Alleen maar helden & Schadevolle jaren

Van Charles Lewinsky las ik al eerder boeken dus ‘Alleen maar helden‘ kon volgens mij niet verkeerd uitvallen. En dat klopte: wat een mooi boek. Niet zo’n dikke pil als die eerdere boeken die ik las, maar wederom een pareltje. Waar gaat dit boek over?

Winter 1944. De Beierse Alpen vormen – nog wel – een vredige omgeving. Een ideale plek om het bedreigde Berlijn te ontvluchten. Een kleine filmploeg strijkt neer in Kastelau om daar een vurige propagandafilm op te nemen, een hart onder de riem voor het Duitse volk. Althans, dat is wat de dorpsbewoners moeten geloven. Het belangrijkste is dat het er overtuigend uitziet! Alleen zo kunnen ze de oorlog overleven en bovendien hun carrière redden.  Maar de komende nederlaag van de Duitsers begint zich steeds scherper af te tekenen, waardoor ook het karakter van de film verandert. In plaats van een propagandafilm wordt het een verzetsfilm tegen de nazi’s. Uit telkens nieuwe leugens en uitvluchten ontstaat een web van intriges en onverwachte gebeurtenissen. Zelfs het leven van de filmmakers komt op het spel te staan.

Lewinsky heeft dit boek op een erg mooie manier opgebouwd. Het bestaat uit dagboekfragmenten, brieven, een vragenlijst, uitgewerkte interviews met een actrice (wat een héérlijk karakter in het boek), internetlinks en nog veel meer. Vooral het interview met de actrice is echt meesterlijk gedaan. Aan de hand van al die verschillende invalshoeken wordt verteld wat zich in de winter van 44/45 daar in de Beierse Alpen afspeelde. Een heerlijke schrijfstijl en, zoals gezegd, een originele manier van vertellen. Lezen dus dat boek.

Het tweede boek dat ik vorige week las was een dikke pil (haha, al kan je op een e-reader natuurlijk niet spreken van een dikke pil) en schijnt een boek te zijn dat al in 1986 geschreven is en onlangs voor de tweede keer vertaald is naar het Nederlands. Waar gaat ‘Schadevolle jaren‘ van Richard Russo over?

Sam Hall is een gokker en een herrieschopper die, eenmaal terug uit de Tweede Wereldoorlog, zijn wat zenuwachtige vrouw Jenny en hun pasgeboren zoontje Ned in de steek laat. Maar een paar jaar later duikt hij weer op, kidnapt Ned, en dan begint de oorlog tussen de twee ouders pas goed. Het duurt niet lang of Ned verdeelt zijn tijd tussen Sams bouwvallige appartement en Jenny’s licht neurotische, mistroostige wereld waarin verlangens niet worden vervuld en de tijd lijkt te stollen. Het wordt een soort loopgravenoorlog waarbij geen winnaars zijn, least of all Ned zelf, die door het gestruikel van zijn ouders niet de vaardigheden meekrijgt om later zelf met het fenomeen liefde om te gaan. Twintig jaar lang probeert hij zich te ontworstelen aan de duistere invloeden van zijn kindertijd en jeugd op zijn volwassen leven. Hij wil zijn vaders affectie winnen, maar niet in zijn voetsporen treden en dat levert een onoplosbaar dilemma op, want hoe kun je als zoon een vader behagen die werkelijk alle regels, conventies en omgangsvormen aan zijn laars lapt en die de hoogste autoverzekeringspremie betaalt?!

En ook dit was een prachtig boek. Ik vind de info hierboven niet helemaal recht doen aan het boek, maar ja, die omschrijvingen kloppen zo vaak niet echt. Het boek zelf is in ieder geval zeer de moeite waard. Russo heeft een fijne schrijfstijl en ondanks dat het zo’n dik boek is, verveelt het geen moment terwijl er tegelijkertijd ook geen heel schokkende dingen gebeuren. Ja, er is een boel ellende, en opgroeien zoals Ned kan niet anders dan ervoor zorgen dat je een behoorlijke verknipte volwassene wordt. Maar toch vond ik het ook een boek vol plezier en hoop. Yep, ook dit boek was zeer de moeite waard.

Kortom: ik las twee heerlijke boeken afgelopen week, ik las daarnaast ook nog een wat minder boek. ‘Sinds je weg bent‘ was een prima boek, maar ook behoorlijk voorspelbaar. Maar dat was eigenlijk prima na de twee pittige boeken daarvoor.
20150929_210357 20151003_124846 20151008_210557

4 gedachten over “Alleen maar helden & Schadevolle jaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *