Het jaar dat de wereld op zijn doʞ stond

Ergens las ik een logje over een boek met de bijzondere titel ‘Het jaar dat de wereld op zijn doʞ stond‘ en de omschrijving van het boek sprak me dusdanig aan dat ik dat boek natuurlijk ook moest lezen. Waar gaat dit boek over?

Pearl is 15 als haar moeder overlijdt bij de geboorte van haar halfzusje. Dit is haar hartverscheurende, soms ook grappige verslag van het eerste jaar na haar moeders dood een jaar waarin ze rouwt, woedend is op het lot en de wereld, haar babyzusje moet leren accepteren, voor het eerst verliefd wordt, en langzaam maar zeker zichzelf terugvindt met vallen en opstaan.

Ik heb genoten van dit boek al is het natuurlijk raar om dat te schrijven in verband met zo’n triest onderwerp. Pearl is echt volledig de weg kwijt en niet in staat nog contact te krijgen met de mensen die van haar houden. Ze spreekt haar gevoelens niet uit, denkt voor anderen en isoleert zichzelf daardoor steeds meer. Haar gevoelens richting haar nieuwe zusje, door haar ‘de Rat’ genoemd variëren van pure onverschilligheid tot bijna haat aan toe.

Het boek is volgens mij eigenlijk een jeugdboek, maar ook voor volwassenen naar mijn idee erg de moeite waard. Het laat je kijken naar de gedachtewereld van pubers en ook al ben je er zelf een geweest en kan je je daardoor wellicht herinneren hoe jezelf destijds was, het is interessant en verrijkend om te lezen wat voor ideeën een hedendaagse puber heeft of kan hebben.

Iedere maand van het jaar dat op zijn doʞ stond is een hoofdstuk. Het boek begint als de moeder van Pearl nog leeft en totaal onverwacht overlijdt als Pearl met een vriendin in de bioscoop zit. Het boek eindigt met de verjaardag van ‘de Rat’. Het is een dun boekje (iets meer dan 200 bladzijdes), maar zeer de moeite waard.
hjddwozks

9 gedachten over “Het jaar dat de wereld op zijn doʞ stond

  1. Die ga ik onthouden! Bijzonder thema.
    Nu lees ik Julias reis, ook een jeugdboek, van Finn Zetterholm. Kan ik ook aanraden en helemaal voor jullie oudste dochter die zo mooi kan tekenen. Dat kan Julia uit het boek namelijk ook, en daar begint het allemaal mee.

  2. jeugdboeken zijn vaak best leuk om te lezen hoor, gelukkig maar anders zou de jeugd nooit zin hebben om een boek te lezen :-)
    Ik ga m noteren!

  3. Soms is het lezen van een jeugdboek juist heel leuk, en vaak niet eens echt jeugd meer, denk aan Harry Potter, vooral de latere boeken

Reacties zijn gesloten.