Negen

Vandaag is de eerste dag van mijn tiende blogjaar. Toen ik in 2006 begon met bloggen kon ik niet vermoeden dat ik er zoveel plezier aan zou beleven. Al moet ik wel zeggen dat er inmiddels wel veel veranderd is. Een groot aantal bloggers van het, voor mij, eerste uur blogt inmiddels (bijna) niet meer. Sommigen zijn helemaal opgehouden en ben ik ‘uit het oog verloren’, maar er zijn er ook een aantal die ik nog via facebook volg.

In die negen jaar ben ik naar best een boel blogmeetings geweest en die zijn allemaal zeer positief geweest. Ik kan inmiddels wel stellen dat ik met een paar dames een zeer bijzonder soort vriendschap heb opgebouwd. We zien elkaar niet vaak, maar als we elkaar zien, dan is het Goed. Goed met een hoofdletter G inderdaad. Het mooie van die ontmoetingen vind ik vooral het feit dat je er zelf voor kiest. Het is niet iets wat uit het verleden is gegroeid, nee, dit gebeurt nu en je kiest ervoor er energie in te steken. En dat doet die ander (doen die anderen) dan ook. Ik denk dat dat voor een groot deel verklaart waarom die ontmoetingen vaak zo bijzonder zijn. Ze gáán ook altijd ergens over. Natuurlijk is er tijd voor koetjes en kalfjes, maar altijd wordt de diepte gezocht.

Ik heb ook vervelende dingen zien gebeuren in blogland, zo waren er rellen en gedoe. Contacten werden afgebroken en vertrouwen beschadigd. Jammer is dat. Soms werden mensen ‘en plein public’ neergesabeld en dat is niet zo fraai. Ik probeer altijd de nuance te vinden en te houden maar weet niet of iedereen vindt dat ik daar altijd in geslaagd ben. Ook ben ik niet iemand van ‘ja, nee en amen’ en wil daarom nog wel ‘ns een andere reactie geven dan de verwachte/gehoopte. Zelf geloof ik dat ik dat altijd netjes en met respect doe, maar soms valt een reactie toch niet goed en dan is internet wel een heel ongelukkig medium om te gaan ‘discussiëren’.

Soms ook lees ik hier op mijn blog een reactie waarvan ik denk ‘wat voegt dit toe, reageer dan niet’ en nog somserder (gelukkig) kan ik daar best een beetje van slag van zijn. Natuurlijk mag iedereen zijn/haar mening hebben, maar soms is niet reageren écht beter.

De hoogtijdagen zoals ik had tijdens mijn weblog-blog zijn volledig verdwenen. Ik heb daar in al die tijd vele logjes geschreven en talrijke reacties gehad. En ook al is mijn blog voor mij vooral een naslagwerk voor mezelf, reacties zijn natuurlijk wèl heel leuk. Als ik het aantal reacties leg tegenover het aantal bezoekers op dit blog dan is er iets heel erg mis. Daar zit namelijk een heul groot gat tussen. Waar het aan ligt? Schrijf ik niet leuk genoeg? Schrijf ik geen interessante dingen? Heeft men geen tijd/zin om te reageren? Ik weet het niet. Jammer vind ik het wel.

Gelukkig is er ook nu nog een groepje mensen dat heel consequent hier langskomt en vaak reageert. Uiteraard wordt dat zeer gewaardeerd. Maar goed, 9 jaar bloggen is een mooi moment om weer ‘ns te ontlurken. Het is tenslotte ook al weer bijna drie jaar geleden dat ik dat deed.

Dus lieve mensen die wel lezen, maar nooit reageren: doe dat vandaag voor de verandering ‘ns wel. Het wordt erg gewaardeerd. En van de rest wil ik vandaag ook gewoon een reactie hoor of een felicitatie met 9 jaar bloggen. Dat mag natuurlijk ook. ;-)

49 gedachten over “Negen

 1. Je staat nog steeds, als enige overigens, in m’n feed reader. En ondanks da ik je blog niet meer dagelijks bezoek… zelfs niet meer wekelijks, zal ik ‘r áltijd blijven terugkeren. Waarom? Omdat je ‘n warm plekje in mijn hart hebt… práchtig en oprecht schrijft en daar hou ik van! En zo héél af en toe… (als de kinderen weer ‘s jarig zijn of écht iets speciaals gebeurt ;-) ) plaats ik ook weer ‘s ‘n logje… en dan weet ik me altijd verzekerd van één reactie… die van jou… en da’s mooi! Dat ‘t nog maar héél lang zo mag blijven! :-D xxxC

 2. Zo dat zijn veel reacties! Ook ik wil je bedanken voor al je verhalen, voor je eerlijke kijk op mensen en dingen.En het feit dat ik mag meelezen want of je “eigen” bent of toch iets meer verderaf maakt een groot verschil. Gefeliciteerd met deze 9 jaar en ik hoop nog lang op deze manier met je te mogen meeleven.

 3. Gefeliciteerd! Hier ook al een aantal jaren een stille volger. Woon in een dorpje niet ver bij jullie vandaan en kwam hier ooit eens en ben blijven hangen. Hoop je nog vele jaren te mogen volgen

 4. Proficiat met je blogverjaardag!
  Ik speel zelden een lurker. Als ik een blog lees, laat ik dat meestal merken met een reactie (tenzij ik écht niets te zeggen heb natuurlijk).

 5. negen jaar! ik begon een jaartje later, dus eh.. ook al weer acht.. zou het een jaartje doen, had ik toen bedacht hahaha volgens mij lees ik hier al best lang mee ook (en jij bij mij), de tijd vliegt echt.
  social media verandert, ik heb ook heel veel meer bezoekers dan reacties, dat verschil is echt wel iets groter dan een paar jaar geleden, maar net als jij doe ik het ook voor mezelf. al lang leuk dat er zoveel mensen mee willen (blijven) lezen!
  ik zeg, op naar de tien jaar!

 6. Ach lezen, reageren of gewoon kijken .. Alles mag toch. Mooi hoor 9 jaar. Nog eens 9 jaar erbij dan maar? ;) Oja Gefeliciteerd! ;)

 7. Nog zo kort maar aan het bloggen? Nee, geintje hoor, 9 jaar is een mooie tijd, dus gefeliciteerd! Zelf blog ik inmiddels 13 jaar en ja, ook ik snap soms het verschil tussen het aantal kijkers en reacties niet en ja, ook sommige reacties snap ik niet. Soms weet je gewoon dat degene het niet heeft gelezen maar goed, zo lang we er zelf nog plezier aan beleven, dan bloggen we lekker verder, toch?

 8. In alle eerlijkheid ben ik pas net op je blog beland, dus lees niet lang mee. Maar bij deze, dit ben ik. Ik ken de ups en downs van het bloggen. Ben zelf – met een tussenpauze van vier jaar- al sinds 2002 of 2003 aan het bloggen.

 9. Met veel plezier lees ik al weer een paar jaar mee. Ik vind nog altijd bijzonder hoe jij en de andere bloggers willen delen van jullie leven ,gedachten, ervaringen etc.
  Ik hoop dat je nog lang met plezier blijft bloggen. JBR

 10. Ok, de helft van mij reactie viel dus weg. Ik bedoelde: ik wens je nog vele jaren blogplezier en daarmee mezelf leesplezier!

 11. ik kom al heel lang bij je lezen, al verlies ik je ook regelmatig uit het oog. In Blogland dan, in WFland word ik nog heel regelmatig van het bord gespeeld door je.

 12. Weet niet meer hoe ik op je blog ben gekomen. Lees al een hele tijd mee. Ik geniet van de manier waarop je tegen de dagelijkse dingen aankijkt. Ook je stukjes over je kinderen zetten mij soms aan het denken. Je boekenlogjes worden hier samen met een vriendin bekeken en daarna besluiten wij of we de boeken op onze ereaders plaatsen. Eigenlijk is er nog nooit een boek geweest wat jij goed vond wat bij ons tegenviel. Ik hoop dat je nog heel lang doorgaat met stukjes schrijven.

 13. Proficiat met je jubileum!
  Ik lees al best lang bij jou mee maar laat zelden tot nooit een reactie achter. Ben niet zo’n reageerder. Maar maak vandaag dus graag een uitzondering. :-)

 14. Respect voor de negen jaren en de dagelijkse blogjes!
  Ik blijf terug komen om te lurken, dus zeker leuk/boeiend genoeg! Helaas zelf niet altijd creatief genoeg om te reageren… maar ik zie graag nog negen jaren!

 15. ‘soms is niet reageren beter’ … ja, nu durf ik niet meer. ;-)
  Gefeliciteerd met je blogverjaardag.
  Geen idee meer hoe ik hier verzeild ben geraakt. Denk een goed jaar geleden.
  Ik blog zelf niet, maar volg er wel een hele lijst.

 16. Ik kom graag hier, gezellig om mee te lezen over grote en kleine zus. Dingen herkennen en boeken tips krijgen.

  Tja, blog een jaar of 6 geleden .. ik had 40 of meer reacties en ook ik schrijf voor mezelf maar stiekem hoop je dat je leuk genoeg schrijft dat het mensen trekt. Er wordt idd veel gelurkt maar niet gereageerd … helaas
  Fijn weekend !

 17. Gefeliciteerd met je jubileum! Knap hoor, zo lang bloggen. Ik beken, ook ik lurk. Je stukjes lees ik altijd met veel plezier. En ik sluit me aan bij de andere reacties: wat voegt het toe als er al gezegd is, wat ik ook zou willen zeggen.
  Maar ik begrijp dat je het toch wel leuk vindt als je reacties krijgt. Ik ga mijn best doen!

 18. Gefeliciteerd!
  Ik vind het zo bijzonder te bedenken dat jij begon met bloggen toen ik begon uit te kijken naar mijn laatste werkdagen voor mijn zwangerschapsverlof voor de geboorte van Joep en Madelief.
  Vooral omdat ik durf te weten dat ik één van de mensen ben met wie je het nu soms goed hebt en ik het gevoel heb dat ik je al van ver voor die tijd ken!
  Voor mij is bloggen iets wat ik vaker zou willen doen maar nu vaak wordt vervangen door een sneller facebookbericht of door lekkere onzinnige tweets.
  Helaas lees ik daardoor ook veel minder bij jou. En dat het desondanks nog steeds goed zit, maakt het extra waardevol en dierbaar!!

 19. Proficiat!
  Ik lees al jaaaren mee en hoop nog vele jaren mee te mogen lezen. In al die jaren maar een paar keer greageerd, ik weet eigenlijk zelf ook niet waarom. Onbewust beschouwde ik een blog toch vooral als eenrichtingsverkeer. Het leukste aan je blog vind ik dat ik er zoveel in herken. Brabant, een dorp, Knier (heet bij mij dan anders natuurlijk), een dochter op middelbaar. Heerlijk! Ga zo door!

 20. Dat is al een eind dat je blogt! Wat leuk ook om te lezen dat je het nog altijd met evenveel plezier doet! Ik kom hier altijd graag lezen en ik reageer graag op je artikelen ook. Daar doe ik wel altijd moeite voor.

  Gefeliciteerd dus met je negen jaar bloggen!

 21. Gefeliciteerd met 9 jaar plezier in loggen! Mijn blog bestaat een half jaartje langer dus ik heb óók nog de weglog tijd meegemaakt.
  Later kwamen er “snellere” media als faceboek waardoor eigenlijk grotendeels “de schrijvers” en “lezers” bleven loggen.
  Dát mensen “lurken” kan me geen fluit schelen maar het is natuurlijk wel leuk om te weten wie er allemaal nog meer plezier hebben aan je schrijfsels.
  Ik heb ook wel eens een logje als dit gemaakt waarbij dan toch maar weinig mensen uit de anonimiteit durven te komen.
  Prima hoor, ik realiseer me heel goed dat niet iedereen makkelijk een reactie schrijft. Wat mij betreft zijn er, behalve fatsoensregels, geen regels om te reageren op mijn logjes, ieder vogeltje zingt nou eenmaal zoals het gebekt is.
  Geruzie of geharrewar heb ik nooit last van gehad en waar ik het tegenkom bij anderen wil ik me daar niet in mengen.
  Zélf kán ik ook wel “recht voor z’n raap” reageren , dat moet kunnen mits het “beschaafd” gebeurt.
  Wie geen kritiek verdraagt kan beter geen mening vragen maar zodra iets ontaard in een welles/nietes discussie haak ik af. Dat is iets anders dan elkaars mening toetsen wat wél nut kan hebben…… oeps, nog even en ik heb een heel gastlog geschreven;-)

 22. Gefeliciteerd! mrs T,tja dat van weblog herken ik…….iedereen was ‘zoek’.Zelf blog ik ook al zo lang al ging het bij weblog pas echt beginnen.Nu heb ik een blog wat voor niet watersporters misschien niets lijkt,toch komen ze al vanaf het begin telkens terug.Er zijn zelfs een paar hele trouwe bezoekers.Daarnaast stuur ik blogmailtjes naar degene die liever niet op het www reageren.prima toch.Al tijden doe ik ook mee aan een paar uitdagingen en sommige zo af en toe.Net als jij is mijn blog eigenlijk een digitaal logboek.Ik lees de hele blogrol bij mijzelf maar reageer niet altijd en soms maak ik een uitstapje.
  Het plezier zit toch in het schrijven en lezen,wens je er nog veel plezier mee in de toekomst.

  Hoe heeft grote zus het eigenlijk gehad??gastblogje misschien??

 23. Ook ik ben één van de zogenaamde stille lezers, en sluit me aan bij de woorden van Ingrid. Daarbij pas ik uw eigen woorden toe: Wat voegt dit toe,reageer dan niet.
  Wel lees ik uw blogjes met veel plezier. Vooral het blogje van gisteren heeft enorm veel indruk op me gemaakt.

 24. Gefeliciteerd! Al negen jaar!
  Ik vind mijn 5 1/2 jaar al een mijlpaal.
  Die lurkers zijn wel een puntje. Zoveel lezers en dan in verhouding “weinig” reageerders (al klaag ik beslist niet.) De nieuwsgierigheid is alleen zo groot wie die andere lezers dan zijn…
  Jij hebt stof voor minstens nog negen jaar. Dus: ga zo door en tot blogs!
  Groetjes Kakel

 25. Van harte gefeliciteerd, je hoort ook al aardig bij de ‘oude bloggarde’.
  Lekker doorgaan hoor, ik lees (en reageer) heel graag bij je!

  Ik blog zelf inmiddels 10,5 jaar, en sinds januari met extra veel plezier sinds ik met mijn nieuwe blog ben begonnen. Veel familie en vrienden lezen bij me. Dat weet ik, maar weinigen reageren. De meeste reacties komen uit blogland en die waardeer ik heel erg, vaak met een tegenreactie, die interactie vind ik juist erg leuk.

 26. Hartelijk gefeliciteerd met alweer zo’n poos bloggen, hier ook zo’n lurker hahaha. Lees je blog altijd met veel plezier!

 27. Of ik eerder al reageerde weet ik eigenlijk niet, maar een paar jaar geleden bij je terechtgekomen en blijven hangen. Sommige stukken lees ik uitgebreid, anderen wat vluchtiger. Zelf heb ik nu 7 jaar een blog maar dat is meer om vrienden in Nederland op de hoogte te houden hoe het ons in Zweden vergaat (2008 voor een jaar naar toe maar is definitief geworden). Deze gaat binnenkort van het net af en mijn blogs gaan als mail naar de voor mij bekende volgers. Voelt fijner. Gefeliciteerd met je jubileum en leuk om bij je te lezen. Ingrid (SE)

 28. Hallo, hier een reactie van een al jaren trouwe lurker en nooit reageerder. Twee dochters (6&8), vriendlief en werkzaam in de medische wereld. Graag lees ik je daily life zaken, boeken blogs en eigenlijk alles. Je behoort “gewoon” tot mijn dagelijkse blogronde. Hoogste tijd om je eens te bedanken voor het leesplezier en de inzichten. Dank!

 29. Een dikke proficiat dame. Ik ben geen lurker, maar een trouwe fan. Je mag mij ook feliciteren, want ik ben vandaag 60 geworden.

 30. Zo, negen jaar alweer! Ik geloof dat ik je drie jaar geleden begon te volgen, rond de tijd dat ik zelf begon met bloggen.
  Gefeliciteerd en nog vele jaren!

 31. Lees de stukjes die je schrijft graag.
  Ik reageer haast nooit, maar bij deze : gefeliciteerd !

 32. Ik denk dat ik wel weet hoe het komt.
  Vaak als ik wil reageren en dan eerst de reacties van anderen lees, dan is meestal al wel gezegd wat ik wou zeggen. Ik vind het dan een beetje lullig om ook nog met een soortgelijke reactie te komen. Net alsof ik de mening van de ander nog eens herhaal.
  Terwijl dit niet zo is als ik toch wel reageer. (snap je het nog?)
  Dus soms reageer ik niet terwijl ik het eigenlijk toch wel zou willen.

  • Dat geldt voor mij dus ook! Meestal reageer ik dan dus ook niet, tenzij ik iets toe te voegen heb…. Soms dus!
   Ik reageer wel eens op je blog, maar inderdaad vaker niet dan wel! Toch eens proberen te veranderen, hihi.

   Gefeliciteerd met het blog-jubileum! Fijn weekend :)

 33. Goedemorgen,
  Ik lees hier al een tijdje mee (eerlijk gezegd geen idee hoe lang) en reageer maar af en toe. Zelf heb ik bijna vijf jaar lang een blog gehad, die nog voor een deel online staat, maar waarmee ik ben gestopt vanwege een heel nare reactie en eigenlijk ook omdat het wel mooi was geweest.
  Ik heb me ook vaak afgevraagd waarom maar zo’n klein deel van de lezers reageert. Ergens las ik dat dit gemiddeld ongeveer 10% van alle lezers zou moeten zijn maar bij mij klopte dit in ieder geval niet. Geen idee waarom. Hoewel ik vroeger op alle blogs reageerden die ik las doe ik dat tegenwoordig ook niet meer omdat ik minder tijd online wil zijn. Overigens vind ik het persoonlijk wel heel prettig als de blogger reageert op (sommige) reacties, voor mij is dat wel een reden om sneller een reactie achter te laten.

 34. Gefeliciteerd! Negen jaar al weer, dat is een hele tijd. Zelf blog ik ongeveer sinds 2007, ook al best een tijd.

  Het is jammer dat er over het algemeen een stuk minder reacties achter gelaten op blogs dan voorheen. Ik vermoed dat het deels komt omdat veel mensen via een mobiel of tablet lezen en dan gaat reageren toch een stuk lastiger naar het schijnt.

 35. Laat ik dan maar beginnen met je te feliciteren, om vervolgens te ontlurken!
  Ben hier vast via leeslijstjes van andere blogs terecht gekomen, en ben vanaf toen blijven hangen. Ben een 25-jarige coassistente, werkzaam in de regio Rotterdam. Regelmatig in het OV zitten of wakker liggen betekend ideale tijd om blogs te lezen! De blogs die ik volg verschillen allemaal ontzettend van elkaar en ook ontzettend van mijn eigen leven, en dat maakt het juist zo interessant!

Reacties zijn gesloten.