Dit is een logje voor ervaren OV-reizigers

Goed lieve mensen, op 22 juni gaan mijn moeder en ik op reis. We gaan helemaal met de trein vanuit Den Bosch naar Amsterdam en dan willen we het Rijksmuseum gaan bezoeken.

Nou heb ik een collega die in Amsterdam woont (ja heus, die woont in Amsterdam en rijdt dus bijna elke dag op en neer naar hier. Dat vind ik ongelooflijk zonde van de tijd maar goed dat geheel terzake.) en die wist mij te vertellen dat we dan in Amsterdam op station Amstel uit moeten stappen om dan vervolgens met de tram naar het museumplein te gaan.

Ha, zei een andere collega, dat moet je niet doen: je moet naar station Zuid want vanuit Amstel moet je twee keer overstappen en vanuit Zuid maar een keer. Dat laatste beaamt 9292.nl dus misschien moet het hem dat dan maar worden. Al kan ik me van die enkele keer dat ik met de intercity naar Amsterdam Centraal gereisd ben niet kan herinneren dat ie dan op Zuid stopte. Of misschien toch maar gewoon vanuit Amsterdam Centraal naar het Rijksmuseum?

Maar wat ik het aller-, aller-, allerliefste wil weten: hoe kom ik aan kaartjes voor de tram (de kaartjes voor de trein kochten we bij de Hema). Want ook daarin spreken mijn lieve collega’s elkaar tegen: dat zou namelijk wel (zegt de ene) en niet (zegt de andere) nog mogelijk zijn in de tram.

Ik weiger namelijk zo’n OV-chipknipkaart (of hoe het dan ook heet) te kopen voor € 7,50 en die vervolgens op te waarderen om dat met het OV te kunnen. Want die ene (of misschien twee) keer dat ik met het OV reis zijn te verwaarlozen.

Ik zal het ongetwijfeld ergens op dat grote weeweewee kunnen vinden, maar ik heb niet zo’n zin om dat allemaal te moeten gaan zitten lezen. Dus lieve mensen het is heel eenvoudig: ik ben op zoek naar een antwoord op de volgende vraag → kan ik in de tram gewoon een kaartje kopen. Ja of nee? Wie oh wie heeft het verlossende woord?

19 gedachten over “Dit is een logje voor ervaren OV-reizigers

 1. Ohjee… ik ben natuurlijk weer véél te laat! ;-) Als je de volgende x nou nog ‘s met ‘t OV naar Amsterdam gaat, spreek me dan gelijk ff aan ;-) leg ik ‘t je háárfijn uit! :-D Ik mag hopen dat je gewoon naar ‘t Centraal bent gegaan en dáár Tram 5 hebt genomen naar ‘t Rijks… ik moet zeggen dat ik ook zélden tot nooit met ‘t OV ga maar ik heb van horen zeggen dat je in de tram (en zéker in tram 5) gewoon enkeltjes kunt kopen… nouja, dit is wellicht allemaal mosterd na de maaltijd want je bent ‘r inmiddels alláng geweest! :-D Hope u had a nice day! ;-)

 2. Ik ben heel benieuwd hoe je de reis en het museum hebt er ervaren. de Nijntjes moeten geweldig zijn!

 3. Als het goed is heb je een OV kaart en kon je die overal gebruiken. Ikzelf zou kiezen voor het Centraal en dan met 1 van de trams naar de Stadhouderskade gaan of naar het Leidseplein, Van beide kun je lopend naar het Rijks.
  Ik hoop dat je een leuke dag hebt gehad in “mijn” geboortestad :)

 4. Net terug van vakantie dus beetje late reactie. Lopen is ook een prima optie. Ik ben twee maanden terug naar het van Gogh geweest in Amsterdam. Is net iets verder dan het rijks. Was 20 minuten lopen vanuit centraal. Toen stond er een behoorlijke rij bij het Rijks.

 5. Hier een lurkster uit Amsterdam die nu toch even wil reageren. Het makkelijkst is om de intercity naar Amsterdam Centraal te pakken (gaat rechtstreeks vanuit bijv. Den Bosch). Van daaruit gaan namelijk om de paar minuten twee trams (2 en 5) rechtstreeks naar het Rijksmuseum (uitstappen bij halte, goh, Rijksmuseum). Vanaf Amsterdam Zuid kan ook, maar dan is er ‘slechts’ één tram die rijdt naar het Museumplein en deze is lastiger te vinden dan de trams bij Amsterdam CS. Je kan in de tram een enkel kaartje kopen voor een uur, deze kost €2,90 pp. Een 24-uurskaart is ook mogelijk, daar weet ik echter de prijs niet van. Je kan niet pinnen in de tram. Vooraf een kaartje kopen voor het Rijksmuseum is niet nodig. Voor het van Gogh-museum staan altijd enorme rijen, bij het Rijksmuseum is dit niet het geval. Toevallig ben ik zelf afgelopen zondag geweest. Het was druk, maar binnen 10 minuten waren we binnen. Veel plezier!

 6. Wij hebben onze kaartjes gekocht aan een automaat in een metrostation dacht ik. Maar mijn geheugen is niet zo goed, dus pin me er niet op vast….

 7. Het is relatief duur maar het kán wel! Ik ben vorig jaar gewoon via Amsterdam centraal gegaan en vanaf daar met de tram zónder overstap… ff jammer dat ik niet meer zeker weet wélke tram. ( Volgens mij tram 16 en/ of tram 2) Bereid je voor op lange wachttijd bij het het Rijksmuseum,ook als je al kaartjes hébt.

 8. Wij kopen door heel nederland gewoon papieren kaartjes in de bus, zal in Amsterdam toch ook kunnen, veel plezier!

 9. Hier een Amsterdamse! Je kunt gewoon een 24 uur kaartje in de tram kopen. Deze kaart is ook geldig in de stadsbus en metro. Zorg wel voor klein (brief)geld.
  Qua reis zou ik voor de minste overstap gaan en tram 5 brengt je vanaf zuid naar het Museumplein. Tip:koop je tickets voor het Rijks online, scheelt een rij. Veel plezier!

 10. Je kunt een GVB-dagkaart kopen uit de apparaten op het station. Die kaart kost 7,50 p.p. en kun je de hele dag gebruiken in tram, metro en bus in Amsterdam.

 11. Geen idee… vorig jaar kocht ik een OV chip-kaart omdat ik dacht dat ik die nodig zou hebben in de bus naar Utrecht.
  Bleek helemaal niet zo te zijn, je kon toen (september) nog gewoon losse kaartjes kopen…
  Maar of dat nog steeds zo is? Lijkt mij wel… al de toeristen hebben toch ook niet zo’n OV chipkaart bij de hand?
  Fijne dag met je moeder, reken wel op lange rijen bij de kassa van het Museum..

 12. Of een RET-kaartje 2 x1 uur voor 6 euro. Te koop bij oplaadautomaten en servicepunten zoals Primera. Mijn ervaring is dat het personeel van het OV in Amsterdam zoals tram- en buschauffeurs erg aardig en behulpzaam zijn. Die zijn natuurlijk niet anders gewend dan toeristen die het allemaal niet weten. Overigens staat bij Ret.nl en dan service klikken alles heel duidelijk uitgelegd voor als je toch nog even op het www wilt kijken. Veel plezier.

   • O ja, die bedoel ik natuurlijk, lekker slim… Overigens is het denk ik het gemakkelijkst en goedkoopst om van iemand twee anonieme Ov-kaart te lenen en dan later het verbruikte bedrag terug te betalen.

 13. En veel plezier trouwens! Ik vond het Rijksmuseum geweldig. Heerlijk om in rond te zwerven en te genieten van al het moois.

 14. Ja hoor, dat kan! Een dagkaart à €7,50 kochten wij twee maanden geleden.

Reacties zijn gesloten.