Ik sta erbij en kijk ernaar

Boko Haram, ebola, Charlie Hebdo, Syrië en zoveel, zoveel andere brandhaarden. Ik sta er bij en ik kijk ernaar: verdrietig.

De klagende Nederlandse massa die zich niet realiseert hoe goed we het hier hebben irriteert me. En ja, ik wéét dat er ook in dit land dingen anders en beter moeten. Ik sta erbij en ik kijk ernaar: gefrustreerd.

Ik kijk bewust weinig journaals, het nieuws weet me toch wel te vinden. Het is onontkoombaar. Ik sta erbij en ik kijk ernaar: angstig.

De macht van de media is immens. De macht van de massa ook. Maar denkt men zelf na? Volgt men niet gemakzuchtig wat er geschreven en getoond wordt? Volgt men niet te gemakkelijk die ‘waarheden’? Volgt men niet te gemakkelijk de man of vrouw die zegt dat hij/zij ervoor zal zorgen dat alles beter wordt? Denk! Ik sta erbij en ik kijk ernaar: verwonderd.

Ik ben niet Charlie, zal ik ook nooit zijn. Ja, vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Een van de grootste goederen van de westerse wereld. Maar is een van de gevolgen van die vrijheid dat we alles maar mogen zeggen, hoe hard, gruwelijk of misselijk ook? Ik vind van niet. Ik sta erbij en ik kijk ernaar: boos.

Veroordeel ik het geweld bij Charlie Hebdo? Natuurlijk, vanuit het diepst van mijn hart. Er is geen enkel excuus voor dit excessieve geweld, voor geweld in welke vorm dan ook. Ga de dialoog aan, heb respect voor elkaar, sta open voor elkaar. Anders is niet per definitie verkeerd! Ik sta erbij en kijk ernaar: sprakeloos.

Komt het ooit nog goed met onze wereld? Er is zoveel mis: armoede, ongelijkheid, religieuze haat, milieuvervuiling en zoveel meer. Ik vrees met grote vreze. Ik sta erbij en ik kijk ernaar: machteloos.
___________________________________________________________________________

De WE-300 was dit keer ‘waarnemen’. Wil je de andere WE-300’s ook lezen? Klikkerdeklik!

32 gedachten over “Ik sta erbij en kijk ernaar

 1. Ik voel helemaal met je mee! Toch denk ik dat er dit soort ellende zal zijn zolang er mensen zijn, en dus conflicten. Zelf denken kan ook tot absurde tegenstellingen leiden.
  Het is voor geen mens mogelijk om alle belangrijke informatie zelf te vergaren, en je blijft dus afhankelijk van nieuwsdiensten, die verschillende invalshoeken hebben.
  Zo worden we voortdurend geïnformeerd over moslimextremisten, Boko Haram, ISIS, Al Qaida en weet ik veel, en elke anti-Islam scheet van GW wordt groot uitgemeten.
  Maar over de christelijke terreurgroep “Het verzetsleger van De Heer”, die tienduizenden mensen bruut heeft vermoord, zie je alleen een berichtje op pagina 3, dat een van de leiders is opgepakt en in de cel wordt gestopt in Scheveningen om voor het Internationaal Strafhof te verschijnen.
  Een rechtbank waar de USA en Israel zich van distantiëren omdat ze hun oorlogsmisdadigers daar niet willen laten berechten…
  Het blijft een vrijwel onbegonnen opgave om feiten van meningen te scheiden.
  En zo moeten we de wereld maar nemen zoals hij zich aan ons voordoet, alle goede wil ten spijt…

 2. Erg goed geschreven, vooral die herhaling telkens van ‘ik sta erbij en ik kijk erna’ maakt het een krachtig geheel.

 3. Heel goed verwoord! Vrijheid van meningsuiting blijft een lastig begrip.
  Ik kijk om dezelfde redenen zo min mogelijk naar het nieuws tegenwoordig. Het is allemaal zo negatief en zwaar. Zonder journaals lijkt het leven op de een of andere manier toch iets luchtiger.

 4. Hele krachtige WE !

  Ik vanuit Respect #JeSuiSCharlie
  voor de mensen die er niks mee te doen hadden zoals Ahmed de Agent , andere burgers…

  Wij zijn alle 1, maar 1 is niet Alle !

 5. Ik herken die machteloosheid. Maar ook het gevoel van de media, op een gegeven moment wilde ik gewoon geen actualiteiten programma’s meer zien waar ze met zijn allen opdoken. Goeie invulling

 6. Doet me ook denken aan een poster van Loesje, iets met ‘;ees marx, mein kampf, de bijbel, de koran, de krant… maar denk zelf!’ het blijft bizar allemaal…

 7. Pingback: WE-300 voor januari 2015 | Platoonline

 8. We hebben het goed hier, beter dan menigeen zich realiseert (denk ik wel eens).
  Wat betreft vrijheid van meningsuiting: De grens tussen satire, eye-opener en keihard kwetsen is flinterdun.

 9. Ik ben ook Charlie niet en ook ik word er angstig van. Al die haat tegenover elkaars godsdiensten, ongelofelijk!

  En dan doorgaan .. mensen tergen, tot t helemaal mis gaat

 10. Goed beschreven hoe heel veel mensen zich voelen op dit moment. Ook ik denk dat vrijheid van meningsuiting niet moet ontaarden in elkaar beledigen en belachelijk maken wat andere mensen dierbaar is. Ik maak me bezorgd om de toekomst van kinderen en kleinkinderen en hoop zo dat ze toch kunnen leven in een positieve wereld.

 11. Mooi geschreven observatie, hoewel er wel iets op dat ‘men en ‘massa’ af te dingen is. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die ook nadenken en niet expres de grenzen van de vrijheids van meningsuiting opzoeken.
  Wat ik heel erg herken is dat gevoel van onmacht. We kunnen het nog zo goed met de wereld voor hebben, we zijn niet in staat op grote schaal veranderingen te bewerkstelligen. We kunnen alleen onszelf veranderen.
  Toch is dit een prima stuk en… met het hart geschreven. Als iedereen die dit leest het zich aantrekt, dan heeft het beslist iets goed bereikt.

 12. Respect kun je niet eisen en mag je niet proberen af te dwingen, respect kun je alleen verdienen door je handelswijze…. helaas zijn er nog teveel mensen die het anders zien waaronder dus deze Godsdienstwaanzinnige.
  Het woord respect heeft daardoor grotendeels z’n betekenis verloren en staat vaker voor “je zin doordrijven” en “eenrichtingverkeer” dan iets anders.
  Je hebt “scherp waargenomen” en prachtig verwoord.

 13. Je beschrijft mijn gevoelens. Respect is zo ver te zoeken. Als iedereen elkaar nou in waarde laat en… ach, je weet wat ik bedoel ;)

 14. Mooi geschreven, ik herken wat je schrijft over soms dingen buiten de deur houden. Al hoe wel ik het idee heb dat ik mijn voordeur dicht houd tegen nieuws en het via de achterdeur weer binnen komt.
  We willen allemaal een veilige wereld laten we daar naar streven .

 15. Een mooi van de site voor positiviteit: Wees niet een persoon die behoefte heeft aan een betere wereld. Wees een persoon waar de wereld behoefte aan heeft.

 16. Het kan gewoon niet dat je doodt, omdat iets je niet aanstaat. Voorbij de menselijkheid. Respect is ver te zoeken het gepolariseer moet stoppen. Politici hebben daar een taak in.
  Het blad Charlie zou mij te ver gaan. Ik koop het niet, ook nu niet, maar ik ben wel Charlie ( ik zou het wel kopen als het op de schappen bleef liggen) de voorkant van deze Charlie vind ik mooi

 17. Heb respect voor elkaar, sta open voor elkaar. Daar zou het om moeten draaien.
  Een WE om nog eens flink over na te denken.

 18. Precies zoals mijn voorgangers al zeiden: Je verwoordt onze gedachten en gevoelens, althans die van mij. Mooi.

 19. Je verwoordt de gevoelens van zo goed als iedereen. De een is net een beetje fanatieker dan de ander. Ik heb er bewust niets over geschreven. Dat hebben anderen al voor me gedaan en mijn mening voegt er niets aan toe. Een heel goeie invulling van de WE, echt fantastisch!

 20. Juist !
  Daarom heb je van mij ook niet ‘ik ben charlie’ gezien,,,,,

  En het ‘klagen’… ja, dat was toevallig vanmiddag in het ziekenhuis nog onderwerp van een gesprek.

  Ik sluit me voor de volle 100 (zou 1000 willen zeggen maar dat is rekentechnisch onmogelijk) % bij jouw verhaal aan.

 21. Interessante invulling van de WE-300. En mooi verwoord ook. Je had het al op mijn blog gelezen: ik kijk er ook een beetje met angst na.

Reacties zijn gesloten.