De Japanse minnaar

En opnieuw las ik een prachtig boek van Isabel Allende. Waar gaat ‘De Japanse minnaar‘ over?

Alma is tien jaar oud als ze in 1939 door haar ouders naar familie in de Verenigde Staten wordt gestuurd om aan de nazi’s te ontkomen. Het verdriet om haar in Polen achtergebleven vader en moeder, die de naziterreur niet zullen overleven, wordt slechts verzacht door de vriendschap met haar achterneef Nathaniel en met haar vriendje Ishimei, de zoon van een Amerikaans- Japans echtpaar. De vijandschap waarmee de Amerikaanse samenleving hen bejegent tijdens en na de Tweede Wereldoorlog – Alma is een vluchteling, Nathaniel Jood en Ishimei Japanner – brengt hen bij elkaar. Ishimei wordt Alma’s grote liefde, maar zij trouwt met Nathaniel. Toch blijven hun levens met elkaar verbonden, want zij delen een afschuwelijk geheim. Jaren later wordt dit verhaal ontrafeld door Alma’s kleinzoon Seth, die Alma regelmatig komt opzoeken in het bejaardentehuis. Daar leert hij de verzorgster Irina kennen, een jonge vrouw met een getroebleerd verleden. Tussen Seth en Irina ontstaat voorzichtig iets moois, maar ook Irina moet zich eerst bevrijden van wat zij jarenlang geheim probeerde te houden.

Oh, dit is echt een prachtig boek dat grote thema’s op een heel introverte manier beschrijft. De Jodenvervolging, de internering van Japanners in de Verenigde Staten tijdens WO II, kindermisbruik, de opkomst van AIDS, de liefde, geheimen, discriminatie: die alles en meer komt aan bod. Allende heeft een prachtige schrijfstijl en haar hoofdpersonen zijn zo levensecht dat je met hen meeleeft. Een heel, heel mooi boek.
20150725_105933
Naast ‘De Japanse minnaar’ las ik nog drie andere boeken te weten ‘Hotel Arcadia‘, ‘Het lijstje van mama’ en ‘Grey’.

Hotel Arcadia heb ik wel uitgelezen, maar daarvan had ik echt iets heel, heel anders verwacht. Waar gaat dit over?

‘Mevrouw,’ fluisterde een dringende stem aan de andere kant van de lijn, ‘Ik bel van de receptie. Er is een probleem. Blijft u alstublieft in uw kamer en doe de deur op slot. En doe alstublieft alle lichten uit. U mag ze niet laten weten dat u er bent. Doe voor niemand open. Alstublieft.’ Sam is oorlogsfotografe. Na een slopende reportage checkt ze, zoals altijd, in bij een luxueus hotel om daar tot rust te komen. Vlak voordat een groep terroristen er dood en verderf komt zaaien. De doodsbange hotelmanager Abhi sluit zich op in het directiekantoor en probeert van daaruit zo goed als hij kan met de nog levende gasten te communiceren. Sam is een van de weinigen die koppig genoeg is om zijn raad niet op te volgen en Abhi besluit de stoere fotografe te helpen. Hij kent de gangen van het hotel als geen ander en zij heeft genoeg roekeloze lef om deze levensgevaarlijke expedities te ondernemen. Onder de gegijzelden bevindt zich Dieter, de minnaar van Abhi. Zou Sam hem kunnen vinden? Maar dan ontfermt Sam zich over een gewond jongetje en worden de risico’s die ze neemt dubbel zo groot … Terwijl de situatie benarder wordt, wordt de band tussen Abhi en Sam steeds sterker. Mochten ze het er levend van afbrengen, zal geen van beiden meer hetzelfde zijn.

Echt spannend wordt het boek, vond ik, geen seconde: het bestaat vooral uit flashbacks, tot echte confrontaties met de terroristen komt het niet en het redden van het kind stelt eigenlijk ook niets voor. Jammer hoor, want de omschrijving beloofde veel goeds.

Ergens las ik een lovend bericht over ‘Het lijstje van mama‘ en de omschrijving van het boek trok me erg aan. Waar gaat dit boek over?

Kort voordat Kate Green haar strijd tegen borstkanker verliest, maakt ze een lijstje. Voor haar man Singe en hun twee jonge zoontjes. Kate wil dat haar kinderen beseffen wat belangrijk is in het leven. Altijd op tijd komen. Bloemen plukken. Geen motor rijden. Snorkelen in de Rode Zee. ‘Als ik er niet meer ben, moet je de jongens elke avond twee nachtzoenen geven, een van jou en een van mij’, zegt Kate. Na haar dood is Singe intens verdrietig. Maar de nalatenschap van zijn vrouw houdt hem staande, helpt hem bij de opvoeding van zijn kinderen en inspireert hem tot het schrijven van dit boek.

Het komt niet vaak voor, maar dit boek heb ik dus niet uitgelezen. Ik vond de schrijfstijl verschrikkelijk en de manier waarop Singe schrijft over zijn relatie met Kate tenenkrommend. Hoe suf het misschien ook wel niet is, om dat te vinden, maar Kate werd op elke bladzijde opgehemeld. Ze was prachtig, een engel, fantastisch, een geweldige moeder et cetera, et cetera. En sorry, maar daar kan ik dus niet tegen. Niet uitgelezen dus en zoals gezegd, dat komt zelden voor.

Grey‘ is natuurlijk de langverwachte kijk op al die grijze tinten van Christian Grey himself. Waar gaat dit boek over?

Bekijk de wereld van Vijftig tinten grijs opnieuw, door de ogen van Christian Grey. In Christians eigen woorden, en door zijn gedachten, overpeinzingen en dromen, geeft E L James een verfrissend ander perspectief op de liefdesgeschiedenis die wereldwijd miljoenen lezers betoverde.Christian Grey lijkt een man van totale controle; zijn wereld is duidelijk, gedisciplineerd en volstrekt leeg tot de dag dat de jonge literatuurstudente Anastasia Steele zijn kantoor binnen valt. Hij probeert haar uit zijn hoofd te zetten, maar raakt meer en meer bevangen door gevoelens waar hij maar geen vat op krijgt. In tegenstelling tot andere vrouwen lijkt Ana dwars door zijn afstandelijke houding heen te kunnen kijken, voorbij zijn zakelijke successen en luxe levensstijl, recht in zijn gehavende ziel. Zal zijn samenzijn met Ana hem verlossen van de gruwelijke jeugdherinneringen die Christian elke nacht wakker houden? Of zullen zijn duistere seksuele verlangens, zijn dwangmatige behoefte tot controle en zijn zelfhaat deze jonge vrouw van hem wegdrijven en de broze hoop vernietigen die zij hem biedt?

Ach, net als de drie boeken die vanuit Anastacia geschreven zijn vond ik dit best een vermakelijk boek. Het leest soepel en heeft -oh wat een geweldige woordspeling- verder niet veel om het lijf. Gewoon een prima boekje voor tussendoor en wat mij betreft zeker te prefereren boven ‘Hotel Arcadia’ en ‘Het lijstje van mama’.
20150729_171055 20150731_193847 20150801_191531
Welk boek las jij ooit niet uit?

9 gedachten over “De Japanse minnaar

  1. De Japanse minnaar vond ik ook zo mooi ! Ben blij dat de oude Allende terug is, want haar vorige roman (detective, eerder) vond ik maar niks.

  2. De Japanse minnaar ligt hier al op het nachtkastje te wachten, erg benieuwd naar dit boek. De andere boeken spreken me niet zo aan trouwens…

  3. Het eerste boek heb ik meteen gereserveerd bij de bieb. De andere laat ik even liggen. Mijn lijst is te lang. Het gebeurt regelmatig dat ik een boek niet uit lees. Een titel schiet me zo gauw niet te binnen.

  4. Boek van Allende spreekt me aan. Ik onthoud het. Het thema is wel somber, maar het ligt eraan hoe het gebracht wordt. Met de andere boeken heb ik helemaal niets, denk ik. Met die tinten grijs het minst

  5. Heerlijke boeken lijken me die eerste twee. Grey laat ik zonder meer aan mij voorbijgaan, dank je vriendelijk :)

  6. Op het moment lees ik erg weinig, maar dat komt wel weer. Maar erg zware boeken zoals jij ‘de Japanse minnaar’ omschrijft lees ik niet meer zo graag. ‘Grey’ lijkt me leuk ;-).
    Er zijn wel een aantal boeken die ik niet heb uitgelezen maar dan moet ik mijn lijst ‘gelezen boeken’ nakijken die ik bijhoud sinds 1995.. niet echt interessant maar in die tijd wel een stuk of 30 schat ik zo in…

Reacties zijn gesloten.