Bestek

Het moest er toch maar ‘ns van komen vond ik begin december, het werd eindelijk tijd om de zaken een keer goed te regelen. Wat wilde het geval?

Al jaren deden wij als gezin het met 10 messen, 10 vorken, 10 lepels en 10 theelepeltjes in de keukenla. En dat ging net, al was het zo dat vooral de messen vaak vies stonden te wezen in de vaatwasser terwijl je eigenlijk je ontbijtje wilde smeren. Niet handig dus. Wat ik ook niet handig vond was dat er bijna altijd een mes zo half ‘op het aanrecht/boven de wasbak’ lag. Maar ja, dat was dan in ieder geval een mes dat alleen voor boterhammen gebruikt was (en niet voor het blikvoer van de katten want die messen stonden ook regelmatig in de vaatwasser te wachten op een wasbeurt).

Wat ik trouwens nog altijd een erg leuke anekdote vindt is het feit dat Mr. T. en ik allebei hetzelfde bestek bleken te hebben. Het mijne was gehalveerd na de scheiding en hij had het zijne nieuw gekocht na zijn scheiding. Echt Hema dat bestek trouwens, los te koop destijds maar inmiddels al lang niet meer in de handel. Maar dit geheel terzijde.

Eigenlijk was het gewoon lastig, zo weinig bestek hebben. Maar goed, we hebben het toch 18 jaar volgehouden. Toen we nog geen kinderen en een vaatwasser hadden was het probleem trouwens minder groot. Want dan was je elke dag minstens één keer af dus is de voorraad altijd op peil.

Op kerstavond 2014 ontvingen wij echter weer ‘ns gasten. Met ons viertjes erbij waren we met 15 personen. We hadden dus niet voldoende bestek. Eigenlijk leende ik dat dan altijd van mijn moeder, maar ik vond dat ik maar ‘ns een serieuze besteklade moest regelen. Dus ik kocht 16 messen, 16 vorken, 16 lepels en 16 theelepels bij en ik heb, wat raar ;-), inmiddels ontdekt dat het echt superhandig is om een flinke voorraad in de keukenla te hebben liggen. Dat ik daar niet eerder toe gekomen ben zeg!

We hebben nu wel twee verschillende soorten bestek in de la liggen, maar ach, dat kan best. En een beetje vasthouden aan oude gewoontes doe ik natuurlijk wel. We beschikken immers nog steeds niet over een boel gebaksvorkjes. Die worden dan dus ook altijd even van mijn moeder geleend als we een feestje hebben.

Hoe zit het met jou? Heb je destijds een grote bestekdoos gekocht en past alles dus bij elkaar of is het een allegaartje. En hoeveel messen, vorken en lepels heb je eigenlijk in huis?

24 gedachten over “Bestek

 1. Wij hadden altijd ‘n allegaartje maar ‘n paar jaar terug heb ik ‘r toch wat bijgekocht. Lang leve de IKEA! Ik moet zeggen, ‘t ziet ‘r bést chique uit. En ‘t blijft r ook goed uitzien. Wat ik wél jammer vond was dat ‘t maar één maat was. Ik kan me namelijk herinneren dat wij thuis vroeger altijd 2 maten hadden. Dat kleinere bestek, waar ik jaren mee gegeten heb, bleek ontbijt bestek te zijn (dat had je toen nog ;-) ) maar ik vond ‘t altijd groot genoeg voor m’n avondeten. Nu had ik ‘t ook wel handig gevonden voor de kinderen. Te groot voor ‘t babybestek maar nét nog ff te klein voor ‘t grote bestek. Dus laatst, wéderom bij de IKEA, maar “kinderbestek” gekocht. Geen dingetje, geen tierelantijntje maar gewoon simpel doch functioneel. ik blij, kinderen blij :-D

 2. Ik ben ook gestart met een klein pakket, zes stuks van elk. Toen ik ging samenwonen, bracht het lief helaas niet veel in :-) en hebben we nog zo’n doos gekocht. We hebben dus 12 van elk, en van messen kregen we er 6 extra van de bomma, vlijmscherp en met een rood plastic handvat, dus tussen de andere vallen ze extra hard op but I like :-)

 3. messen genoeg altijd, daarna lepels, gaat ook nog wel, maar altijd verdwijnen er hier vorken. volgens vriendje gooit hij ze heus niet (per ongeluk) in de prullenbak, met etensresten, maar euh.. wat moeten kabouters met zoveel vorken? ;-)

  je nieuwe kopfoto is prachtig, maar voorheen kon je door op je kopfoto te klikken terug naar de blogpagina, nu niet meer? mss kun je een link naast mrs. t/ disclaimer zetten anders?

 4. Ik heb ontzettend veel bestek. We hebben vaak (veel) bezoek en de kinderen komen ook vaak met vrienden thuis. Ik heb trouwens ook veel borden, kopjes, etc. superhandig!

 5. Mijn ex en ik hadden HEMA bestek (van die zwarte met aluminium rondjes in het heft.
  Na de scheiding kocht ik roma bestek bij Blokker (gewoon los). Later was dat het enige bestek + apart groot bestek want dat heeft roma niet. Daarna kocht ik op de rommelmarkt gloednieuwe (hand)vleesmessen. De rest is nu weg dus ik heb van alles 6 stuks. Meer dan genoeg. Ergens in een doos ligt dat oude bestek nog voor als ik eens een groot feest houdt. Maar ja….

 6. Toen wij gingen samen wonen kochten we van alles 12 volgens mij. Gebaksvorkjes had ik al eens gekregen (schoonvader werkt in de groothandel horeca, dus dan kreeg je nog wel eens wat zo her en der). Maar messen vonden wij toch wat te weinig, dus daar kochten we ooit een doos van mij. Dus volgens mij hebben wij van alles 12, maar 24 messen. Daarnaast nog wat opschepspul, 3 kindersetjes, en wat goedkoopspul van Ikea dat meegaat op kampeervakanties, minder erg als dan wat verloren gaat. Wij zijn met 3 en de vaatwasser gaat vrijwel dagelijks aan. Dus meestal is dat voldoende. Alleen lepels wil wel eens krap zijn. Wij eten beiden iets met een lepel bij het ontbijt. Man is een bakkerd en kokerd, dus wil daar ook nog wel eens de nodige lepels voor nodig hebben. Dus soms komen we bij het dessert tot de conclusie dat er nog precies 2 of net niet 2 lepels zijn.

 7. Ik heb destijds idd een bestek set gekregen, 12 persoons, dat dan weer wel. Heb ik achter gelaten met de scheiding, Was een cadeau van zijn ouders haha
  Zelf hebben we een jaar of 5 terug van alles 18 stuks gekocht bij de Makro, voorlopig genoeg weer dus

 8. Hier in DK krijg je vaak eters en op feestdagen ekstra veel eters. Ik heb daarom ook 2 bestekken voor 12 personen plus het “losse”. Ik kan met gemak voor 25 man dekken.

 9. Mijn eerste bestek heb ik van mijn ouders gekregen toen ik ging samenwonen. Toen ik de relatie verbrak, heb ik mijn bestek meegenomen. Om dezelfde reden als jij, hebben we bij Ikea extra eetgereedschap gekocht. Het meeste ligt in een theedoek opgerold in de kast. Voor als we visite krijgen ;-) Geen flauw idee, nooit geteld.

 10. Hier ligt zoveel in de la, dat het er bijna niet meer in past. Handig als er gasten komen, handig als de vaatwasser volstaat, allemaal handig! En het meeste is al ruim 20 jaar oud…..

 11. We hebben het héél lang met “een allegaartje” gedaan , beetje van de HEMA, beetje van de schoonouders enz…. in de tijd van “de zoete inval”.
  Pas een jaar of 20 geleden hebben we van dochterlief een 9 persoons set gekregen.
  Niet genoeg als ‘iedereen compleet ” wil mee eten maar daarvoor zijn de beste stukken van “de allegaartjes” bewaard gebleven.
  Een afwasmachine heb ik niet dus ik heb nu ruim genoeg.

 12. Toen ik weer op mezelf ging wonen, heb ik van mijn ouders een bestekdoos gekregen voor 6 personen. Met zijn tweetjes prima te doen!

 13. Ik kocht 46 jaar geleden een 9-persoons cassette van Gero, type Zilduro, voor de speciale dagen. En voor doordeweeks iets simpels en voor ons zelf een besteksetje van Gero Zilmeta, de goedkopere variant. Inmiddels heb ik al meer bestek gekocht (o.a. bij de H.ema) en de mooie cassette ligt nog steeds in een la. Komt bij dat de messen zo bot waren als wat, prettig gebruik was er eigenlijk niet bij, dus die zouden geslepen moeten worden… Dat ga ik binnenkort eens doen, heb een mooi apparaatje daarvoor, en dan ga ik het maar gewoon gebruiken! Net als ik sinds een jaar of 9 mijn ‘mooie’ servies gewoon gebruik. Wat een flauwekul toch hè, alles dubbelop… Maar ja, dat was zo in die tijd ;-)

 14. Wij hebben een bestekdoos gekregen van mijn schoonouders toen we gingen samen wonen. Dus ‘schoon bestek’ hebben we voor als er mensen komen. De rest van ons bestek komt van de blokker vandaan o.a. en is een allegaartje. Weet je, ik kan er mijn eten mee eten, wat wil ik meer? ;)

 15. We hebben een Hema bestek, 6 persoons, dus best weinig. Daar aparte lepeltjes en gebakjesvorkjes bij (altijd te weinig bij een feestje). Man wil graag een duur (Heel Duur Design!) bestek maar ik geef m’n geld dan liever aan iets anders uit.

 16. Ik ben aan mijn tweede cassette bezig. Lief en ik besloten zo’n jaar of acht geleden dat we ook hierin opnieuw wilden beginnen. Mijn meegenomen bestek verdween in een schoenendoos in de kelderkast (erg handig met bezoekers, want dan wordt de huidige cassette uitgebreid met maar liefst 10 messen, vorken en lepels!). We kochten de nieuwe cassette in Breda, niet wetend dat we heel wat jaren daarna daar ook zouden neerstrijken als nieuwe woonplaats! (grappig detail bij ons)
  Als we alles bij elkaar optellen hebben we 20 messen, vorken en lepels. Nu we met z’n zevenen zijn is dat prima op orde, maar als de jongens van mijn lief straks ook aanschuiven met hún liefdes en oudste zich ook een vriendin (of vriend) neemt, dan zitten we al snel op 12… Dan is het wachten op de kleinkinderen om het bestek volledig gebruikt te krijgen! :-D

 17. Ik heb heel dapper, ver voor ik op mijzelf ging wonen, een bestekcassette aangeschaft. 12 van elk. Groot bestek, klein bestek, gebaksvorkjes en mesjes, koffielepels en theelepels. Jaja… En nog wat opschepgerei.
  Bij de scheiding heb ik het allemaal meegenomen. In de loop der jaren ben ik wel wat spullen kwijtgeraakt. Waar? Dat weet ik niet.. Maar dat het wat minder is geworden weet ik wel.

 18. Ik had toen ik uit huis ging, iets bij de Blokker gekocht. Iets met geeltransparante handvatten. Die hebben het best lang vol gehouden. Wel een jaar of vijf. In ons eerste stulpje samen gebruikten we bestek dat we hadden meegekregen uit het restaurant van de ouders van man. Oud, maar nog niet versleten. En nog weer later kochten we een 10 persoon bestekcassette en die gebruiken we dagelijks. Het ligt gewoon in de la. Het oude restaurantbestek hebben we bewaard, voor barbecues en dergelijke.

 19. Hier 2×6 persoons ikea bestek toen we in Zweden gingen wonen en ons huis in NL compleet moest blijven. Dat NLse bestek (na trouwen gelocht) kwam echter ook hier,12 stuks van alles plus allerlei opscheplepels. Erfenis bestek van schoonmoeder erbij, bistrobestek tweedehands (8 pers), wat beter snijdende messen….genoeg om een feestje te geven! Wel dus verschillende soorten. Maar genoeg…

 20. Wij kochten in 1975 een 12-delige bestekcassette. Er gingen in de loop van de tijd wel een paar onderdelen verloren en hetzelfde bestek was niet los te koop. Hier ligt dus ook een allegaartje.

 21. Euh… ik geloof hier toch wel een allergaartje haha , ook iets met #scheiding, #twee huishoudens, #verhuizingen, maar kom aardig in de buurt van 16 van alles en idd erg handig!

Reacties zijn gesloten.