De koningin van Paramaribo & De blinde muur

Twee boeken dit keer: ten eerste ‘De Koningin van Paramaribo‘ van Clark Accord en ten tweede ‘De blinde muur‘ van Henning Mankell.

Waar gaat het eerste boek over?

Maxi Linder was een van de beroemdste prostituees van haar tijd. Ze was schaamteloos, welbespraakt, extravagant en onzelfzuchtig. Zeelieden en soldaten noemden haar liefkozend de ‘Zwarte Koningin van de West’.

Een vrouw sterft eenzaam en verlaten onder het gejank van 51 straathonden. Aan het eind van haar 79-jarige leven heeft ze alleen nog deze beesten om haar te beschermen tegen het dagelijks gepest van de Surinaamse schooljeugd. Deze vrouw was in haar glorietijd in de jaren ’30 de beroemdste prostituee van Paramaribo. Zeelieden en soldaten uit Nederland maakten graag gebruik van haar diensten. Ook mannen die het toen voor het zeggen hadden bezochten haar.

Het boek zelf heeft niet heel veel om het lijf (hahaha, wat een geweldige woordspeling vind je niet?) maar ik heb het wel met veel plezier gelezen. Vooral het feit dat Accord de hoofdstukken telkens vanuit een andere persoon vertelt vond ik goed gedaan en dat de rol van Marius in het leven van Maxi Linder zo smadelijk zou worden, dat had ik niet kunnen vermoeden. Wat hakkelend taalgebruik af en toe, maar dat zal wel aan de Surinaamse achtergrond van de auteur liggen. En het feit dat op de e-reader een verklarende woordenlijst wat lastig te raadplegen is, daar heb ik het helemaal maar niet over. Maar verder: prima boek voor tussendoor.

En dan ‘De blinde muur’ van Mankell. Tja, what can I say? I loved it! Again!! Waar gaat dit achtste boek met Wallander in de hoofdrol over?

Kurt Wallander komt tegenover een nieuw soort criminaliteit te staan: computermisdaad op internationale schaal. De blinde muur begint met een dode man bij een bankautomaat en de moord op een taxichauffeur. Een verband tussen de twee sterfgevallen lijkt er niet te zijn, maar tijdens het onderzoek ontstaat het idee dat de ‘sleutel’ te vinden is in geheime informatie die zich in de computer van een ict-consulent bevindt. Wallander schakelt een hacker in om de informatie te ontgrendelen.

Ik weet niet wat het is met deze boeken, maar ik vind ze prachtig. Elke letter, elk woord, elke zin. Ik lees deze boeken woord voor woord en ik moet zeggen dat dat er bij sommige boeken, sinds ik de e-reader heb, wel aan schort.

Maar ook dit keer weer: briljant, geniaal, fantastisch. Ik heb geloof ik nog twee boeken met Kurt in de hoofdrol te gaan, dus ik moet maar niet al te snel aan het negende boek beginnen.

2b

4 gedachten over “De koningin van Paramaribo & De blinde muur

  1. Ik moet toch maar weer eens aan die boeken van Mankell beginnen… Ooit weleens wat van hem gelezen maar op de een of andere manier vergeet ik hem altijd, maar ik zet hem weer op de lijst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *