagen een meisje verstopt dat zich niet laat wegjagen.
Als Wallander poolshoogte komt nemen en tussen het koolzaad op haar afloopt, schieten opeens overal vlammen op.

Tja, wat kan ik zeggen. Prachtig. Alweer. Eigenlijk raar want Kurt is een wat chagrijnige man van middelbare leeftijd die het moeilijk vindt om relaties te onderhouden, die vaak moe is, die zich vaak dingen bijna herinnert en die een wat saai leven leidt. Maar man, man, man wat kan Mankell prachtig vertellen. De stijl van de boeken is sober maar mooi. En ze zitten perfect in elkaar. Je wilt gewoon weten hoe het afloopt. Geniaal dus. Net zoals het zesde boek ‘De vijfde vrouw‘.

Terug van een vakantie in Rome valt inspecteur Kurt Wallander in de dagelijkse routine van autodiefstallen en inbraken. Totdat ene Holger Eriksson dood wordt aangetroffen, gespiest op negen bamboepalen. Daar blijft het niet bij. Nog twee andere curieuze moorden teisteren de politie in het zuiden van Zweden. Van `gewone´ moorden is hier geen sprake. Ze zijn zorgvuldig voorbereid en lijken te zijn geënsceneerd als openbare executies. Wie de dader ook is, deze lijkt een boodschap te willen uitdragen.

En ook hier. Sorry. Prachtig. Al vond ik het op de een of andere wazige manier wel jammer dat ik de boeken qua misdrijven wel wat op elkaar vond lijken. Wraak nemen, een onverwachte dader (althans voor Kurt en de zijnen, als lezer weet je dat al in het begin). Maar ook nu weer: lezen, lezen, lezen. Eigenlijk heb je nergens anders tijd voor als je een boek met Wallander in de hoofdrol leest.

Ik zeg dus: beginnen aan die serie!

ds dvv

9 gedachten over “Kurt

  1. Ik heb alle Mankells gelezen, ook de literaire romans. Ik heb zelfs alle DVD’s, zowel van de nieuwe als de oude serie (met een andere acteur als Wallander). Allemaal heerlijk, niet al te moeilijk maar prettig om in bed te lezen of te kijken.

  2. Hahha, ik was echt nieuwsgierig met wie jij nou het bed indook maar je doet het dus met 2 mannen haha

    Ik heb nog nooit iets gelezen van Kurt .. hij moet op mijn lijstje, leesik.

    gr Elise

  3. Ik heb wel eens wat van Mankell gelezen en volgens mij ook wel eens wat van de serie. Maar welke, weet ik niet meer precies. Misschien dat ik er weer een keer induik.

  4. Vandaag moest ik nog aan jou denken. Ik las in de krant dat je in Zweden “thriller”wandelingen kunt maken. Zo heb je de Kurt-wandeling en de Camilla Lackberg wandeling. De laatste uiteraard in Fjallbacka :-)

Reacties zijn gesloten.