Hertmans & Link

Ik las voor het eerst twee boeken van Charlotte Link en voor die boeken las ik ‘Oorlog en terpentijn‘ van Stefan Hermans. Waar gaat dit boek over?

Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Door de verhalen uit zijn jeugd vermoedde Hertmans dat de inhoud wel eens onthutsend kon zijn. Jarenlang durfde hij de schriften niet te openen. Tot hij het wél deed, en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. Hij sublimeerde zijn verdriet in de stilte van de schilderkunst. In een poging dat leven te doorgronden schreef Hertmans zijn herinneringen aan zijn grootvader op. Hij citeert uit diens dagboeken en kijkt naar diens schilderijen,om uiteindelijk de ware toedracht te ontsluieren. Hertmans vertelt dit verhaal met een verbeeldingskracht waarover alleen grote schrijvers beschikken, en in een vorm die een onuitwisbare indruk op de lezer achterlaat.

Ik kan niet zeggen dat dit boek een onuitwisbare indruk op me gemaakt heeft zoals hierboven gesuggereerd wordt. Het boek bestaat uit drie delen en van deel 1 en deel 3 heb ik, ik zal het maar toegeven, grote delen ‘doorgebladerd’. De (hedendaagse) beschouwingen van de auteur vond ik echt niet boeiend. De stukken die over het leven van opa Urbain gingen vond ik daarentegen zeer de moeite waard en deel 2, dat geheel over Wereldoorlog 1 gaat, heb ik met veel interesse gelezen. Wat een verschrikkelijke tijd is dat geweest.

Dan Charlotte Link. Ik had nog nooit iets van haar gelezen en las vervolgens twee van haar boeken na elkaar. Allereerste was dat ‘De echo van de schuld‘ en ten tweede ‘Het huis van de zusters‘. ‘De echo van de schuld’ vond ik niet heel bijzonder, maar het las lekker weg en daar had ik wel zin in. Maar het tweede boek ‘Het huis van de zusters’ vond ik zeer de moeite waard. Waar gaat dit boek over?

Barbara en Ralph Amberg gaan voor de kerstdagen naar het Noord-Engelse Westhill House om nog een poging te doen hun huwelijk te redden. Maar vanaf de dag van aankomst verloopt alles rampzalig. De eerste nacht worden ze door een sneeuwstorm afgesloten van de buitenwereld. Wanneer Barbara de kamers doorzoekt vindt ze bij toeval een manuscript. Het bevat de levensgeschiedenis van Frances Gray.

Dit boek bevat twee interessante verhaallijnen die ik met veel plezier en interesse gelezen heb. Ik vond het zeer de moeite waard. Zowel in dit alsook in het andere boek hanteert Link een vlotte en aansprekende schrijfstijl. Het thema van het eerste boek pakte me echter veel minder dan het thema van dit tweede boek dat feitelijk het leven van Frances volgt van haar, pak ‘m beet, vijftiende levensjaar tot halverwege haar vijftigste en onder andere de ontwikkeling van Frances laat zien tot de vrouw die ze is geworden. Een bijzondere vrouw in een roerige tijd. Yep, zeker de moeite waard. Lezen dus!
3

5 gedachten over “Hertmans & Link

  1. Oorlog en terpentijn heb ik een tijdje geleden al gereserveerd bij de bieb maar nog steeds niet binnen, het 2e boek van Link lijkt me ook wel wat, dus die zet ik op de lijst!

Reacties zijn gesloten.