Donderdagskinderen & Schijnvertoon

Na elkaar uitgelezen. Van het ene matig genoten, van het andere volop.

Dat matige boek was ‘Schijnvertoon‘ van Loes den Hollander. Waar gaat dit boek over?

Een aanrijding. Een misverstand. Een moord. Dat gebeurt, en daar zijn altijd mensen bij betrokken, soms onschuldig, soms medeverantwoordelijk. Vaak schuldig. Schuld hebben betekent de kans lopen om gestraft te worden, tenzij je het slim hebt aangepakt. En mits iemand niet net iets slimmer is dan jij.

Dit boek is het hem niet voor mij. Waar dat aan ligt? Het is allemaal nogal vergezocht vind ik, maar dat is meestal in een boek natuurlijk wel heel leuk. En zeker het eind van het boek vond ik wat dat betreft nog best verrassend. Maar het taalgebruik is wel heel simpel en de uitwerking van de drie hoofdpersonen voelt voor mij op de een of andere manier alsof de schrijfster zich er met een Jantje van Leiden van heeft afgemaakt. Het is allemaal een beetje, tja ik gebruikte het woord in de vorige zin al, simpel. En dat vind ik jammer. Maar goed, ik vond het een prima boek voor tussendoor.

Nee, dan ‘Donderdagskinderen‘ van Nicci French. Dat is wel andere koek. Waar gaat dit boek over?

Donderdagskinderen is het vierde deel in de Frieda Klein-serie van Nicci French. Wanneer een oud schoolvriendin bij Frieda aanklopt omdat de problemen met haar onhandelbare dochter haar boven het hoofd groeien, besluit Frieda haar te helpen. De gesprekken die Frieda met Becky heeft, roepen herinneringen bij haar op. Ze raakt er langzamerhand van overtuigd dat hun hetzelfde is overkomen; sterker nog, dat zij beiden slachtoffer zijn van dezelfde dader.

In mijn recensie over ‘woensdag‘ meldde ik al dat ik niet zo heel veel begreep van hoe Frieda in elkaar zit. Zeker niet in relatie tot het beroep dat ze uitoefent. Dat is in dit boek wel wat duidelijker geworden. Maar toch, Frieda spoort in mijn ogen echt niet. En zij moet dus mensen helpen? Beetje vreemde combi. Ik vind de mening die de personages in de boeken over Frieda hebben vaak ook helemaal niet matchen met het gedrag van Frieda. Ik vond het een beetje lastig om dat tijdens het lezen los te laten.

Ik vond dit wel een intrigerend deel van de serie en vind vooral de oplopende spanning rondom Dean erg interessant. Een prachtige rode draad dus.  Maar goed, ik verwacht dat die op zondag pas tot een climax zal komen. Waarom Frieda de relatie met Sandy verbreekt, dat snap ik dan weer niet zo goed. maar ja, ze spoort natuurlijk ook niet. ;-) Ik ben inmiddels wel van Josep gaan houden, wat een heerlijk karakter. Prachtig.

Het boek leest prettig, maar is wel wat onoverzichtelijk door alle personages. Ik vond het lastig om af en toe iedereen uit elkaar te houden, of beter: moest even wennen aan alle personen. Maar verder: een prima boek.

001  002

16 gedachten over “Donderdagskinderen & Schijnvertoon

 1. Ik heb je recensie even over geslagen, moet m nog lezen :)
  Alleen dat jaar dat er telkens tussen zit .. ik lees iedere jaar elk deel opnieuw om er weer in te komen dus in de vakantie begin ik weer met maandag .. ben wel erg benieuwd naar donderdag trouwens !

  gr ELise

 2. Ik laat de boeken liggen. Gelukkig zijn er genoeg anderen die ze mooi vinden. Want ze moeten natuurlijk wel gelezen worden.

 3. Ik vind Loes den Hollander erg goed, maar sommige verhalen zijn inderdaad ver gezocht. Ik ben dan weer niet zo dol op Nicci French, maar misschien moet ik die mening eens bijstellen door de serie over Frieda Klein te gaan lezen. In ieder geval bedankt voor de tips!

 4. Beide boeken zijn niets voor mij. De bovenste ken ik niet, maar ik ga van jouw oordeel uit. Van Nicci French ben ik geen fan. Het gaat me allemaal een beetje te traag. Volgend boek beter :-)

 5. Helemaal niet bij stil gestaan dat ik dat van die verbroken relatie beter niet had kunnen vertellen. Sorry. :-S
  Gelukkig voor jullie wordt daar in het boek echter amper bij stil gestaan en is de reactie (of beter het gebrek aan reactie) van Frieda ook weer zo vreemd. En waarom ze de relatie verbreekt? Geen idee. Raar mens hoor.

 6. Net als Selena… jammer dat ik nu dus al weet dat de relatie wordt beëindigd… maar goed, ik kan hem morgen bij de bieb ophalen dus ben benieuwd, deel 1 van deze serie vond ik erg goed, dinsdag en woensdag een stuk minder maar nieuwsgierig als ik ben, wil ik gewoon weten hoe het verder gaat…

 7. Dank je wel weer voor de tips… scheelt mij een hoop zoekwerk :-) op deze mooie zondag, die ik jou natuurlijk ook wens :-).

 8. Ik vond donderdagskinderen juist heel matig, in vergelijking met de andere delen,heb het echt uitgelezen omdat dat van mezelf moest, maar miste de spanning van de andere delen.

  groet

  Roelien

 9. Ik had Donderdagskinderen binnen vijf dagen uit… goed boek, de hele serie trouwens, kijk uit naar Vrijdag

Reacties zijn gesloten.