Inshallah

De wind raast om, maar ook dwars door, het kapotgeschoten gebouwtje heen. De winter is extreem koud dit jaar. Alhambri Af Dinguh trekt de dekens wat strakker om zijn lijf. Uit de gebutste tinnen beker voor hem kringelt wat damp, de thee is heet en zoet. Dat is nodig.

Tegenover hem zit zijn grootste nachtmerrie, het vleesgeworden kwaad. Hij zou zo graag deze man doden, langzaam, pijnlijk. Hij schrikt van zijn gedachten maar realiseert zich dat oorlog mensen verandert, dat hij veranderd is. Maar hij is machteloos, uitgeleverd aan de nukken van zijn opponent. Er is maar één ding belangrijk en dat is de vrouwen en kinderen terugkrijgen.

Hij voelt zich ziek, te moeten onderhandelen over mensenlevens is onmenselijk. Hij ziet dat de andere man daar anders over denkt. Alles wat hij ooit wilde was eenvoudigweg gelukkig zijn met vrouw, kinderen en het stukje land dat hij bewerkte. Zijn leven was lange tijd zo: rustig, mooi, tevreden.

Toen brak de burgeroorlog uit en verdwenen zijn dromen: werd leven louter overleven. De opkomst van IS maakte aan alle hoop dat het ooit goed zou komen een einde. Godsdienstfanatici, waanzinnigen: de aanhangers van IS zijn de meest verschrikkelijke mensen die hij ooit mee heeft gemaakt. Hoe kan men, uit naam van de profeet, tot zulke misdrijven komen?

Zijn dorp is vorige week overvallen, alle mannen gedood. IS ontvoerde 32 vrouwen en kinderen. Hij heeft één troef in handen, een grote troef. Toen hij terugsnelde naar het dorp kwam hij een gewonde IS-commandant tegen, een grote vis bleek al snel. Hij heeft hem gevangen genomen en verstopt in een van de talloze grotten in de buurt. IS wil hem terug. Hoeveel mensenlevens is hij waard? En hoe gaat hij in hemelsnaam regelen dat ze hier allemaal levend vandaan komen na de ruil? Inshallah.
___________________________________________________________________________

De WE-300 had dit keer als onderwerp ‘afdingen’. Wil je de andere WE-300’s ook lezen? Klikkerdeklik!

19 gedachten over “Inshallah

 1. Jeetje, wat een goed geschreven en actuele WE over afdingen; onderhandelen over mensenlevens is verschrikkelijk. Petje af!

 2. Dit is een heel bijzondere WE Mrs. T. Chapeau. Leest als een trein en je beseft maar weer eens hoe ontstellend gruwelijk het allemaal is op dit moment.

 3. Indringend hoor. Ja denk dat er heel veel gewone mensen die dagelijks hun kostje verdienen het ook vreselijk vinden die oorlog en het fanatisme. Goeie WE

 4. Tegelijk prachtig én afschuwelijk verhaal. Wat een ellende dat mensen elkaar zulke dingen aandoen. Hoe zal de wereld er over 25 jaar uitzien?

 5. Van mij mogen ze alle IS-leden in een grot, ergens ver weg stoppen en daar laten.
  Actueel stukje en mooi geschreven!

 6. Wat een originele invulling Mrs T. Ik heb kippenvel, maar heb ook zitten genieten van je verhaal, hoe schrijnend het ook is. Mijn oprechte complimenten! Waanzinnig (met de klemtoon op waanzin) geschreven!

 7. Nou dat is nog wel andere koek dan het afdingen om een vaas of een antieke klok of een bloemkool aan het einde van de marktdag.
  Lugubere mensonterende mensenruil op een knappe manier onder woorden gebracht.

 8. Tjonge, dit is echt actueel. Zal ook zeker wel eens voorkomen.
  Vreselijk wat er allemaal gebeurt. Je hebt er een pracht WE van gemaakt!

 9. Actuele WE. Nooit eerder van een groepering gehoord die niet alleen de vijand maar ook de eigen soort genadeloos ombrengt. Niet alleen vleesgeworden kwaad maar ook vleesgeworden gekte. Wij hebben daar psychiatrische instellingen voor, zij een slagersmes.
  Prima WE. Afdingen hier niet als het bedrag naar beneden proberen te krijgen maar als achternaam en uitruilmiddel.

 10. Afdingen op mensenlevens is het laagste wat er is. Toch zal deze persoon er alles aan doen zoveel mogelijk vrouwen en kinderen om te ruilen.
  Heel aparte invalshoek heb je gekozen. Mijn complimenten! Een goeie WE!

Reacties zijn gesloten.