Fotocamera

In 2008 kocht ik een digitale spiegelreflex goh, dat daar zelfs een wikipediapagina aan besteed is. Ik ging op cursus (klik en klik) en vond dat erg leuk om te doen. Al moet ik wel bekennen dat ik in de praktijk vaak toch op de automatische stand fotografeer. Gewoon omdat het dan niet mis kán gaan.

De camera ging overal mee naar toe. Een boswandeling? Camera om de nek en gaan, stedentrips, uitstapjes, maar ook gewoon thuis? De camera werd veelvuldig gebruikt. Heel erg veelvuldig. Ik wed dat ik er duizenden en duizenden foto’s mee gemaakt heb. Zoveel foto’s dat het me af en toe duizelde en ik bij mezelf dacht ‘waarom maak je in hemelsnaam zoveel foto’s? Je moet dit ook weer allemaal uitzoeken en sorteren et cetera et cetera’.

Echt  helemaal tevreden was ik over mijn camera en daarom baal ik er ook zo verschrikkelijk van dat hij het niet meer (goed) doet. Het beestje heeft al gedurende een maand of vier kuren. Kuren als in: geen foto meer kunnen maken omdat het doordrukknopje het niet doet. En dat is natuurlijk niet handig als je een foto wilt maken. Sterker: dat is verschrikkelijk!

Tijdens onze vakantie heb ik zelfs een noodoproep op facebook geplaats omdat hij het niet deed terwijl we in een prachtig dorpje waren dat erom vroeg door mij vereeuwigd te worden. Helaas. Maar met wat tips maar ook de nodige frustraties deed hij het vaak toch wel weer even.

Maar nu is het over. Hij is ermee gestopt. En dat vind ik helegaar niet leuk! Repareren is te doen, maar kost een boel knaken, dus dat is ook geen optie. Dus wat dan weer wel leuk is, is het feit dat er een nieuwe moet komen.

Ik ben dus op zoek naar een nieuwe camera. Het grote voordeel van een spiegelreflex is natuurlijk dat hij meteen foto’s maakt. Geen suf gedoe wat mijn digitale camera daarvoor wel had, namelijk dat het ‘eeuwen’ duurde voordat je een foto kon maken. Maar het zou natuurlijk zomaar kunnen dat de huidige compacte camera’s inmiddels ook meteen foto’s kunnen nemen?

Met mijn mobieltje kan ik wel foto’s maken, maar dat is geen geweldige kwaliteit en de batterij van dat ding is ook niet meer helemaal geweldig. Maar for the time being red ik me daar wel mee.

Met wat voor camera maak jij je foto’s? Heb je er verstand van? Wat voor camera zou je me dan aanraden?

20 gedachten over “Fotocamera

 1. ik heb de d40 ook, gelukkig doet ie ‘t nog, want och, wat een fijn ding.
  maak wel heel veel foto’s ook met iphone, maar echt fotograferen doe je toch met ‘n heuse camera.
  ik zou als ik jou was eens kijken naar de nikon d5100. of, als je wat meer uit wilt geven, de 7000 <3

 2. Ik heb genoeg aan de camera van mijn iPhone 6. Met een beetje goede belichting maakt deze echt hele mooie foto’s. En nog een voordeel, lekker makkelijk mee te nemen…

 3. Ik had net een sony Nex gekccht een paar jaar geleden toen ik na het overlijden van mijn broer een Canon camera erfde. Net nieuw gekocht, ik ben er heel blij en tevreden mee, heb er inmiddels wel een paar lenzen bijgekocht. Ik vind het een prima camera.
  De Sony Nex heb ik aan mijn zoon gegeven, ook met wisselbare lenzen, hij was er mee op Curacao geweest en prachtige foto’s gemaakt. Is ook een mooie en compact toestel met veel mogelijkheden. Het is ook wat je er voor over hebt en wat je er mee wilt doen.
  Als ik nu mijn cameratas meeneem is het echt wel sjouwen.

 4. Wij hebben allebei een Canon. Ik een 40D en Gijs een 70D. We zijn er erg blij en tevreden mee. Een groot deel van onze vriendengroep heeft ook een Canon. We hebben niet altijd (allebei) onze grote camera mee, ik gebruik ook vaak de camera van mijn IPhone.
  We zijn beiden lid van een fotoclub (www.fotolifeview.nl) en leren daar veel over onze camera’s en de foto’s die we maken.

 5. Wow, je blogt nog steeds! Wat goed zeg! Snap nu je opmerking over de Grote en Kleine Broer. En nee, niet gejat. Gevalletje goed bedacht

  • Hmm, waar is de rest van mijn reactie nou?

   Ik heb een Canon EOS 350D, ook een oudje ondertussen. Daarnaast een IXUS 85, waar Kleine Broer zo nu en dan een foto maakt, en een iPhone. Grote Broer heeft z’n eigen IXUS.

   Succes met kiezen!

 6. Ik heb een canon ixus 220hs. Je kan er van alles op instellen, maar doet het gelukkig voor mij ook erg goed op de automatische stand. Manlief heeft een Canon digitale spiegelreflex camera (ik weet niet welk model). Naar mijn idee kan ik met mijn camera net zo snel een foto maken als met die van Manlief. Dus dat verschil dat jij hierboven beschrijft ken ik niet. Volgens mij heb je tegenwoordig ook behoorlijk compacte camera’s waar dan wel een lens voorop kan. Want ik vind die van Man vaak wel lastig qua volume. Gelijk een tas erbij nodig, hij heeft ook nog eens 2 lensen, dus ook geen klein tasje. Die van mij kan als het moet met hoesje erom nog in mijn broekzak. Vind ik persoonlijk toch echt wel een groot voordeel.

 7. Ik doe maar wat met fotograferen, ook met verschillende camera’s. Geen tips dus van mij. Maar ik ken wel het vervelende gevoel wanneer je even geen goede foto’s kunt maken omdat de camera stuk is. Hoop dat je zoektocht wat oplevert!

 8. Ik heb zowel een spiegelreflex als een compact toestel maar heb eigenlijk altijd mijn compacte mee omdat die gewoon veel handiger is om mee te nemen, Canon Powershot, en ja, maakt gewoon goede foto’s, zowel op de automatische stand als zelf in te stellen…

 9. Wij hebben een Nikon D5100, een spiegelreflexcamera dus, gekocht op advies van de (creatieve) school waarop dochter zit. Er zit een automatische instelling op maar verder kan je zelf alles instellen.

 10. Ik heb een Canon Eos en een SonyNex5 systeemcamera, ook verwisselbare objectieven en net zo te bedienen als een spiegelreflex maar veel minder zwaar 🙂
  Succes met zoeken 🙂

 11. Zelf heb ik een Sony Nex-3N met verwisselbare lenzen. Een fijne camera waar je ook alles kunt instellen maar ook op de auto-stand en lang zo zwaar niet als een spiegelreflex. Verder maak ik ook veel foto’s met m’n mobiel (iPhone5S). Mijn moeder heeft een compactcamera: Canon PowerShot. Hier kun je ook dingen zelf instellen, maakt mooie foto’s en reageert snel.

 12. Helaas, verstand heb ik er niet van. Mijn Nikon coolpix S6300 kán (voor zover ik weet) alleen maar op de automaat werken en voor mij is dat meer dan genoeg!
  Wel jammer als de camera waar je aan gewend bent ineens niet meer wil.

 13. Ik heb zowel een grote als kleine. Een EOS 60D met losse lenzen en een Canon Powershot, beide voldoen erg goed, voor andere doelen

 14. Succes met de zoektocht naar een nieuwe camera. Misschien zou ik ook eens zo’n ding moeten kopen ipv die eeuwige smartphone te gebruiken…

 15. Ik heb geen camera, maar zou er wel graag eentje willen. Sinds kort heb ik een galaxy 5 die maakt ook prachtige foto”s maar vind het zo onhandig fotograferen. Succes met je speurtocht!

 16. Mijn foto’s maak ik met een Canon D3100. Heb er twee lenzen voor. Ik bewerk de foto’s niet, het enige wat ik doe is croppen. Ben erg blij met deze camera.

Reacties zijn gesloten.