Rosie, Lieve mama & De kleine moeder van Bergen Belsen

Ik las laatst de twee boeken van Graeme Simsion meteen na elkaar. Allereerst is dat dus ‘Het Rosie Project‘ dat gevolgd wordt door ‘Het Rosie Effect‘.  Waar gaat deel 1 over?

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.

En waar gaat deel 2 dan over?

Don Tillman en Rosie Jarman zijn getrouwd en wonen in New York. Juist als Don wil vertellen dat Gene, zijn schuinsmarcherende beste vriend uit Australië komt, heeft Rosie nieuws: ze is zwanger. Op zijn geheel eigen wijze verwerft de autistische Don in no time alle kennis over vader worden. Maar zijn oude zwakheden komen weer boven en brengen hem in de problemen. Terwijl hij opgaat in het perfectioneren van alle praktische details, verliest hij zijn emoties totaal uit het oog. Hij dreigt Rosie kwijt te raken op het moment dat ze hem het hardste nodig heeft.

Van deel 1 heb ik echt genoten. Wat bijzonder origineel om een autistische hoofdpersoon, die zelf op de een of andere manier niet in de gaten lijkt te hebben dat hij autistisch is, een verhaal te laten vertellen. Geweldig gedaan zeg. Gemakkelijk leesbaar, humorvol en het biedt de lezer zeker een kijkje in de denkwereld van een autistisch persoon. Leerzaam dus.

En dan deel 2: tja, dan heeft Simsion het kunstje natuurlijk al een keer geflikt waardoor dit boek, voor mij persoonlijk, wat gemakkelijk scoren wordt. Deel 2 bekoorde mij dus veel minder, al zitten ook in dit boek de nodige humor en mooie vondsten.
20150517_121300 20150521_175445
Ik moet zeggen dat ik ‘De kraamhulp‘ destijds niet zo’n heel spannend boek vond, dus ik stond wat sceptisch tegenover ‘Lieve mama‘ maar Esther Verhoef heeft me wat haar nieuwe boek betreft positief verrast. Waar gaat dit boek over?

Verpleegkundige Helen is getrouwd met de succesvol horecaondernemer Werner. Hun drie kinderen zijn dertien, vijftien en zeventien. Hun leven lijkt zorgeloos tot die bewuste avond. Ralf, achtien jaar, woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Totdat hij zich laat meesleuren in een crimineel plan. Een overval op de woning van Helen en Werner. Een horrorscenario ontvouwt zich op de bewuste avond. Maar daarmee is de nachtmerrie voor Helen nog maar pas begonnen …

Al is het af en toe wat vergezocht, dit boek was toch wel een zeer prettige leeservaring. Interessante personages en mooie wendingen in het verhaal maken dat je dit boek zo snel mogelijk uit wilt lezen om te achterhalen hoe de vork nu precies in de steel steekt.
lm
Verder las ik ook nog ‘De kleine moeder van Bergen Belsen‘. Waar gaat dit autobiografische boek over?

Hetty Werkendam is nog maar een meisje als zij samen met haar ouders en haar broertjes naar Bergen-Belsen wordt gedeporteerd. Daar brengt ze veertien lange maanden door in de kinderbarak. Als een van de oudste kinderen wordt Hetty ‘de kleine moeder’ van zo’n veertig kinderen. Met haar veertien jaren een onmogelijke taak. De iets oudere Margot en Anne Frank worden van de kinderbarak overgebracht naar de volwassenenbarak en overlijden. Hetty, haar broertjes en hun ouders blijven in leven en worden na de oorlog herenigd.

Dit boek gaat natuurlijk over een zwarte bladzijde in de wereldgeschiedenis en hetgeen er beschreven wordt is natuurlijk verschrikkelijk. Maar het boek zelf is geen echt pakkend boek. De schrijfstijl is wat hakkerig en niet erg aansprekend. Ach, misschien is dat eigenlijk maar goed ook. Want een boek met zo’n akelige inhoud hoeft natuurlijk niet ook nog ‘ns heel vlot en gemakkelijk te lezen nietwaar?
20150514_214456

12 gedachten over “Rosie, Lieve mama & De kleine moeder van Bergen Belsen

 1. De eerste 2 hebben we nu bij de bieb aangevraagd. Ik hou echt van je boekenblogs ! Heb ze gemist !

 2. heb zowel de kraamhulp als lieve mama gelezen en vind ze alletwee bedacht en niet spannend.
  heb je de boeken van thomas kanger en mark billingham al in handen gehad,?

  • Nog niet, bedankt voor de tip. Zal ‘ns gaan kijken of hun boeken me aanspreken.

 3. Ik heb geen van deze boeken gelezen, maar dat boek van Esther Verhoef staat nog wel op mijn NTL-lijstje ;) De schrijfster van ‘De kleine moeder van Bergen Belsen‘ zat een poosje geleden bij RTL Late Night en toen vond ik het prachtig zoals die vrouw kon vertellen, jammer dat het boek dan ‘n beetje tegenvalt qua schrijfstijl.

 4. Rosie heb ik in het Engels gelezen en ik heb zo gelachen :-) Van Esther Verhoef heb ik nog geen enkel boek gelezen, dat wordt onderhand wel eens tijd…
  Groetjes kakel

 5. The Rosie Project is inderdaad geweldig, deel twee heb ik laten liggen omdat ik inderdaad bang ben dat het tegenvalt. Na jou verslagje ben ik nog minder geneigd er aan te beginnen….
  Ik heb zelf net ‘It’s kind of a funny story’ uit, ook grappig en toch aangrijpend. Misschien ook wel iets voor jou?

 6. De Rosie-boeken zijn volgens mij een echte hype. Die zie ik bij heel veel vriendinnen in huis liggen. Zelf heb ik ze niet gelezen, al lijkt iedereen over het eerste boek inderdaad heel enthousiast.

 7. De Rosie boeken vond ik erg leuk. Het eerste inderdaad wat sterker dan het tweede.
  Verhoef zet ik weer op mijn lijstje en het laatste boek laat ik even liggen. Bedankt weer.

  • ‘Wij’ ik toevallig deze week uitgelezen. Inderdaad een leuk boek.

 8. Ik heb het Rosie-duo ook gelezen, super leuke boeken. Wellicht moet je ook het boek Eleonor en Park eens proberen, ook heel leuk!

Reacties zijn gesloten.