Denken aan vrijdag & De lege stad

Na maandag, dinsdag, woensdag en donderdag is het de beurt aan vrijdag. MetĀ ‘Denken aan vrijdag‘ leveren Nicci French deel vijf in de reeks af. Waar gaat dit boek met Frieda Klein in de hoofdrol over?

Uit de Thames wordt het lijk van een man met doorgesneden keel gevist. Hij is onherkenbaar, want hij heeft al een tijd in het water gelegen. Het enige aanknopingspunt is een ziekenhuisbandje om zijn pols met daarop de naam Frieda Klein. Algauw blijkt dat psychotherapeute Frieda Klein een wel erg persoonlijke band met het slachtoffer had en wordt ze als de belangrijkste verdachte van het misdrijf gezien. Frieda heeft vanwege haar verleden weinig goodwill bij het politiekorps, maar gelukkig heeft ze vrienden die bereid zijn om tot het uiterste voor haar te gaan…

Dit boek kon me matig boeien moet ik zeggen. Ik vond het allemaal wat vergezocht, het onderduiken van Frieda en het einde wordt in mijn optiek ook wat afgeraffeld. De allerspannendste zin is wat mij betreft de laatste uit het boek. Dat belooft in ieder geval wat! Verder vind ik dat Frieda maar heel snel een relatie moet beginnenĀ  met ‘haar’ politie-agent want dat gun ik hen beiden wel: een fijne nieuwe liefde!
4

Ook las ik ‘De lege stad‘ van Simone van der Vlugt. Waar gaat dit boek over?

De historische roman ‘De lege stad’ van schrijfster Simone van der Vlugt is een indrukwekkend boek dat zich afspeelt in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. Bijna de helft van haar familie komt om. Samen met haar man neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Ze is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen. Maar naarmate het leven grimmiger wordt, wordt dit steeds moeilijker.

Ook over dit boek heb ik wat gemengde gevoelens. Ik vind dat Van der Vlugt soms wel heel simpele zinnetjes schrijft, haar taalgebruik trekt me dus niet zo. Het boek wordt daardoor wel heel simpel leesbaar en ergens stoort me dat. Katja is wel een sterke persoonlijkheid en dat vind ik dan weer wel heel mooi, al vraag ik me wel af of ze niet wat te ‘feministisch’ is voor die tijd.

De historische informatie uit het boek is natuurlijk indrukwekkend en afschrikwekkend. Wat een ellende bracht de oorlog toch met zich mee en wat verdrietig om je te realiseren dat ook nu nog in vele plekken op de wereld chaos en ellende hoogtij viert.
5

7 gedachten over “Denken aan vrijdag & De lege stad

  1. Ben niet zo’n fan van Nicci French. Het eerste boek dat ik van dit echtpaar las, weet de titel niet eens meer, vond ik matig, misschien daarom nooit meer aan een volgende begonnen.
    Het 2e boek zou ik wel graag willen lezen.. Bedankt weer voor de tips!

  2. Dat eerste boek vind je matig. Dus dat hoef ik niet te lezen. Dat tweede boek lijkt me heftig, zoals alle oorlogsverhalen. En Rotterdam is natuurlijk erg dichtbij. Ik denk dat als je heel oud bent en er rondloopt, precies alle oorlogswonden kunt aanwijzen.

  3. Beide boeken ben ik begonnen, en beide boeken heb ik weer 1/3 gelezen terug gebracht naar de bieb… ik deel je mening dus! Niet zo denderend…

  4. Aan de serie van Nicci moet ik nog beginnen. De lege stad heb ik net uit. Ik vond het taalgebruik ook wat vlak.

Reacties zijn gesloten.