Vele hemels boven de zevende & Wat ons niet zal doden

Mijn kennismaking met Griet op de Beeck was zeer de moeite waard, maar met ‘Vele hemels boven de zevende‘ heeft ze wat mij betreft die kennismaking ruimschoots overtroffen. WAT EEN MOOI BOEK!!! Tot tranen geroerd was ik tijdens het lezen. Waar gaat dit boek over?

Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Elk proberen ze op hun manier overeind te blijven in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk. Vele hemels boven de zevende gaat over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan. Over hard voelen en veel denken. Over blijven hopen, willen, wensen. Over het leven dat lang is, en over hoe dat besef de inzet alleen maar verhoogt. In deze roman zijn mensen heftig op zoek, en wat ze vinden nodigt bovenal uit tot nog meer zoeken.

Ik vond het zo mooi, zo puur, zo eerlijk, zo oprecht. Echt geweldig. Wat een normale en daardoor bijzondere personages laat Op de Beeck zien, wat een normale en tegelijkertijd dramatische dingen maken ze mee. Hun reacties, hun gedachtes, hun kracht, hun zwakte. Geweldig. Ook nu weer, het ruziemaken lijkt welhaast de mooiste muziek. Een ook nu weer: ontwikkelingen die je niet verwacht, die je doen glimlachen maar die je ook uit het lood doen slaan.

Huilen moest ik op een gegeven moment. Echt huilen, omdat er iets gebeurt wat je eigenlijk wel en tegelijk ook weer niet aan hebt zien komen. De gebeurtenissen daarna, de woorden, zo mooi, zo mooi. Echt lezen dit boek!
20150830_130130
Na deze diamant las ik ‘Wat ons niet zal doden‘, het lang verwachte vervolg op de millenniumtrilogie van de te jong overleden Stieg Larsson. Waar gaat dit deel IV, geschreven door David Lagercrantz, over?

Het tijdschrift Millennium heeft nieuwe eigenaren gekregen. Boze tongen beweren dat Mikael Blomkvist zijn beste tijd heeft gehad. Lisbeth Salander is rusteloos. Ze neemt risico’s die ze normaal gesproken zou vermijden. Als Blomkvist een telefoontje van ene professor Frans Balder krijgt, hoopt hij met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Balder is een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie en zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij voelt zich bedreigd en heeft haast om zijn verhaal te doen. Ook blijkt hij contact te hebben gehad met Lisbeth. Nog een reden voor Blomkvist om Balder op te zoeken. Maar de ontmoeting loopt niet zoals gepland…

Allereerst is duidelijk dat dit boek door een andere auteur is geschreven. Sommige zinnen pasten, vond ik, niet echt bij deze boeken, maar goed, dat was een kwestie van wennen. De inhoudelijke kant van het boek, al dat gedoe over computers en spionage en weet ik wat al niet meer, kon mij eerlijk gezegd niet zo heel erg boeien en soms raakte ik de draad wat dat betreft ook wel kwijt. De andere kant van het boek: de actie en de spanning, willen weten wat Mikael en Lisbeth doen en wat hen overkomt en bijvoorbeeld de verhaallijn rondom August vond ik echter wel zeer mooi en die maakte dan ook dat je dit boek toch zo snel mogelijk uit wilt lezen.

En wat vond ik er dan uiteindelijk van? Spannend, ja toch wel. Maar bij vlagen ook weer niet echt pakkend en dat is jammer. Ach, ik geef het je ook te doen hoor: een vervolg schrijven op dé hittrilogie van de afgelopen jaren of was dat die trilogie met al die tinten grijs 😉, dus zo slecht bracht hij het er toch ook weer niet van af.
20150904_113708

7 gedachten over “Vele hemels boven de zevende & Wat ons niet zal doden

  1. Vele hemels is inderdaad een erg ontroerend boek, raad ook echt iedereen aan om deze boeken van haar te gaan lezen. Naar deel 4 van Millenium ben ik ook erg benieuwd, zal hem binnenkort eens gaan reserveren bij de bieb!

  2. ik was benieuwd naar je mening over “vele hemels” en ik ben blij dat we het eens zijn. Wat n geweldig boek! Ik vind het knap dat je als lezer eigenlijk net zo verrast wordt door de plotwending als de hoofdpersonen. En ik heb dus echt hard gehuild daar in dat tentje in Frankrijk, ook omdat het verhaal toen heel dichtbij kwam. En dat Vlaams hè, ik ❤️Vlaams. Ik twijfel nog of ik millennium IV wel wil lezen omdat het alleen maar tegen kan vallen.

  3. We verschillen echt qua smaak. Ik vond Vele hemels aardig, maar niet schokkend. Ik vond het boek oppervlakkig. Griet op de radio gehoord. Daar vond ik het een geweldig mens. Het Vlaams in het boek trouwens geweldig mooi. Maar geraakt was ik zeker niet en huilen ( wat ik veel doe bij een boek) zat er niet in

Reacties zijn gesloten.