Stoner & Huis van Herinneringen

Een bijzonder boek, dat is ‘Stoner’ van John Williams. Een beauty, dat is ‘ Huis van Herinneringen ‘ van Nicci Gerrard.

Waar gaat ‘Stoner‘ over?

William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde – en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld.

Stoner is een onwaarschijnlijk mooi geschreven roman over het weinig opzienbarende leven van een weinig opzienbarende man.

Bijzonder zou ik dit boek willen noemen. Om dit boek nu ‘het beste boek van 2012’ te noemen zoals NRC Handelsblad doet, dat vind ik veel te ver gaan. Maar goed, het zal hier dan wel weer gaan over literaire toestanden die ik niet begrijp/zie.

Wat ik bijzonder aan het boek vindt is dat de schrijver erin geslaagd is om een weinig opzienbarend leven (en laten we wel wezen, 99,9% van alle levens is weinig opzienbarend maar daarom misschien juist weer wel heel bijzonder) op zo’n manier te beschrijven dat je wél wilt weten hoe het met hem af gaat lopen. Ik ontwikkelde een zekere sympathie voor Stoner maar had tegelijkertijd zoiets van ‘kom op zeg, een schop onder je kont, dát heb je nodig’. Al met al een prima boek dat rustig doorkabbelend goed is voor een aantal uurtjes leesplezier.

Nee dan, ‘Huis van Herinneringen‘! Wow, zucht, prachtig. Wat jammer dat ik dat uit had zeg!

Eleanors kinderen vinden het de hoogste tijd dat hun halfblinde, vierennegentig jaar oude moeder naar een verzorgingshuis gaat. Eleanor stemt daarmee in, maar staat erop haar bezittingen zelf uit te zoeken, in plaats van die taak aan de familie over te laten. Ze heeft namelijk het een en ander te verbergen. Nadat haar eerste poging om haar geheimen te vernietigen eindigt in een bijna fatale brand, draagt haar kleinzoon zijn vriend Peter voor om haar te helpen. Samen met Eleanor sorteert Peter geduldig alle oude brieven en foto’s. Wanneer ze stuiten op een stapeltje liefdesbrieven wordt zijn nieuwsgierigheid gewekt. Hij weet de oude dame zo ver te krijgen dat ze het grote geheim van haar leven met hem deelt. Terwijl Eleanor vertelt komt het verleden weer tot leven: de oorlog, waarin een gepassioneerde maar onmogelijke liefde opbloeide die vele levens daarna bepaalde…

Ook in dit boek gebeurd weinig opzienbarends, maar wow, wat een prachtige ode aan de liefde. Geweldig mooie zinnen, een prachtige sfeertekening, gevoelens die zo mooi omschreven worden. Twee zeer sympathieke hoofdrolspelers en de fragiele Eleanor die zo sterk was en ook aan het eind van haar leven nog steeds is. Het laatste hoofdstuk vond ik zeer bijzonder gedaan, echt heel, heel erg mooi. Rake, confronterende stukken, eerlijke gedachten, rauw verdriet. Echt ontroerend mooi. Kortom: zeer de moeite waard.

s hvh

15 gedachten over “Stoner & Huis van Herinneringen

 1. Stoner vond ik niet zo’n geweldig boek… misschien had ik te veel verwachtingen na al die positieve reviews? Geen idee!

 2. Stoner heb ik in het Engels gelezen. Ik houd niet van romans, maar dit boek is daarin een uitzondering.
  Het beste boek van 2014 vind ik: Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. Een waanzinnig boek. Heel intelligent geschreven en het leest als een sneltrein. Echt een aanrader!

  • Ik ben Pelgrim heb ik al een hele tijd geleden gelezen. Inderdaad een geweldig boek.

 3. Mens, wat lees jij toch veel weg!
  Wel fijn je recensies, zo af en toe voeg ik er eentje toe aan mijn b.o.l.wenslijstje voor als ik weer in N´land ben.

 4. Als ik aan Stoner denk, denk ik aan de mooiste stressen ooit beschreven. Ik vond dat echt geweldig! Het andere boek ken ik niet. Al ik opschrijven voor de feestdagen! :-)

 5. Ben nu huis van herinneringen aan het lezen, ik houd van dit soort boeken, heb alle nicci gerrards.

 6. Stoner is het mooiste boek tot nu toe dat ik in 2014 heb gelezen. Ik vind het een prachtig boek. De liefde voor lezen en lesgeven wordt zo mooi beschreven. Die behoefte om hem een schop onder zijn kont te geven, snap ik wel, maar had ik zelf niet. Het zat in de aard van het beestje. Ik heb het toneelstuk ook gezien. Het had een slechte recensie, maar ik vond het prachtig!

 7. Het eerste boek lijkt me toch een beetje “verloren tijd” boek. Nou weet ik dat jij op de hometrainer zit te lezen dus was het dat voor jou natuurlijk niet;-)

 8. Leuk om van deze boeken je mening te lezen! Beiden staan nog op mijn lijst en zal ik vast, ooit, gaan lezen!

 9. helemaal eens me je recensie van Huis van Herinneringen, ik vond het ook jammer dat het uit was.
  weet zeker dat ik het over een tijdje zal herlezen

 10. Stoner kon mij helaas niet echt boeien, het volgende boek van John Williams Butcher’s crossing vond ik veel mooier

Reacties zijn gesloten.