De alchemist

Ik had er al best vaak over gelezen en gehoord, maar het boek zelf nog nooit gelezen. Daar kwam onlangs verandering in: ik las namelijk ‘De alchemist‘ van Paulo Coelho. Eigenlijk verwachtte ik een dikke pil die moeilijk leesbaar zou zijn, maar niets van dat al! Het digitale exemplaar is 196 bladzijdes dik en daar zitten ook nog een aantal bladzijdes met tekeningen bij.

Waar gaat dit boek over?

De jonge schaapherder Santiago heeft één grote wens: de wereld bereizen tot in alle uithoeken om zo uit te vinden hoe deze in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een zoektocht. Na veel omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: ‘Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren (…) Waar je hart is, is ook je schat.’

Veel mensen hebben het over ‘inspirerend’ las ik bij de recensies. Dat vind ik wat ver gaan, maar ik wel oprecht genoten van dit sprookjesachtige verhaal dat vol zit met prachtige zinnen en wijsheden. De sfeer van het boek trekt mij erg aan net als het feit dat niet echt heel duidelijk is in welke tijd het boek zich afspeelt. Het lijkt mij de twintigste eeuw te zijn, maar in welk decennium? Ik persoonlijk denk rond de jaren dertig. Maar misschien denken anderen die het boek gelezen hebben daar heel anders over? Eigenlijk doet het er ook niet toe en is het ergens juist wel leuk dat je daarover kunt nadenken.

Mijn favoriete zin uit dit boek: ‘Het kwaad zit niet in wat de mond van de mens ingaat,’ zei de alchemist, ‘maar in wat eruit komt’ (als Santiago zich verbaast over het feit dat de alchemist wijn drinkt terwijl dat vanuit zijn geloof verboden is).
da

8 gedachten over “De alchemist

 1. Ik ben altijd van plan geweest om die boek nog eens te lezen, vanwege de wijsheid van Coelho. Na het lezen van je blog weet ik het zeker: ik doe het!
  PS: in de laatste regel is verbaasd met een t ;-)

 2. Coelho! Er staan er wel een paar in mijn boekenkast. Al is het niet iets voor ‘voor het slapengaan’, ik mag er graag in lezen.

 3. Heerlijke boeken. Wijze boeken. Mooie uitspraken.
  Bv. in “Zahir” over de “iets voor iets bank” :-).

 4. Wat me het meest opvalt is de naam Santiago, zo heet de halfbroer van onze kleinzoon en die naam hoor je niet vaak.
  Ik vraag me altijd af waarom mensen bij een geloof willen horen en dan sommige voorschriften negeren, zoals alcohol drinken wanneer dat niet toegestaan is.

 5. Gek zeg, ik dacht altijd dat we een beetje dezelfde smaak hadden, maar ik vond er niet veel aan :-)

 6. Ik kreeg net van de baas van mijn man een boek van Paul Coelho met 133 korte verhalen. Dit als ondersteuning in moeilijke tijden. Vond ik erg sympathiek. Het is nog een mooi boek ook, De strijders van het licht.

Reacties zijn gesloten.