Spreekbeurt

In de week na de kerstvakantie kwam Kleine Zus thuis met instructies voor de te houden spreekbeurten en de lijst met wie wanneer aan de beurt is. Kleine Zus was pas op 12 mei aan de beurt. ’12 Mei, mama, dat duurt nog zo lang’, was haar teleurgestelde reactie, maar meteen daarna: ‘Ik ga het over Anne Frank doen’. Daar heeft ze zich aan gehouden. Dezelfde dag begon ze aan haar powerpointpresentatie en inmiddels heeft ze versie drie al lang en breed klaar.

af-0

De PowerPoint die ze uiteindelijk gemaakt heeft bestaat uit 13 dia’s en zit prima in elkaar. Ik ben helemaal verrast van het gemak waarmee Kleine Zus zo’n presentatie in elkaar knutselt en natuurlijk heeft iedere dia wel een flash-dingetje of een geluidje. Ik heb me totaal niet bemoeid met de inhoud en ook niet met eventuele taalvautjes die ze maakt. Hé, het kind is nog maar acht en ik vind dat het haar werk moet zijn. Zo maak ik ook nooit sinterklaassurprises voor mijn kinderen met als gevolg dat hun knutsels op school of club altijd veruit het lelijkst waren/zijn maar dat uiteraard geheel terzijde.

Kleine Zus is mateloos geïnteresseerd in geschiedenis en ze heeft er best veel boeken over of leent die uit zichzelf bij de bieb. Ze kijkt ook graag programma’s als ‘13 in de oorlog‘ of ‘Kleine handen in een grote oorlog‘ en stelt dan vaak allerlei goed doordachte vragen.

af-1

Enfin, haar spreek beurt dus. Ze is er helemaal trots op en oefende de laatste dagen regelmatig. ‘Ik ben best een beetje zenuwachtig mama,’ bekende ze me gisterenavond nog. Maar ik heb haar op het hart gedrukt dat ze het vast helemaal goed gaat doen.

Ik heb trouwens ook nog wel even gedacht dat ik haar van het onderwerp af moest brengen. Een van haar beste vriendinnetjes doet haar spreekbeurt over hamsters en ik hoor dat de spreekbeurten tot nu toe gingen over voetbal, vrachtwagens, de brandweer, poezen en dat soort zaken. Om dan met Anne Frank te komen, is toch best een flinke stap. Maar ze wilde het zo graag, het heeft haar interesse en ze zette hem (gelukkig) op het niveau van een achtjarige in elkaar.

af-2

Het boek van Anne Frank hebben we al jaren in huis en Grote Zus is het nu, na ons bezoek aan Het Achterhuis van vorige week maandag, eindelijk aan het lezen. Ze vond het eerst te moeilijk maar nu lijkt het toch te gaan lukken. Ik moet het zelf binnenkort ook maar ‘ns een keer gaan herlezen. Kleine Zus heeft ook een poging gewaagd, maar ze vond het veel te moeilijk. Wat me logisch lijkt. Maar daarnaast heeft ze een stripboek over Anne’s leven en een kinderboek over het leven van Anne. Die boeken gaan uiteraard vandaag mee naar school om te laten zien net zoals een paar ansichtkaarten die kan ze ook nog laten zien.

af-3

Kleine Zus is in ieder geval trots op het eindresultaat (en ik geloof dat ik nog een graadje trotserder ben) en vanmorgen mag ze aan de bak. Ik ga haar straks tijdens de lunch maar ‘ns bellen hoe het gegaan is.

21 gedachten over “Spreekbeurt

 1. Wow… ik ben ‘r hélemaal stil van… enerzijds zie ik jouw jongste idd nog steeds als “kleine zus” maar Kleine Zus ís helemaal niet meer zo klein… zéker niet als je het lef hebt om dit soort onderwerpen te kiezen voor ‘n spreekbeurt! Wat ‘n lef! Dat is idd wel ff andere koek dan over de hamster of over voetbal! Diepe buiging!

 2. Super onderwerp!!! Ik ben zelf ook heel erg geïnteresseerd in alles wat met WOII te maken heeft.

 3. Wat knap dat ze zelf al een powerpoint presentatie in elkaar draait, wauw ! En Anne Frank, wij hadden dat boek vroeger ook thuis en ik heb er veel in gebladerd en ook gelezen toen ik ouder was. Pittig onderwerp maar knap hoor !

  Elise

 4. Oh wat een mooi onderwerp heeft ze gekozen. Super dat ze daar zo in geïnteresseerd is en wat goed dat ze een Power Point in elkaar kan draaien. Doe ik haar niet na!

 5. Wat goed zeg! En wat een prachtig resultaat. Daar mag ze / mogen jullie inderdaad trots op zijn!

 6. Fijn dat het zo goed is gegaan. En mooi dat ze haar eigen keus heeft kunnen doordrukken. Dat is alleen maar goed en jullie gaven haar die ruimte.

 7. super! en fijn dat het zo goed ging, maar dat kon natuurlijk ook niet anders ^^
  ik ben ook zo’n moeder en de sint-surprises van het kind zijn dus ook niet de mooiste, maar wel z’n eigen. net als z’n spreekbeurt, boekbespreking enz. ik denk ook echt dat je die kinderen uiteindelijk geen plezier doet door ze met dat soort dingen teveel te helpen of, want dat gebeurt ook, het voor ze te doen.

 8. Het is echt supergoed gegaan. Ze is helemaal trots (en terecht) en op de kaart die ze van de juf kreeg stond: ‘Wat een interessant onderwerp in de meimaand! ‘n Héél goede en informatieve spreekbeurt met een geweldige PP erbij! Ook fijn dat je zo veel boeken kon laten zien. Wat weet je er veel van; je kon bijna alles ‘uit je hoofd’ vertellen. Je stond rustig en vriendelijk voor de klas. Een dik compliment!’

 9. Ik vind het alleen maar geweldig als een kind uit zichzelf interesse toont voor alles wat met de oorlog te maken heeft! Had ik zelf als kind ook, wat weleens tot ergernis bij mijn ouders leidde, want ik kon er uren over doorgaan…

 10. Ik heb totáál geen twijfels over het resultaat. Als ze er zelf zó achter staat en haar interesse heeft kan ze dat vást en zeker goed overbrengen.

 11. Ik ben ook benieuwd hoe het gaat. Als steuntje in de rug heb ik zelfs een kaarsje voor haar aangestoken, al denk ik dat haar grondige voorbereiding meer resultaat zal hebben als mijn lichtje op de achtergrond. Echt een meisje om trots op te zijn!

 12. Knap van haar hoor, eigenlijk is ze nog zo klein!
  Ik hoop dat het een succes wordt voor haar!

 13. Een mooie spreekbeurt, een trotse kleine zus, nog trotsere moeder; wederom een mooie dag :-). Geniet ervan!

Reacties zijn gesloten.