Typeles

Eergisteren is Kleine Zus begonnen aan typeles. Met die les zou ze eind januari op een heel aardig niveau blind en met tien vingers moeten kunnen typen. En dat is natuurlijk wel heel erg handig.

Als ik zie hoe snel en secuur Grote Zus haar werkstukken en huiswerk typt, dan kan ik niet anders concluderen dan dat die typelessen hun geld meer dan waard geweest zijn. Natuurlijk zijn er een boel mensen die op hun eigen manier heel snel en heel goed kunnen typen, maar blind met tien vingers, daar is toch eigenlijk niet tegen te concurreren. En door blind te typen belast je je lijf veel minder dan dat je steeds naar je toetsenbord moet gaan zitten kijken.

Zelf ben ik ook nog altijd erg blij met mijn typeniveau en dat houd ik niet alleen werktechnisch en privé gezien op orde maar ook door soms wat testjes (klik en/of klik) te doen. Altijd lekker om daar even flink in te scoren. 😉

Hoe zit het met jouw typevaardigheid?

24 gedachten over “Typeles

 1. Ik heb mezelf aangeleerd blind te typen, gewoon door heel veel te MSN’en vroeger en veel werkstukken te maken op middelbare school en HBO. En bloggen natuurlijk! Heb even het eerste testje gedaan dat jij linkt en scoorde 419 aanslagen! Best goed toch? 🙂

 2. Op de middelbare school type les gehad en blind leren typen met 10 vingers. Ik typ nog wel blind, en ook best redelijk tempo maar niet meer met 10 vingers. In de praktijk gebruik ik er 6 a 7. Maar aangezien ik dit wel blind kan heb ik daar geen last van. Ik houd mijn handen nog wel altijd ong indezelfde houding als destijds bij het leren typen. Ik heb echter geen baan waarbij ik veel moet typen. Vaak zijn het korte zinnen, hooguit een keer zo lang als een reactie op een blog. Verder is vooral veel vullen van verschillen de velden/systemen en daarbij heb ik niets aan blind kunnen typen. Daarvoor heb ik erg veel de muis nodig, als ze daar toch eens wat op zouden kunnen vinden. Ondanks dat ik volgens mij goed zit, en regelmatig pauzeer soms toch wel wat klachten. De muis maar weer een tijdje naar de andere hand leggen, maar gedoe is het wel zo af en toe.

 3. Ik heb ‘t op m’n typmiep-opleiding moeten leren. Voordat ik daar zat, zei ik altijd dat ik “6 vingers doof” kon typen! 😉
  En oh wat vond ik ‘t ‘n ramp om te leren! Ik heb meerdere malen op ‘t punt gestaan om m’n toetsenbord uit ‘t raam te gooien… de juf wist dat… ik was nl niet de éérste / enige… 😉 Daarom werd ‘t tóch leuk! omdat ze daar zo smakelijk over kon vertellen 😉 Maar toegegeven: ik ben blij dat ik ‘t nu kan. Zal ‘s vragen of ze op de school van mijn kinderen ook typles geven… vind ‘t wel essentieel!

 4. Mijn nichtje Jessy heeft dit jaar haar typediploma ook gehaald via school 🙂 Zelf heb ik al jaren m’n typediploma en kan blind typen met 10 vingers. Ideaal en handig in m’n werk! Aanslagen per minuut weet ik zo niet, maar ‘k heb wel een behoorlijk tempo 😉

 5. Ik ben nog altijd blij dat ik ooit een typecursus heb gedaan.
  Een ding is zeker, ik ben nu een stuk sneller dan tijdens die cursus. Maar dat is ook niet een eerlijk vergelijk. Ik heb het typen nog geleerd op een mechanische typemachine.

 6. Ik heb nooit typeles gehad, maar kan wel redelijk snel typen.
  Vroeger wilde ik wel op typeles. Die werden gegeven op dinsdagmiddag, en dan had ik al iets te doen (ik was organist bij een kinderkoor)
  Bij het eerste testje had ik 348 aanslagen per minuut. Best snel dus 🙂

 7. Ik heb typeles gehad maar heel eerlijk, nee, leuk vond ik het niet. Ik kan half blinkd typen maar hoe snel, geen idee.
  Maar dat is bij ons ook helemaal niet zo belangrijk :0 ik red het er prima mee haha

 8. Ik heb vroeger ook les gehad en met tien vingers blind leren tikken en doe dat nog steeds, ben het altijd blijven doen en heb er nog steeds veel plezier van.

 9. Ik ben gewoon stikjaloers, wou dat ik het geleerd had destijds,maar ja, in de jaren 50 had dát natuurlijk nog geen enkele prioriteit. Ik kan me redden maar snelheid zit er niet echt in en ik moet wel zien wat ik doe.Ik ga ff die testjes bekijken.

 10. In de zesde klas van de lagere school heb ik m’n typediploma gehaald bij Scheidegger. Op één punt na had ik geen gouden diploma: 224 aanslagen p/m. Ik heb er alleen maar baat van gehad. Als ik op de zaak een regel getypt had en mijn handen van het toetsenbord haalde, typte de machine nog even door.
  Het is een investering voor de rest van je leven! Veel succes Kleine Zus.

 11. ik heb ook leren blind typen toen ik nog op school zat erg handig voor
  je verdere leven.

 12. Ik heb nooit blind leren typen maar kan het wel snel en goed.. al zitten er dagen bij dat het ronduit slecht gaat. Het aantal vingers wat ik gebruik varieert van twee tot tien.

 13. Uhm. Nou. Dus. Ik ben niet zo handig met typen. Ik typ met een vinger of zes en heb geen diploma. Blind typen kan ik ook niet. Ik red me wel hoor. Ik stelde hier voor om oudste (bijna 10, groep 7) opeen typecursus te doen, maar man vindt het eigenlijk te duur. Ik vind het juist zo handig.

  • Is ook superhandig. Als ik zie hoe mijn oudste en ik typen in vergelijking met bijv. manlief en de jongste. Het is ook niet alleen snelheid maar door het blind typen ook een betere houding.

 14. Indy kwam deze week ook thuis met de mededeling dat ze graag blind zou willen leren typen. Met dat bericht was ik heel blij. Misschien iets voor het nieuwe jaar. Nu maar eens even wennen aan deze drukke weken. Mag ik vragen waar zij haar typles doet?
  Ik typ redelijk blind, niet 10 vingers. Ik kan er mee uit de voeten 🙂

  • Via typetuin.nl. Stuk of acht lessen ‘klassikaal’, rest via computer. Eind januari examen.

 15. Ik heb typeles gehad in de tweede klas van de middelbare school, daarna nog eens tijdens mijn opleiding tot secretaresse. Ja, ook ik kan blind met tien vingers typen. Alhoewel ik op de I-pad gewoon tik met één vinger, en dat gaat ook best rap. Scheelt natuurlijk dat ik weet waar de letters zitten.

 16. Ik heb op de middelbare school ook typelessen gevolgd. De oefeningen deed ik dan bij mijn tante, want ik had thuis geen computer. Maar echt typen heb ik geleerd toen de msn-chat werd geïntroduceerd. Want ja, je moet wel zo snel kunnen typen en foutloos om vanalles te kunnen vertellen. Dat moet snel gaan 🙂 Zeker in groepsgesprekken waar je anders geen woord ergens tussen kan proppen!

 17. Leuk dat je je kinderen typeles laat doen! Zelf heb ik als tiener een keer een online cursus gedaan en daar heb ik nog steeds dagelijks profijt van.

 18. Altijd handig zo’n typediploma. Leuk hoor dat je ze die laat doen! enne… met mijn snelheid zit het geloof ik nog wel goed haha; leuk testje. Wens je een gezellige vrijdag toe.

Reacties zijn gesloten.