Topboeken

Na de vijf toch wat mindere boeken van vorige week nu even aandacht voor drie boeken die ik zonder meer allemaal vijf (uit vijf) sterren geef.

Daar was allereerst ‘Een liefde in oorlogstijdwat een ongelooflijk suffe titel toch weer. Waar gaat dit boek over?

Juni 1940, Guernsey. Vivienne de la Mare probeert het dagelijks leven zo normaal mogelijk te houden voor haar twee jonge dochters, hoewel ze weet dat er elk moment bommen kunnen vallen. Haar man vecht aan het front. Zal hij ooit nog thuiskomen? Wanneer de Duitsers het eiland bezetten, moet Vivienne kiezen tussen collaboratie of verzet. Hoe kun je je vijand haten als hij de liefde van je leven wordt? Bij Gunther, een Duitse officier, voelt Vivienne zich op en top vrouw. Hem zal ze nooit kunnen verraden.

Echt een prachtig boek. Heel mooi, sfeervol en een zeer indrukwekkende inhoud. Ik ben zelf ook even in de geschiedenis van Guernsey in de Tweede Wereldoorlog gedoken en heb daar weer het een en ander van geleerd.

Dan was daar ‘Het huis van mijn moeder‘. Waar gaat dit boek over?

Vijfendertig jaar geleden verbrak Kathleen het contact met haar familie – net als haar moeder en grootmoeder vóór haar deden, liet ze alles achter zich en bouwde ze elders een nieuw bestaan op. Ogenschijnlijk heeft Kathleen alles gekregen waarnaar ze verlangde: ze is getrouwd met een zorgzame man, heeft een geweldige dochter en komt in materieel opzicht niets te kort. Maar onder de oppervlakte vertoont haar leven barsten en scheuren. De wonden van Kathleens jeugd zijn nooit geheeld. Haar relatie met haar dochter staat onder druk, omdat Kathleen niet weet hoe ze haar liefde moet tonen. Wanneer ze onverwacht wordt uitgenodigd om haar familie te bezoeken, besluit ze het verleden onder ogen te zien en eindelijk te spreken over alles wat ze al die jaren verzwegen heeft. Misschien kan ze in de keuzes van haar moeder en grootmoeder de antwoorden vinden op haar vragen… en misschien ligt daar ook de weg naar haar dochters hart.

En sorry ook dit boek zul je moeten lezen. Het is een prachtige roman die de levens van Kathleen, haar moeder en grootmoeder goed uitgewerkt in beeld brengt. Via flashbacks ontdek je wat er allemaal gebeurd is en waarom de dingen liepen zoals ze liepen. Een klein minpuntje vond ik het geloof. Het speelt een belangrijke rol in het boek en dat past precies en hoort bij die tijd, al vond ik het in de laatste bladzijdes wel even heel erg ‘te’. Maar op dat kleine punt van kritiek na: echt heel mooi.

En dan hebben we daar nog ‘Doodsimpel‘ een retespannend boek dat -oh joy- gewoon deel één uit een serie met in de hoofdrol Roy Grace te zijn. Waar gaat dit boek over?

Michael Harrison gaat bijna trouwen. Zijn vrienden besluiten hem eens flink te grazen nemen en verzinnen een sinistere grap. Op zijn vrijgezellenavond voeren ze hem dronken, waarna ze hem achterlaten in een doodskist met een fles whisky en een walkietalkie. Maar wanneer de vrienden wegrijden om hem een paar uur flink te laten zweten, krijgen ze een fataal ongeluk. Niemand weet waar Michael is, ook Michael zelf niet, die langzaam ontwaakt uit zijn roes. Met nog maar drie dagen te gaan voor de bruiloft, wordt hoofdinspecteur Roy Grace ingeschakeld door de bloedmooie en zeer bezorgde verloofde, Ashley Harper. Met maar bar weinig aanknopingspunten moet Grace aan de slag. Zelfs Mark Warren, Michaels beste vriend en zakenpartner, en bij uitstek degene die zou moeten weten waar Michael uithangt, kan hem niet verder helpen.

Superspannend dus met een vleugje occultisme. Inmiddels ben ik al weer halverwege deel 2 ‘Met de dood voor ogen‘ en tegen de tijd dat dit logje online komt heb ik dat ongetwijfeld alweer uit en ik kan alleen maar zeggen: wauw ende spannend! Gave serie met een mooie rode draad.

20150317_213155 20150327_105012 20150322_201446

8 gedachten over “Topboeken

  1. Poeh… Doodsimpel heb ik gelezen, retespannend!
    De anderen gaan natuurlijk op mijn lijstje…
    Goh, heb jij dat nou niet? Ik denk dat ik minstens 310 jaar moet worden om al die boeken nog te lezen die ik op mijn lijst (en alle anderen die ik digitaal) heb staan hahaha.

  2. Ik houd van spannende series met vaste hoofdpersonages! Dus bedankt voor de tip, is weer leuk voor de zomervakantie. Fijne paasdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *