Stamceldonor

Als bloeddonor krijg je regelmatig de ‘Bloedverwant‘ thuisgestuurd en in de laatste Bloedverwant stond een indrukwekkend verhaal over een 18-jarig meisje dat door een stamceldonatie leukemie had overwonnen. Ik begon na te denken over of ik mezelf niet wilde aanmelden als stamceldonor, maar liet het ook een beetje liggen.

Eergisteren echter ging ik voor mijn werk met een groep oud-medewerkers op stap en een van de mensen werd op dat moment behandeld voor leukemie. Deze vrouw kwam niet in aanmerking voor een stamceldonatie, maar ze vertelde dat ze net die ochtend een bloedtransfusie gehad had, en dat ze daar iedere keer zo dankbaar voor is.

Dit laatste verhaal heeft me over de streep gehaald en eergisterenavond heb ik me aangemeld als stamceldonor. Binnenkort krijg ik een testset thuisgestuurd en daarmee moet ik wangslijm afnemen en opsturen. Op basis daarvan wordt de zogenaamde HLA-typering vastgesteld. Of ik uiteindelijk ook echt ooit opgeroepen wordt als donor is nog maar zeer de vraag, blijkbaar wordt maar 1 op de 1000 mensen in het bestand ook daadwerkelijk opgeroepen.  En stel dat je daadwerkelijk opgeroepen wordt, dan nog kun je op dat moment weigeren. Al denk ik dat je dat dan niet meer zo gemakkelijk doet omdat je wéét dat je dan met iemand een match bent.

In Nederland is 1 op de 365 personen ingeschreven als stamceldonor, in Duitsland is dat 1 op 16. Dat is nogal een verschil. In 2012 zijn er door Nederlandse donoren 35 stamceldonaties gegeven. De kans op een match is natuurlijk ook erg klein, maar stel nou toch dat je hiermee iemands leven kunt redden? Stel nou toch!

Je aanmelden kan maar tot je vijftigste (gossie, ik word oud!) en je kunt ook daadwerkelijk doneren tot je 55ste. Eigenlijk hebben ze het liefste veel jongere donororen, maar ik denk dat alle beetjes helpen. En wie weet, leest een jong persoon dit hier wel en besluit hij/zij donor te worden. Dát zou mooi zijn!

Ben jij bloed- of plasmadonor? En zou stamceldonor iets voor jou zijn?

21 gedachten over “Stamceldonor

 1. Wat fantástisch dat je dit doet!! Ik zit zelf nog in de twijfelfase, wil eerst m’n opleiding afronden (vlgd jr juni) aangezien je, áls je stamcellen doneert zelf ook best een poosje ‘ziek’ kunt zijn, en ik wil erg graag m’n opleiding afronden. Maar daarna, hoop ik toch ook dat ik de stap durf te zetten. Ik ben al donor, ze mogen alles van mij hebben, maar om bij leven een ander te kunnen helpen lijkt mij erg mooi. Kijk ook eens op de weblog http://www.ikhebjouwlief.wordpress.com indrukwekkend verhaal en daardoor heb ik ook de wens om te kunnen helpen in de toekomst.

  • Nee hoor, hier is die vraag in ieder geval nog niet gesteld.

 2. ps ik heb net dat boek gelezen over dat meisje dat geboren word omdat haar zus leukemie had en er een stamceldonor nodig was, heb jij die al gelezen? Anders kan ik je hem wel even opsturen ( heb m tenslotte uit dus wat moet ik dan nog mee) ben benieuwd wat je er van vind, ik vond m steengoed.
  Mail me anders ff op pip77@hotmail.com

  • Oh, dat boek van Jodi Picoult. Erg mooi. Ook verfilmd maar boek is vele malen mooier.

 3. Bummer. Halverwege je artikel dacht ik ‘Ik meld mij aan’, maar ik ben te oud met mijn 51.

  Zucht…

 4. Om eerlijk te zijn wist ik niet eens dat ik me als stamceldonor op kon geven! Ik heb me wel aangemeld als bloeddonor, maar door mijn alles behalve stalen zenuwen ben ik helaas afgekeurd (te hoge hartslag). Ik betwijfel of ik wel geschikt bevonden zou worden als stamceldonor, maar goed om hier wat meer aandacht aan te besteden.

 5. Ik heb heel lang bloed gegeven. Ik werkte dicht bij het Dijkzigt en werd op de zaak nog weleens gebeld als ze dringend om bloed zaten te wachten. Totdat ik continu een te laag ijzergehalte had. Daar slikte ik een drankje voor/tegen maar met mijn ijzer is het nooit meer helemaal goed gekomen. Einde bloed geven. Over stamceldonatie heb ik nooit nagedacht.
  Jammer dat je die ene regel in je stukje hebt doorgestreept. Het geeft juist zo goed weer hoe veel mensen ertegenaan kijken.

 6. Ik ben sinds m’n 18e bloeddonor en sinds m’n 25e stamceldonor. Heb de afgelopen 14 jaar nooit een oproep gehad en vraag soms als ik bloed mag geven of de registratie wel goed staat. Vindt het ergens bijzonder dat je in een wereldwijde databank geregistreerd bent, en de kans erg klein is dat je een oproep krijgt. Anderzijds geeft het ook aan dat er heel zorgvuldig wordt omgegaan met patienten en donoren. Goed dat je aandacht aan dit onderwerp besteed.

  Hartelijke groet Claudia

 7. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik ben sinds een aantal jaren bloeddonor en dat gaat altijd erg goed. Ondanks dat ik geen vlees eet toch altijd goed ijzergehalte. Ik heb nooit stil gestaan bij stamceldonor. Ik ga mij meteen aan melden. Eerlijk gezegd vind ik de afname via beenmergpunctie wel ingrijpend. Maar goed daarover kan ik nog altijd beslissen als ik een oproep krijg.

 8. Ik ben er al veel te oud voor en ook bloeddonor mocht ik allang niet meer zijn wegens m’n eigen gezondheid. Ik zou het wél willen.
  Orgaandonor mogen mijn nabestaanden over beslissen, dat vind ik té ingrijpend om op voorhand m’n nabestaanden mee op te zadelen. maar daar spreekt ondertussen de leeftijd mee, er zal niet veel “bruikbaars”meer zijn.
  Van onze Amerikaanse kleinzoon zijn de stamcellen uit de navelstreng ingevroren. Dit buitenkansje deed zich voor omdat zoon Ruud destijds werkte voor een bedrijf dat stamcellen invriest op een commerciële basis. We hopen van harte dat het nooit nodig zal maar mócht hij ze ooit nodig hebben heeft hij géén donor nodig en natuurlijk zijn de eigen cellen de meest geschikte die je maar kunt hebben.

 9. Ik ben geen donor, eigenlijk ook nooit over na gedacht. Ik weet dat mijn oudste dochter bloeddonor is maar stamceldonor weet ik niet. Ik ben nu bijna 51 en het nu niet zoveel nut. Daarnaast ben ik zelf ziek en ik weet niet of ik dan bloed kan/mag geven

 10. Ik ben jarenlang bloeddonor geweest totdat ik niet meer mocht vanwege mijn gezondheid. En voor stamceldonatie ben ik inmiddels te oud. Maar als ik jonger zou zijn, zou ik me zo aanmelden.

 11. Ik wilde dit wel, maar ben afgewezen omdat ik mijn bloed zelf te hard nodig had was hun redenering. Ik ben wel al sinds ik 16 jaar ben donor van alle organen, mu.v. hoornvliezen.

 12. Ik ben wel al vele jaren donor, stamceldonor niet, wellicht zou ik me ook nog kunnen aanmelden. Het is wel een goed iets , je kunt er levens mee redden.

 13. Oeps, ik word ook oud.. maar het kan dus wel. En ik moet er even over nadenken, maar het is natuurlijk wel een goed doel. Stoer van jou dat je het doet!

 14. Wij zijn vele jaren donor geweest en manlief ook stamceldonor. Nu zijn wij te oud en mijn Hb is te laag.

 15. Wat houdt de donatie van stamcellen precies in? Wat hebben ze van je nodig zeg maar. Misschien een stomme vraag maar weet het eigenlijk niet

Reacties zijn gesloten.