Fröbelen

‘ns even kijken, wat heb ik hier? Goh, geen idee. Of wacht ‘ns even, als ik het nu omdraai dan lijkt het wel op, tja, hoe zal ik het noemen doorzichtige golfjes. Even voelen. Goh, dat voelt best apart eigenlijk. Hoe zal ik dat nou ‘ns noemen? Ah, ik denk dat ‘nat’ de lading wel dekt. Ja, nat is mooi, maar misschien is ‘water’ beter?

En dat daar wat daar hangt, dat met die mooie uitstraling. Het is rustig zou ik willen zeggen. Als er kleuren bestonden, dan zou ik zeggen dat het blauw zou kunnen zijn. Ha, ik ben de baas dus ik beslis nu dat er kleuren zullen bestaan en ik vind dit blauw. Ik denk dat ik dat blauw maar bovenaan stop en dan dat natte onder en misschien is dit groene bobbelige ook wel leuk. Dat doe ik samen met dat natte beneden. Een beetje variëren kan nooit kwaad wel dan?

Die bol daar, die grote gele, die noem ik dan zon en die iets kleinere, wat fletse, noem ik maan. Ik denk dat het best leuk zou zijn als de ene bol bij dat blauwe, lichte hoort en de andere bij, ‘ns even zien … ja bij dat zwarte met die gele puntjes. God, het begint al ergens op te lijken. Best leuk eigenlijk deze puzzel. Goed, dat zwart noem ik nacht en dat blauw noem ik dag.

Even kijken, wat hebben we hier nog meer. Friemeltjes en frutseltjes zie ik. Rondjes en stokjes en veertjes en haartjes. Wat zal ik daar ‘ns van kleien? Pomtidom, pomtidom … Ja, dít is leuk! Dit noem ik een olifant. Ja! En dit een vis en dit een vogel en dit een koe en dit een mens en … Ja het begint nu echt ergens op te lijken!
___________________________________________________________________________

WE-300-liefhebbers kregen van Plato dit keer ieder een persoonlijk WE-woord. Het mijne was ‘organiseren’. Hoe zou hij daar nu bijkomen? Wil je de andere WE-300’s ook lezen? Klikkerdeklik!

25 gedachten over “Fröbelen

 1. Ik zie je ook al hélemaal staan “fröbelen”…. ‘n kloddertje roze hierrrrrrrrr en ‘n kloddertje roze dááááááááárrrrrr… hé, dat ken ik ergens van ;-)

 2. 6 dagen fröbelen, wat zou mij dat opleveren ;-) Dank voor deze WE.
  Ik zat echt even op het verkeerde paard.

 3. Wow, wat een originele invalshoek! Heel leuk geschreven nieuw scheppingsverhaal. Daar kunnen de bedenkers van de bijbel in gewone taal nog een puntje aan zuigen.

 4. Je schetst het zo mooi dat iedereen het meteen gelooft. Prachtig verhaal en wat dat betreft heeft hij het wel goed gedaan toch ;)…..

 5. Ga je heel de bijbel herschrijven? Ik ben erg benieuwd hoe jij tegen al die verhalen aan zou kijken. Mooi idee van fröbelen. Toen ik de titel zag dacht ik dat het over surprises maken zou gaan!

 6. Had ik het maar gewéten dat je zo lekker aan het knutselen was…. dan had ik gevraagd of je dat stuk “water” tussen wat je later Europa en Amerika noemde een beetje er buien om had laten lopen i.p.v. er tussendoor;-)

 7. Pingback: WE-300 special | Platoonline

 8. In gedachten heb ik meegepuzzeld en het resultaat ? Het zou een pracht illustratie zijn voor het wereldnatuurfonds . Geweldige WE

  Groetjes, Ria

 9. Mrs. T van mij krijgt u voor deze WE de Platonische ridderorde 1e klas vanwege dit leuke, originele verhaal. En als u zich afvraagt: waarom deze afspraak: wel u hoeft alleen maar uw stukjes te lezen over uw gestructureerde (en liefdevolle) opvoedingsmethoden, uw organisatietalent als het gaat om familie-uitjes en uw werk. Tel daarbij de talloze enquetes onder uw talrijke bezoekers en de oplossing ligt klaar op triltaal.
  Ik heb hier weer met plezier gelezen en zal dit, met uw welnemen, blijven doen.

Reacties zijn gesloten.