Het hart van alle dingen

Het eerste boek van Elizabeth Gilbert vond ik nou niet bepaald je van het. Ik was dus ook wat huiverig om aan haar nieuwe boek te beginnen. Mijn schoonzusje echter had  het gelezen en was er zeer enthousiast over en toen ik van haar hoorde dat het een historische roman is was ik natuurlijk zo om. Waar gaat ‘Het hart van alle dingen‘ over?

Laat je meevoeren van Londen naar Peru, van Philadelphia via Tahiti naar Amsterdam, in een verhaal vol buitengewone personages: missionarissen, vrijheidsstrijders, avonturiers, astronomen, zeekapiteins, en bovenal Alma Whittaker, de heldin van dit verhaal, een vrouw die haar tijd een stap vooruit was.

Alma wordt geboren in een bekende familie van botanisten en groeit op tot een onafhankelijk meisje met een grote honger naar kennis. Het duurt dan ook niet lang voor zij haar eigen onderzoeksproject start.

Maar terwijl haar studie haar meetrekt in de mysteries van de evolutie, wijst de man van wie ze houdt haar een tegengestelde richting. Een verhaal vol avontuur, passie, verovering, natuur en liefde.

De roman beschrijft het leven van Alma, een bijzonder intelligente en slimme vrouw, die dankzij de rijkdom en interesse van haar vader haar leven kan wijden aan onderzoek. Alma is een getalenteerde botaniste, die bijna vergeet dat er ook een leven is buiten haar werk. Het verhaal speelt in de 19de eeuw en biedt de lezer een prachtig beeld van de ontwikkeling van botanische kennis zonder hem te vervelen met biologische feitjes. Maar bovenal is het een ontroerend en bijzonder boeiend levensverhaal van een vrouw. Het boek valt onder te verdelen in kortere episodes die elk op zich erg beeldend worden verteld: het leven van de vader van Alma, haar jeugd, de liefde, de reis naar Tahiti en haar leven in Amsterdam.

Ik vond het een erg mooi boek al was het soms wel een beetje langdradig als er weer een ingewikkeldheid over een plant uitgelegd werd. Maar bovenal is het humorvol geschreven, gebeuren er interessante dingen en wordt je geregeld verrast door de, toch onverwachte onthullingen, in het verhaal.

Het boek leest, door dat veelvuldige gebruik van humor, erg fijn en Alma is een personage dat je op de een of andere manier toch in je hart sluit.

Een leuke quote uit het boek als Henry, de vader van Alma sterft, zegt Hanneke het volgende: ‘O, iedereen die al in de hemel is … veel sterkte met wat er nu aan kom!’

DSC_0251

6 gedachten over “Het hart van alle dingen

  1. Ik zal het niet gaan lezen. Maar die laatste zin is wel heel erg leuk. Een echte vondst.

  2. Mij houdt het ook tegen om aan een volgend boek te beginnen als eerdere boeken me tegenvielen. Maar goed dat je het gedaan hebt, ik heb het boek en het lijkt me zeer de moeite waard. Dank!

  3. Ik ben het met Chantal eens en zou niet meer aan het tweede boek begonnen zijn. En voor een langdradig boek heb ik sowieso geen geduld. Dat boek is er voor mij, ik ben er niet voor het boek 😉 Maar historische romans vind ik over het algemeen wel interessant.

  4. Voor iemand met een met een grote biologische interesse dus een “win/win” situatie, het volmaakte boek;-)

  5. Dapper dat je toch aan het tweede boek bent begonnen, zou ik na een eerste mindere ervaring niet zo snel doen

Reacties zijn gesloten.