Het eiland van duizend bronnen

En weer een beauty. Man, man, man, wat lees ik de laatste tijd toch mooie boeken! Geweldig gewoon. ‘Het eiland van duizend bronnen‘ is ontzettend de moeite waard. Waar gaat dit boek van Sarah Lark over?

‘Het eiland van duizend bronnen’ is een meeslepend verhaal over een jonge vrouw die wordt geconfronteerd met liefde, verraad, en de gevolgen van haar eigen keuzes.

Londen, 1732. Na de dood van haar grote liefde sluit Nora een verstandshuwelijk met Elias, de al wat oudere eigenaar van een suikerrietplantage op Jamaica, en verruilt Engeland voor het Caraïbisch gebied. Maar haar nieuwe leven brengt Nora niet het geluk en de rust waar ze naar op zoek was.

De manier waarop de slaven door eigenaars en slavendrijvers behandeld worden wekt haar afschuw, en ze neemt zich voor dat zelf anders aan te pakken. Tot haar verrassing en plezier wordt ze daarin gesteund door haar stiefzoon Doug, die echter andere beweegredenen heeft dan ze vermoedt. Zijn bewondering voor haar plannen heeft namelijk meer met zijn gevoelens voor haar te maken, en minder met de situatie van de slaven.

De onderhuidse spanningen op de plantages leiden tot een crisis waarbij Nora in één klap alles dreigt te verliezen – zelfs haar leven…

De ‘achterflap’ dekt, zoals zo vaak, niet bepaald de lading van het boek. Waar de achterflap eindigt is het boek pas zo ongeveer halverwege. Het boek begint wat zoetsappig, ik dacht bij de eerste paar bladzijdes echt dat ik een soort van bouquetreeksje in handen had, maar gelukkig heb ik even doorgezet. En al snel had het boek me in zijn greep. Wat een geweldige ontwikkeling maakt Nora mee in het boek, al was ze ook in het begin al geen ‘watje’. En wat mooi hoe Nora tegelijkertijd een vrouw is met moderne opvattingen en toch zo kan geloven in geesten.

Het boek zit prachtig in elkaar, de zinnen zijn mooi, alles klopt. De relatie tussen Nora en Simon, haar huwelijk met Elias, de toestanden met Doug en Akwasi. De rol van Akwasi en wat jaloezie en onbegrip kan doen met mensen. De sfeertekening van Engeland in 1732, de reis naar Jamaica, het beschrijven van Jamaica en alles wat Nora er ziet en ervaart. Prachtig!

Zoals zo vaak met historische romans is het boek deels gebaseerd op mensen die echt geleefd hebben. Zoals Granny Nanny die uiteindelijk zelfs op het Jamaicaanse biljet van $ 500 terecht is gekomen.

Eigenlijk baal ik ervan dat ik dit boek nu al uit heb en er niet aan begonnen ben in de vakantie. Dat was gaaf geweest. Dus ik zou willen zeggen: lezen dit boek! Maar bewaar het vooral voor een moment dat je plenty of time hebt!

hevdb

6 gedachten over “Het eiland van duizend bronnen

  1. Dat moment kan nog wel even duren, want huize Plato staat aan de vooravond van ingrijpende gebeurtenissen.

  2. Klinkt goed, dus ik ga direct kijken of ik hem kan reserveren bij de bieb! Ik mag wel vakantie nemen om door die stapel prachtige boeken heen te komen!

Reacties zijn gesloten.