Verpakkingen en statiegeld

Welke zot heeft bedacht dat tandpastatubes ineens weer in een kartonnen doosje verpakt moeten worden? Wat voor doel dient dat? Ik vind het absurd, absurd genoeg om er een mail richting producent aan te wijden. Want denk ik, er zullen best meer mensen zijn die zich afvragen wat hiervan het nut is, en hoe meer mensen reageren, hoe beter. Maar goed, ik probeerde een bericht te versturen. Elke keer als ik het contactformulier op de website invulde kreeg ik een of andere vage vautmelding.

Natuurlijk was ik toen de tekst van mijn berichtje kwijt, maar het was in deze trant (en ik zet het hier maar even neer, dan kan ik het binnenkort via kopiëren/plakken opnieuw proberen):

Geachte heer/mevrouw,

Mag ik vragen waarom uw tandpastatubes ineens in kartonnen verpakkingen verkocht worden?

Ik vind dat werkelijk heel milieu-onvriendelijk en begrijp niet waarom u deze keuze gemaakt heeft. In deze tijd zou een fabrikant juist zo min mogelijk verpakkingsmaterialen moeten gebruiken. Ik begreep van de winkelier dat u ook de verpakkingen die hij binnenkrijgt enorm verpakt (krat, doos en dan ook nog alles sealen).

Het is mijn ogen zeer onverantwoordelijk dat uw bedrijf hiervoor gekozen heeft: u produceert op deze manier veel extra afval.

Ik ben erg geïnteresseerd in uw verklaring.

Ik ben benieuwd of er een reactie komt en zo ja, wat de inhoud zal zijn.

cg

Ook al zoiets vreemds: het plan om het statiegeld op grote petflessen af te schaffen. Als ik dit artikel goed begrijp heeft dat vooral te maken met kostenefficiëntie. Als het statiegeld er niet meer is, dan levert dat meer geld op. Het is de bedoeling dat iedereen de petfles netjes met de rest van het plastic afval aan de weg gaat zetten. De eventuele angst voor nog meer zwerfafval denkt de staatsecretaris op te lossen door gemeenten een extra vergoeding te geven voor het opruimen van dat zwerfafval. Ik denk dat het zo niet zal gaan werken.

En dat er meer zwerfafval komt, dat lijkt mij buiten kijf te staan. Op facebook ben ik lid geworden van de groep ‘Statiegeld moet blijven‘ en ik schrik af en toe enorm van de foto’s en informatie die daarop geplaatst worden. Wat een bende maken wij toch van onze wereld! Waarom ruimen we onze zooi niet gewoon op? Ik kan daar best heel verdrietig van worden.

Maar goed, waar het echt om gaat, waarom het statiegeld afschaffen? Wat voor nut heeft dat? Af en toe begrijp ik gewoon echt niets meer van de wereld …

19 gedachten over “Verpakkingen en statiegeld

 1. Ik ben benieuwd naar die Colgate reactie.
  En qua petflessen heb je voorlopig je zin. Het wordt uitgesteld.
  En terecht.

 2. Ik ben de tubes tandpasta in kartonnen omhulsel nog niet tegen gekomen… dat is toch juist iets van vroeger? dacht ik? vroeger toen je nog van die ehm, aluminium tubes had, die je moest omkrullen voor ‘t laatste beetje… díe zaten toch in ‘n kartonnen doosje omdat ze best gauw lek gingen, tóch?

 3. ik ook niet. alhoewel ik wel vind dat mensen hun plastic flessen ook in zouden moeten leveren zonder dat daar een beloning tegenover staat, als je er goed over nadenkt is het al triest dat er zo’n kinderachtig systeem voor bedacht is.

  paradontax ook ineens weer in een doosje, dus het zal wel weer te maken hebben met een universele regel of weet ik ‘t.. ben benieuwd of je een reactie krijgt!

 4. Hmmm, dat statiegeld afschaffen vind ik persoonlijk niet verkeerd. Ik ben wel iemand die netjes plastic scheidt, dus uiteindelijk komt het toch wel goed terecht. Ik vergeet de helft van de tijd de flessen mee te nemen of het bonnetje in te leveren. Voor mij zou het ideaal zijn!!!

 5. Weet je waar ik ook helemaal genoeg van heb? Koop je bij de drogist een grote pot pillen, is-ie bij thuiskomst maar voor de helft gevuld. Maak die pot dan de helft kleiner! Dan kunnen er veel meer potten in een doos, en veel meer dozen in een vrachtauto. Je zou toch zeggen: een win-win situatie…
  Verpakkingen zijn een ramp voor de mensheid. Ik ben zeer benieuwd naar het antwoord dat je krijgt.
  Fijn weekend!

 6. Ik vraag mij altijd af of het de echte vervuiler nou zo veel kan schelen, dat kwartje statiegeld. Misschien als het om grote hoeveelheden gaat, maar dat kleine flesje dat ze onderweg naar weetikwaar of op het veld van het concert drinken, dat vliegt toch de struikjes wel in (of niet, maar dat ligt dan niet aan het kwartje…)

  Die verpakkingen om verpakkingen, daar irriteer ik me ook mateloos aan. Zal wel iets met marketing te maken hebben… Hele grote dozen met mooie plaatjes om een klein beetje inhoud… En kinderspeelgoed dan? Dat zit zo stevig in het driedubbele plastic met haakjes, dat je na een kinderverjaardag drie keer met een volle zak naar de afvalbak moet voor alleen al het inpakmateriaal!

 7. Tjongejongejonge, je kunt dus alleen een opmerking insturen als je aangeeft dat je de nieuwsbrief wilt ontvangen.

  Dikke vette fail Colgate! Het wordt tijd om over te stappen op een ander merk.

 8. Hier ook bijna geen statiegeldflessen. Ik koop blikjes frisdrank .. wij drinken het niet en om dan voor 1 glas een fles te kopen .. ik kan het weggooien. Ikzelf drink of thee, water of vruchtensapjes uit een kartonnetje.
  Maar nee, statiegeld moet gewoon blijven want idd, dan wordt het gewoon weggegooid.

  gr Elise

 9. Ik heb eigenlijk nooit statiegeld flessen, we drinken zelf nooit frisdrank, wel vruchtensap maar dat zit in kartonnen pakken al zit daar natuurlijk ook wel een plastic binnenkant in.
  We zamelen wél plastic in voor de aparte container maar helaas is er voor blikjes nog geen oplossing en dat is best wel jammer.
  Overbodig verpakkingsmateriaal is me ook een doorn in het oog, meestal zijn het de duurdere merk spullen die niet op verpakking en reclame materiaal bezuinigen ,de naamsbekendheid moet immers gepromoot worden.
  Als je de brief alsnog gaat versturen zou ik er zéker in verwerken dat je op zoek gaat naar vergelijkbare tandpasta die met minder verpakking geleverd wordt.

 10. Gewoon goedkopere merken of huismerken kopen dan heb je sowieso minder extra verpakkingen.
  Als ze op meer artikelen statiegeld gaan heffen komt er misschien nog iets terecht van die ellendige vuilnisbergen. Ook op blikjes en kleinere flesjes worden in sommige landen statiegeld geheven. Waarom hier dan niet? En als dat dus niet gebeurt laten ze dan meer openbare vuilniscontainers neerzetten. Want dat mis ik hier ook heel erg.

 11. Heel veel producten zitten onnodig dubbelverpakt, ik heb zelf idd ook net twee tubes tandpasta gekocht, Orabl-B. Die zitten ook dubbel verpakt. Het schijnt te maken te hebben dat de fabrikant zo een duurder imago wil hebben, ik vind het vooral onnodig en milieuonvriendelijk en ik betaal ook nog eens te veel daardoor, voor iets dat ik thuis meteen weggooi

 12. Ook hier wordt alles keurig gescheiden aan de straat gezet en opgehaald. Het kan dus wel zonder statiegeld. We kopen zo min mogelijk dingen met dubbele verpakkingen.

 13. Ik begrijp al heel lang soms niets meer van de wereld :-)… soms helpt het dan ook om ‘net te doen alsof’ …of niet … en gewoon lekker de eigen pad (gevoel) te volgen, zelfs als het om afval gaat :-)

 14. Mijn tandpasta is zo goedkoop, daar komt volgens mij nooit een doosje om.

  Als je duurdere merkartikelen koopt, dan steken die veel geld (dat ze jou via een hogere prijs afhandig maken) in reclame. De duurste merken doen dat via de TV, maar een doosje dat meer opvalt in de winkel is ook een vorm van extra reclame. Als het even kan dan werk ik daar niet aan mee en koop ik merken die minder tot geen reclame maken en daardoor een lagere prijs vragen.

  Voor de PET-flessen is het nog gekker. Die kleine halve liter flesjes kosten vaak 2 tot 3x zoveel als een grote 1,5 liter fles. En op die kleine zit geen statiegeld en op de grote wel. Je zou daardoor dus denken dat statiegeld juist goedkoper maakt.

  Als het om het inzamelen gaat, dan maakt het voor mij niet uit. In mijn gemeente hebben we dat 2-wekelijkse gezeur met plasticzaken aan lantaarnpalen niet. Hier staan voor de supermarkten ondergrondse afvalstraten voor plastic, glas en bijvoorbeeld plastic. Dat vind ik erg handig en ze zijn altijd open. Ik hoef dus niet op een speciale ophaaldag te wachten.

  Op de heenweg naar de supermarkt gaat dus oud glas, oud papier en oud plastic mee en in diezelfde tas neem ik de boodschappen mee terug. Ik loop er geen meter voor om. PET-flessen in een dergelijke bak gooien neemt me niet meer of minder tijd dan ze achter in de winkel af te leveren.

  Ik vraag me wel af of dat idee met 24/7 plastic-afval afleveren bij de winkel effectiever en/of goedkoper is dan dat 2-wekelijke opsparen en een extra vuilniswagenrit door alle straten. Zelf zou ik het wel een achteruitgang vinden als onze stad daar op over zou stappen.

  Het zwerfafval komt op dit moment nog altijd van rookwaarverpakking, en sportdrankjes in kleine blikjes of kleine flesjes waar geen statiegeld op zit. Heeft te maken met de jeugd die dat spul drinkt en daardoor zo verzwakt raken dat ze de 2 meter verder staande afvalbak niet kunnen bereiken. Die groep zie ik niet zo snel overstappen op de grote PET-flessen en daarmee verwacht ik die niet regelmatig te hoeven oprapen tijdens een van m’n wandelrondjes.

  Dat oprapen werkt eigenlijk beter dan klagen over zwerfvuil. Voordeel het is weg en daarmee is de ergernis weg. Ander voordeel is er ligt niets en dus wordt er niets bijgegooid. Ik kan het een ieder aanraden omdat het goed werkt. Mijn strategie is per rondje de opvallendste 5 items op te rapen en in de afvalbak te gooien. Op de routes die ik loop is inmiddels beduidend minder zwerfafval te vinden en haal ik soms die 5 items per keer niet meer.

  • O ja, en ik vind ook dat de vervuiler moet betalen. Dwz bedrijven die die PET-flessen leveren moeten belast worden voor de kosten die de afvalverwerking daarvan met zich meebrengt. Het hoort niet zo te zijn dat deze bedrijven kostenbesparen en dat de inwoners daardoor meer aan de jaarlijkse afvalkosten kwijtzijn. Eigenlijk zou dat voor alle verpakking moeten gelden, waardoor de afvalkosten voor inwoners zakken en leveranciers gaan omkijken naar verpakkingen die minder afvalkosten met zich meebrengen. Als ons belastingsysteem zo in elkaar zou zitten, dan had je die PET-flessenleveranciers waarschijnlijk niet gehoord omdat voor hen de kosten zo gelijkblijven en misschien wel stijgen.

 15. Wij wonen sinds bijna zes jaar in Zweden en daar is statiegeld glukkig heel anders geregeld. Elke petfles,groot of klein,elk drinkblikje,zit statiegeld op. In de supermarkt staat een zelfde soort apparaat waarin je ze moet doen om je statiegeld terug te krijgen (hoe heet zo’n ding?). Elke fles,elk blikje met statie kan je bij elk apparaat inleveren. Ze worden 1 voor 1 versnipperd en deze snippers worden zover ik weet hergebruikt. Mooi systeem. Verder is het heel normaal afval te scheiden. Op veel plaatsen staan containers voor het wegwerken hiervan. Ook in bvkleine dorpjes,zoals waar wij wonen, 1460 inwoners. We scheiden plastic – paper/kranten – blik zonder statie/alu cupjes waxinelichtjes – tetrapakken melk en sap, slagroom enz – wit/gekleurd glas – kleding en schoenen. Daarnaast zijn er op meerdere plekken mllieustraten te vinden voor ander afval. Helaas vind je hier toch ook nog zwerfafval maar een paar keer per jaar zie je opruimploegen aan het werk. Met dat statiegeldsysteem zie je ook dat mensen bijverdienen door uit dat zwerfvuil (en uit de vuilnisbakken) de statiegeldspullen te halen en te verzamelen. Regelmatig zie je mensen met vuilniszakken vol bij die inname-apparaten. Wij zijn er heel blij mee. Ook groen en restafval scheiden we natuurlijk. Groeten, Ingrid

Reacties zijn gesloten.