12 years a slave

Ik las laatst het boek en ging vanavond naar de film. Het boek, in 1853 geschreven door Salomon Northup zelf, is indrukwekkend en laat zien hoe weerzinwekkend de slavernij was. Maar als je het boek leest zie je gelukkig geen beelden.

De film namelijk is hartverscheurend indrukwekkend, de film is weerzinwekkend, akelig en zeer heftig. Je kunt proberen je, als je het boek leest, een voorstelling te maken van wat Salomon meemaakte en wat zijn lotgenoten meemaakten. Maar je kleurt die beelden zelf in. Het echt te zien is zeer confronterend.

Terwijl ik naar de film zat te kijken had ik regelmatig ‘ik wou dat ik hier niet was. Ik wil dit niet zien, ik wil dit niet wéten’. Wat is het toch onvoorstelbaar dat mensen elkaar dit aandeden/aandoen. Niets tijdgeest, niets geen excuses: als je zo met andere mensen omgaat dan ben je een grote misdadiger.

Onvoorstelbaar onrechtvaardig zijn deze mensen behandeld en het is onvoorstelbaar weerzinwekkend dat ons land daar zo’n grote rol in gespeeld heeft. De hele slavernij is een afschuwelijke zwarte bladzijde in de geschiedenis en ik vind het verschrikkelijk dat er ook nu nog steeds mensen zijn die onderscheid maken op basis van huidskleur, afkomst of geloof.

Northup zelf verdwijnt in 1857 en het is nooit opgehelderd wat er met hem gebeurd is.

DSC_0142

18 gedachten over “12 years a slave

 1. Kan het alleen maar met je eens zijn. Verschrikkelijk om te zien wat er allemaal is gebeurd en hoe mensen met elkaar omgingen. Ook verschrikkelijk om te realiseren dat het nu nog gebeurt.

  Ik moet wel zeggen dat ik de film soms moeilijk te volgen / verstaan vond. De accenten waren best zwaar aangezet en ik kon het niet altijd goed horen.

 2. Het zou geen film zijn waar wij naar toe zouden gaan. Of ik moet alleen gaan ;-) Met je constatering ben ik het eens: verschrikkelijk wat onze voorouders die mensen hebben aangedaan. Gelukkig ging ergens het licht branden en braken langzaam betere tijden aan. Je zal het maar op je geweten hebben.

  • Ik geloof dat er helaas op heel veel plekken nog steeds het licht niet is aangegaan. Wat te denken van kinderarbeid of uitbuiting van arme mensen of vrouwen. Ik weet nog niet zo net of het nu veel beter is. Ja, hier misschien wel, maar op andere plekken?

 3. Mijn dochters hebben de film gezien en waren er ook hevig door ontdaan. Net als jij. Het boek heb ik onlangs aan mijn collega cadeau gedaan. Zelf heb ik het nog niet gelezen en de film ook nog niet gezien. Ik den k dat het nog wel komt. Mettertijd. Even moed verzamelen.

 4. We hebben de film wel gedownload maar het is er nog niet van gekomen om hem te zien. Deels ook omdat dit soort films mij vaak nog weken bijblijven vanwege de impact ervan…

 5. Ik heb de film gezien en vond die ook heel erg indrukwekkend. Boek ligt hier in de kast om ook nog te gaan lezen.

 6. Ik ga sowieso nooit naar de bioscoop en deze film lijkt me zéker geen reden met die gewoonte te breken.
  Natuurlijk is het verschrikkelijk wat er in die tijd gebeurde , en nóg erger, als normaal beschouwd werd .
  Maar toch wordt ik er een beetje eng van dat er nu een trend is dat we ons daarvoor alsnog moeten verontschuldigen. Ik denk dat je dat tóch in het tijdsbeeld moet zien en dankbaar moet zijn dat de ontwikkeling van de mens , hoewel nog steeds niet perfect, dit soort dingen toch al grotendeels heeft uitgebannen.
  Dat er helaas zorgelijke kantjes blijven kan ik niet ontkennen maar ik hoop toch dat mijn achter-achter-achterkleinkinderen zich niet schuldig moeten voelen aan wat er in deze tijd aan misstanden bestaan!

 7. nog een titel: the lost quilter, geschreven door Jennifer Chiaverini.

 8. IK heb er een voorstukje van gezien op tv; heftig en indrukwekkend. Helaas komt het anno 2014 nog steeds voor dat mensen op hun geloof, uiterlijk, etc. worden veroordeeld. Daar mogen we onze ogen niet voor sluiten, maar ik denk niet dat het een film voor mij is. Denk dat de beelden nog lang door m’n hoofd blijven spelen.

 9. Vooral die laatste zin. Zo maar van de aardbodem verdwenen en we weten niet wat er met hem gebeurd is. Ik ken het boek verder niet maar zoiets intrigeert wel.

 10. Vreselijk hè? Ik werd ook helemaal naar van de film. Maar vond ‘m ook wel weer heel mooi, het is goed dat dit soort films gemaakt worden om ons ervan bewust te maken dat dit (is) gebeurt(d).

 11. Ik ga die film niet kijken. Dankzij jouw uitleg weet ik zeker dat het niets voor mij is. Het boek zal ik wel lezen.

 12. En dan te bedenken dat het in het echt allemaal nog vele malen erger geweest is dan wat we nu te zien kregen. Mensen zijn beesten als het erop aankomt, denk ik wel eens. Verschrikkelijk.

 13. De film staat hier te wachten om gezien te worden, maar daar moet ik wel voor in een speciale mood zijn, geen entertainment

 14. Ik lees ook het liefste eerst het boek en kijk dan de film, andersom klopt het nooit… Ik heb de serie ‘Hoe duur was de suiker gezien op TV” en daarna de film. Pas later kwam ik erachter dat ik het boek ook digitaal heb, viel tegen. Maar ik heb er wel een beeld bij gekregen hoe het er tijdens de slavernijperiode aan toeging. Een verschrikkelijke geschiedenis. Dit boek heb ik niet maar ik ga op zoek! En dan pas de film… Dank voor de tip!

 15. Ik werd er helemaal akelig van. Natuurlijk moeten we niet onze ogen sluiten voor zo’n donker stuk geschiedenis en ook nu nog doen mensen elkaar de meest wrede dingen aan. Toch wil ik niet meer naar dit soort films!

Reacties zijn gesloten.