Portret van een vrouw & Dit was niet het plan

Wederom twee boeken in een logje. Allereerst is daar ‘Portret van een vrouw‘ van JoJo Moyes. Waar gaat dit, waarlijk prachtige, boek over?

Frankrijk, Eerste Wereldoorlog: Sophie heeft een prachtig schilderij dat haar man van haar gemaakt heeft. Tijdens de oorlog is haar man aan het front. Een Duitse commandant is gefascineerd door het schilderij en geeft Sophie een voorkeursbehandeling. Dit zet kwaad bloed bij de buurtgenoten. Bijna honderd jaar later krijgt Liv het schilderij van haar man, die kort daarna sterft. Het schilderij blijkt bijzonder kostbaar te zijn en bovendien oorlogsbuit. De familie van de schilder eist het schilderij terug. Tijdens het proces dat volgt, wordt Sophie als landverraadster neergezet en de man van Liv als dief.

Ik geloof dat dit het derde boek is dat ik van Moyes las waarvan ik ‘Voor jou‘ erg mooi vond en ‘Vier plus één‘ iets minder. En dit boek, tja, prachtig gewoon. Het boek speelt zich deels af rond 1917 en deels in 2006 en is gewoon echt heel mooi uitgewerkt met heel mooie sfeertekeningen en bevat tegelijkertijd de nodige humor. Zeer de moeite waard dus.

Verder las ik ‘Dit was niet het plan‘ van Christina Alger. Waar gaat dit boek over?

Weduwnaar Charlie is 34 jaar oud en een succesvolle advocaat. Hij maakt lange dagen en staat op het punt partner te worden. Zijn eigenzinnige vijfjarige zoontje Caleb is geobsedeerd door natuurrampen en loopt het liefst in jurkjes, wat hem een buitenbeentje op de kleuterschool maakt. Door een uit de hand gelopen grap over een cliënt wordt Charlie ontslagen. Wanneer ook zijn zus aankondigt niet meer fulltime voor Caleb te kunnen zorgen, staat zijn leven helemaal op zijn kop. Dan krijgt hij weer voorzichtig contact met zijn vader en beseft hij zich wat er echt toe doet. Dit was niet het plan is een grappig, herkenbaar en persoonlijk portret over verlies, rouw en over hervonden geluk.

Ik vond dit een leuk boek voor tussendoor. Niet heel bijzonder, maar tegelijkertijd bijzonder genoeg om het wel snel uit te willen lezen. Een beetje chicklitachtig en behoorlijk voorspelbaar, maar ook een heel fijne schrijfstijl. En leuk natuurlijk dat er dit keer ‘ns een man de hoofdrol vertolkt.

Verder deed het boek me eigenlijk heel erg aan dit boek denken en het feit dat je in korte tijd twee boeken leest met advocaten in de hoofdrol die eigenlijk een baan hebben die grenst aan het onfatsoenlijke maakte dat ik me realiseerde dat de advocatuur een heel bijzondere beroepsgroep is die ik waarschijnlijk nooit zal begrijpen.
20151117_215609 20151114_212726
Mijn eindconclusie is dus: lees ‘Portret van een vrouw’ als je behoefte hebt aan een mooi en indrukwekkend boek en lees ‘Dit was niet het plan’ als je vooral behoefte hebt aan wat eenvoudig vermaak.

6 gedachten over “Portret van een vrouw & Dit was niet het plan

  1. Portret van een vrouw heb ik hier al liggen, erg benieuwd naar. Het tweede boek sla ik maar even over, nog genoeg andere boeken die dringend gelezen willen worden!

  2. Het eerste boek heb ik al gelezen en het tweede heeft onze bieb helaas niet. Volgende keer beter. Fijne zondag.

Reacties zijn gesloten.